top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

“Споделено с вятъра” и още заглавия, отпечатани върху сърце


Онлайн панаир на книгата - Препоръки от каталога на издателство “Прозорец”


В рамките на Книжна Коледа - предизвикателството за този месец, реших да направя поредица статии, с които да разкажа за промоциите на някои от любимите ми издателства, да препоръчам любимите си техни книги, както и да представя най-новото в каталога им. Днес се спрях на издателство “Прозорец” и няколко от заглавията им, които оставиха следа в сърцето ми.


“Споделено с вятъра” от Лаура Имай Месина


“Дори да мине време, споменът за тези, които сме обичали, не остарява. Остаряваме единствено самите ние”, пише в своя роман италианската писателка Лаура Имай Месина.


Казват, че се изисква еднаква доза смелост и воля, за да разговаряш с близките си след смъртта им, и за да не го правиш. “Споделено с вятъра” проследява пътя по тънката граница между света на живите и мястото, което близките на покойниците, трябва да заемат в него, и идеята за трансцендентната им връзка с отвъдното.


Един декоративен телефонен апарат, поставен в градина в североизточната част на Япония, предлага утеха на изгубилите любим човек. “Телефон на вятъра” - така наричат причудливата инсталация, която отнася гласовете им, за да ги свърже с майки, бащи, братя, сестри, завинаги изгубени деца. Малката кабина насред градината Бел Гардия е свидетел на истории, пропити с тъга, но и разговори, пълни с надежда.


През очите на млада журналистка, изгубила дъщеря си и майка си в цунамито, опустошило Япония през 2011 г., Месина показва на читателя различните лица на скръбта. От мъглата на шока, през гневните пожари на отричането, до тихото примирение, “Споделено с вятъра” не спира да напомня, че надеждата е най-несломимото у човека, че сърцето, макар и разбито, може все още да тупти, да обича и да се остави да бъде обичано.



“Художничката от Шанхай” от Дженифър Коуди Епстайн


От Япония се пренасяме в Китай с един роман, преведен на четиринадесет езика. „Художничката от Шанхай“ е исторически роман за една жена и пионер, която разчупва нормите на обществото чрез изкуството си.


Пан Юлян е една от най-известните модерни китайски художнички на ХХвек. Но не само стилът й на рисуване, оформен под влияние на образованието й в Шанхай и Париж, я кара да се отличава от останалите творци.


Преди да се превърне в първата китайска художничка, рисуваща в западен стил и да има свои ателие, почитатели и ученици, Пан Юлян е момиче, продадено от чичо си като секс робиня. Случайността я среща с мъж, който забелязва искрата у нея. За младата Юлян приспособяването към света извън публичния дом е също толкова трудно и плашещо, колкото и оставането в него.


Независимо, че нейната дарба не би могла да се отрече, препятствията пред младата художничка са много. Те не са само икономически или творчески, защото Юлян се среща с много сексизъм, недоверие и токсичен традиционализъм. Оказва се, че изкуството върви ръка за ръка с политиката, нейните задкулисни игри и неписани правила, а Дженифър Коуди Епстайн води читателите по този път с изключителен финес.



“Бележити писма за котки” от Шон Ъшър


Позволявам си да препоръчам една книга, която е предстоящо издание, все още не съм я чела, но все пак нямам съмнение, че ще харесам. “Бележити писма за котки” обещава да бъде проникновено четиво, което да провокира много въпроси, но и много усмивки. “Ще прочетете за свръхестествените японски котки с две опашки, както и по какъв хитроумен начин губернаторът на Илинойс спасява котешката общност от огромно унижение”, споделят в анотацията за книгата от издателството, а аз причнавам - развълнувана съм!


“Бележити писма за котки” излиза на 21.12.2020, а всички книги на издателство “Прозорец” могат да бъдат намерени с 30% отстъпка на сайта им. Доставката за поръчки над 50 лв. е безплатна, а аз все повече се замислям дали не е време да зарадвам детето в себе си и с книгата на Мат Хейг “Дядо Коледа и аз”.


Следете сайта ми за още книжни препоръки и онлайн промоции.


bottom of page