top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Мечтателя Странник" – Лейни Тейлър

Updated: Mar 21, 2020


В новата си книга Лейни Тейлър разказва за Ласло Странник – сирак, отгледан от монасите в Земонския манастир. Историята на „Мечтателя Странник“ започва кралство Зосма.

· „Мечтата избира мечтателя“

Щастлива случайност води Ласло в Голямата библиотека на Зосма. „Още щом прекрачи прага, Ласло бе обхванат от благоговение.“ Голямата библиотека „беше опасан от стени град за поети, астрономи и всякакъв род мислители между тези две крайности“.

· „Библиотеката знае какво иска. […] Когато задигне някое момче, оставяме й го, не й го вземаме.“

И така, запленен от магията на книгите и библиотеката, Ласло става младши библиотекар. Насред кипящия академичен живот на учените, обсебени от алхимия, той се превръща в единственият любител на приказки и фантастични истории.

· „Никой никога не го беше виждал да не е забол нос в някой том. Четеше, докато вървеше. Четеше, докато се хранеше. Останалите библиотекари подозираха, че някак си чете и докато спи, а може би изобщо не спеше.“

Запленен от историите за забравения град Плач Ласло проучва, изследва и издирва всяка следа от съществуването на Невидимия град с усърдие, на което и Ричард Ганзи Трети би завидял („Момчетата от академия Алионби“, Маги Стийвотър, изд. Кръгозор). „С други думи той си имаше мечта, пътеводна и неотклонна“ – да разгадае загадката на Плач, да намери изгубения град.

Внимавай какво си пожелаваш…

 Лейни Тейлър пленява с пълнокръвието на света, който изгражда, лиричността на езика и ярките си персонажи.

 В Ласло се влюбих от „пръв ред“. Непоколебимостта, с която преследва мечтата си, любовта му към книгите и непринудеността му го наредиха сред любимите ми герои.

Стоейки далеч от по-нататъшно разкриване на сюжета, все пак редно е да обърна внимание на други двама герои – Тион Нерон и Каликста.

  1. Тион Нерон – златният кръщелник, любимец на кралицата. Възхваляван в цяла Зосма заради таланта си в алхимията, той е млад, богат и красив. Но не това го прави интересен. Възпитан като благородник, винаги уважаван, винаги очароващ, той се оказва поставен в крайно непривична ситуация, в която трябва да доказва достойнствата си отново и отново.

  2. Каликста – ( моята любимка! ) – „разправяше, че произхожда от семейство наемни убийци или от семейство акробати – според настроението й“. Тя е умна, изобретателна, винаги пряма и невероятно забавна.


 Продължението на „Мечтателя Странник“ – „Музата на кошмарите“ излиза от печат през м. октомври (Muse of Nightmares, Publisher: Little, Brown Books for Young Readers). А докато го чакаме нека не забравяме думите на майстор Хирокин: 

„Челото ти трябва да се сбръчка от взиране в хоризонта, а не единствено от четене на мъждива светлина“.
1 view0 comments
bottom of page