top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

ICU - Издателство галактика от писатели звезди

Онлайн панаир на книгата - Препоръки от каталога на издателството, което те вижда
Като студент, а по-късно и като книжен блогър всяка година очаквах с нетърпение Коледния панаир на книгата. Беше чудесно време, в което да се видя с приятели, да се запозная на живо с хора, с които сме си писали за книги, както и с издатели, с които сме си комуникирали само по мейл. Прекрасни спомени!


В последната година обаче книжните събития като това ме зареждат повече с безпокойство. Да откриеш баланс между работата на (пре)пълен работен ден, стреса, който тя носи, и желанието въпреки всичко да продължаваш да си активен читател и продуктивен книжен блогър, опитвайки се да си и верен приятел, който винаги участва в инициативи на приятели блогъри и издатели.. ами, изтощаващо е. А да отидеш на книжно събитие и да знаеш, че имаш броени минути, за да поздравиш максимално много познати, да разгледаш максимално много книги... тъжно е.


Развих си навика да преглеждам подробно сайтовете на всички издателства преди да отида на панаир или Алея, за да спестя от времето за “избиране”, и да оставя повече за разговори за книгите. Тази година обаче ще се радваме на изцяло онлайн панаирно преживяване!


Издателствата отново са ни приготвили нови книги и специални пакети. И тъй като този път няма “да се виждаме”, започвам поредицата си препоръки с “издателството, което те вижда” - ICU.“На смелите се прощава” - Крис Клийв


Един от най-силните романи, които съм чела! “На смелите се прощава” е един от онези романи, които знаеш, че ще те наранят, ако се обвържеш емоционално с героите, но все пак го правиш. Защото те не ти оставят избор!


“Войната принуждава човек да прави всичко, когато изобщо не е готов. Умирането, да, но също и живеенето.”

Мери, която се записва доброволка, за да помага на страната си във Втората световна война, не очаква, че ще бъде учителка на клас от призраци. Повечето деца са евакуирани в провинцията, а останалите в Лондон, нямат никакъв стимул да учас алгебра, когато бомби се сипят над града. Но образованието е важно, убедена е Мери, а също и Том. Първи нейн работодател, първи любовник, първи любим, Том е настоятелен в готовността си да води война с врага, но не с пушка в ръка, а с ентусиазъм да гради и запазва онова, което прави Лондон величествен.


"Беше добър реставратор. Ако задачата му беше, да речем, да построи наново Европа, а не да я взривява на парчета, Алистър би носил военния си чин с по-голямо удоволствие и нямаше толкова плахо да изисква хората му да го следват."

С открито сърце, сръчни ръце и натежали клепачи, Алистър - най-добрия приятел на Том, преживява ужасите на доброволците в Кралската армия. Успял да отскубне живота си от капана на смъртта в Дюнкерк, той се завръща в Лондон за кратка среща, която променя не само неговия живот.


“На смелите се прощава” е роман за тихото геройство на оцеляването на човешката душа. Препоръчвам го горещо, особено в комбинация с другите два романа от Крис Клийв, които издателство ICU са събрали за нас в Колекция “Крис Клийв”.
“Албум с истории” от Андонис Георгиу


Чудесна книга, с която да се впуснете в кипърската литература! “Албум с истории” ме грабна с това колко нестандартно е структурирана книгата! Книгата се усеща като разказ между роднини малко след уютна вечеря, когато се отварят стари албуми със снимки, посочват се лица и всички с усмивка и носталгия си споделят истории за предизвикателствата, които предците им са преживели.Пакет "Книжна Коледа"


Нямаше как да пропусна, че ICU са приготвили специален пакет, който носи същото име като предизвикателството ми - Книжна Коледа! Какво крие той? Сензационен роман от Джанин Къминс - “Изхвърлени в Америка”, за който ви разказах по-рано тази година в статия, както и две книги от полската нобелистка Олга Токарчук.


Това са само три от специалните предложения, с които от ICU ни изкушават. Това са и моите препоръки. Но не се ограничавайте само до тях, разгледайте за още в сайта им.


Следете блога ми за още статии с книжни препоръки за онлайн пазаруване този декември.


Comments


bottom of page