top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

„Поляната на дракона“ от Скарлет Томас

Updated: Mar 21, 2020


„Поляната на дракона“ е първата книга от детската фентъзи поредицата на Скарлет Томас – „Светотръс“.

„Планът си беше чудесен, докато беше просто план. В действителност обаче нещо му липсваше. Всъщност липсваха му няколко неща. Липсваха му сигурност, безопасност и приятното чувство, че си вкъщи и само обмисляш нещата.“

 Историята е повече от прекрасна! Тя съчетава в себе си всички белези на прекрасното детско и младежко фентъзи – забавни и интересни герои, магия, мистерия, приключения, темпераментен дракон…

 Нашата главна героиня се казва Ефи. Тя е остроумна, любопитна и дарена с много магия.

 Напред в бъдещето, в света след Светотръса – земетресение, продължило 7 минути и половина, разрушило всички телекомуникационни връзки, – място за магия няма. Макар да не взима никакви човешки жертви, Светотръса отнема майката на Ефи. Или поне така смятат всички. Аврелия Трулав изчезва безследно в нощта на земетресението.

 Пет години след изчезването й, Ефи прекарва цялото си свободно време с дядо си, в неговия изпълнен с книги и антики апартамент.

„ – Книгите … Магически ли са? Дядо й се намръщи. – Дете , всички книги са магически. Помисли си само – рече той – какво правят книгите с хората. Хората започват войни, заради това, което четат. Вярват във „факти“ само защото са записани. Решават да възприемат дадена политическа система, да пътуват до едно място вместо до друго, да напуснат работа и да тръгнат на приключение, да обичат или да мразят. Книгите имат огромна сила. А силата е магия.“

 Под ръководството на дядо си, Ефи прави първите си стъпки в магическото, но уроците й скоро са прекратени. Смъртта я разделя с дядо й, но не и преди той да й остави магически кодицил , торбичка с „дарове“ и всички книги в библиотеката си.

 Почти като в Клуб „Закуска“, училищно наказание среща Ефи с Максимилиан – учен-ентусиаст и самоук изследовател на магията и Улф – най-добрия спортист в училището.

 Оказва се, че „даровете“ разкриват силата си само на тези, които са предразположени към способностите, които те подхранват. Това, което за Ефи са просто очила, за Максимилиан – винаги пълен с идеи и знания, книголюбец до последната буква, е предмет с невероятна сила – „Очилата на знанието“. Улф очевидно е предразположен да бъде войн, защото в неговите ръце един обикновен нож за писма се превръща в могъщ меч. Но какво означава всичко това?

 Докато се опитва да разгадае мистерията на вещите, оставени й в наследство и да спаси книгите на дядо си от разпродаване (бащата на Ефи не си пада много по магията), Ефи се натъква на най-интересната пекарна в града. Освен „сироп от виолетки (за тревожни пътешественици), и чай от три бурена (срещу уроки)“, в пекарната Ефи среща и своя съученичка – Лекси. Денят става все по-странен и по-странен, защото очевидно Лекси знае всичко за света на магията, а пекарната е всъщност портал към Другия свят.

 Няма да ви разказвам повече, защото без друго, вече прекалих. Истината е, че историята е толкова завладяваща, че не само е трудно да спреш да я четеш, но и да я преразказваш.

„Поляната на дракона“ е написана леко и увлекателно, а от страниците й струи любов към приключенията и книгите.Магическият свят на Скарлет Томас е комплексен, цветен и завършен. Сюжетните линии се преплитат майсторски, а различните разказвачески „гледни“ точки допълват книгата в перфектното детско фентъзи!

 Горещо препоръчвам книгата! Декември е месец, в който избираме доста подаръци и мисля, че няма да сгрешите, ако подарите „Поляната на дракона“ на своя по-малък братовчед, брат, сестра или дете на приятелско семейство.

7 views0 comments
bottom of page