top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Ухото на Иглата" от Кен Фолет

Updated: Mar 21, 2020


“Ухото на иглата” събира най-доброто от екшън и трилър книгите за шпиони от времето на Втората световна война и го поднася с непогрешимото писателско майсторство на Кен Фолет.


Кен Фолет, който познаваме от поредицата “Устоите на земята”, оказва се, пише страхотни шпионски трилъри. В “Ухото на иглата” тръгваме на мисия с най-добрия немски шпионин – Хенри Фейбър. Известен с псевдонима Иглата, той изпраща данни, достатъчно достоверни, за да му вярва и самия фюрер. Фейбър е умен, добре обучен и напълно безскруполен. Готов е на всичко, за да запази самоличността си в тайна и да помогне на страната си да спечели Втората световна война.


През есента на 1940 г. професор Годлиман е новопостъпил сътрудник в МИ-5. Негова основна задача е издирването и залавянето на немски шпиони, работещи на британска територия. Британското разузнаване и контраразузнаване полагат големи грижи за неутрализирането на вражеските агенти и дезинформацията на противника чрез система от подбрани двойни агенти. Всичко това обаче е поставено под заплаха заради находчивите действия на Иглата.


Единственият немски шпионин, разбрал плановете на британците за спечелване на войната е на път да предаде ключова информация и може би ще успее… Агентите на МИ-5, професор Годлиман и екипа му, Скотланд Ядр и дори бреговата охрана са по петите на неуловимия немски шпионин, докато невероятна поредица от случайности не го отвежда до Острова на бурите. Там, една уморена от своя тъжен живот жена, се изправя пред Фрейбър в дуел на живот и смърт.


Книгата ми беше подарена от сладурите на щанда на изд. Атрлайн на панаира на книгата в НДК, за което безкрайно им благодаря! Екшън шпионските романи никога не са ми били слабост и вероятно сама не бих посегнала към “Ухото на Иглата”. Въпреки това тази книга бе една от онези, които изчетох на един дъх!


“Ухото на Иглата” е брилянтен представител на шпионския екшън трилър! Горещо препоръчвам! Книгата е вдъхновена от истински събития, макар и самия Фолет да признава, че измислицата доста надделява.


Кен Фолет знае как да накара читателя да инвестира вниманието си във всеки детайл на сюжета. Неусетно историята подтиква да се привържеш към героите и да следиш с напрегнат трепет играта на котка и мишка между власти и шпиони.

Книгата на Кен Фолет можете да намерите в сайта на Артлайн Студио. За разлика от голяма част от другите книжни бижута на издателството, “Ухото на Иглата” не е издание с твърди корици. Предусещайки напрежението, с което читателите ще преживяват книгата, магьосниците в печатницата на Артлайн са избрали меки корици и онзи специфичен лесен за разгръщане вид страници, които са радост за всеки книголюбец.

3 views0 comments
bottom of page