top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Месечен книжен обзор – м. Април

Updated: Mar 21, 2020


Кратък преглед на общо четиринадесетте книги, които прочетох този април.

1. Звезден полет – Мелиса Ландърс – изд. Ciela

 „Звезден полет“ разказва историята на Солара „Лара“ Брукс – сирак, самоук механик, престъпник, Доран Сполдинг – наследник на търговската империя „Сполдинг“ и тяхното трансгалактическо пътуване в търсене на отговори, спасение и нов живот. Изпълнена с приключения, космически пирати и неочаквани обрати, тази книгата се чете на един дъх!

2. Илумине: Досието Illuminae_01 – Ейми Кауфман и Джей Кристоф
3. The rest of us just live here – Патрик Нес 

 За жалост тази страхотна новела не е преведена на български. Но в книжен носител на английски език може да бъде намерена в сайта на книжарници Bookpoint (http://www.bookpoint.bg

4. Seriously… I ‘ m kidding – Ellen Degeneres

 Със “Seriously…I’m kidding” Елън Дедженеръс  – любима водеща, комик и LGBT активист, ни предоставя колекция от мисли, рисунки, спомени и дори извадки от личния си дневник.Тя споделя с читателя уроците, които е научила през дългата си кариера, няколко трагикомични случки и общи съвети за „нормално“ функциониране в обществото.

5. Simon vs. The homo sapiens agenda – Беки Албертали

 Саймън Спинър е шестнадесет годишен сладур с прекрасно семейство, забавни приятели и тайна. Никой друг, освен неговия имейл приятел – Блу, не знае, че Саймън е гей. Докато един ден, Матрин –негов съученик, не открива кореспонденцията между двамата. 

 Един пост в tumblr. Това е всичко, което е нужно за да се преобърне живота на Саймън. 

 S. vs. THSA е книга преди всичко за личностното израстване – за превъзмогването на страха от отхвърляне, за победата над предразсъдъците и разчупването на стигмата. 

 В средата на м.март излезе и екранизацията на романа, озаглавена „Love, Simon“. Макар между книгата и филма да има някои разлики, горещо препоръчвам гледането му.

6. This savage song – Victoria Schwab7. Our dark duet – Victoria Schwab

 За да разнообразя от Sci-Fi и contemporary вълната, която ме заля в началото на месеца реших да се върна към един от любимите ми автори – Виктория Шваб. Тя е автор на обичаната трилогия „Четирите цвята на магията“ (Shades of Magic), издавани на български от изд. Емас.

 Дуологията „Monsters of Verity“, към която принадлежат двете книги, ни въвежда в утопичен свят на хора и чудовища. 

„По твоя вина, някъде там демон живее, ловува и се храни.“ 

 В град Верити всеки човешки акт на насилие има за последствие раждането на чудовище.

 За да опазят себе си и близките си гражданите на Верити са изправени пред избор – да се присъединят към Хенри Флин и неговата гвардия за защита в Западната част на града или да живеят в охолство и спокойствие, плащайки такса за защита към Харкър и неговите чудовища. 

 Мистериозното изчезване на единствената дъщеря на Харкър – Кейт и осиновения син на Флин – Август, е катализатор за окончателното разпадане на крехкия мир в града. 

 Август е сонай – чудовище, родено от смъртта на невинни, склонен да плати и най-високата цена , за да бъде човек.

 Кейт е момиче, готово на всичко, за да получи уважението и одобрението на властния си баща.

 Той е внимателен и сдържан. Тя е безпощадна. 

 А чудовищата са гладни. 

 Обмислям да напиша пълно ревю на двете книги. Надявам се, че скоро ще ги видим и в български превод.

8. До всички момчета които съм обичала – Джени Хан, изд. ИБИС9. P.S. Все още те обичам – Джени Хан

 „До всички момчета, които съм обичала“ и “P.S. Все още те обичам” са първите две от общо трите книги на Джени Хан, посветени на живота и любовта на Лара Джийн.

 Признавам, че сюжета далеч не е уникален. Момиче пише писма до момчетата, които е обичала с пълното съзнание, че никога няма да ги изпрати. И всичко е наред, докато един ден те все пак не достигат до адресатите си. 

 Въпреки това те са прекрасни пролетни четива, които ще стоплят всяка романтична душа. 

 Силната връзка между Лара Джийн и сестрите й и семейната динамика в дома на семейство Къби, определено допринасят за доброто настроение в книгите.

Бележка: Ентусиазмът на Лара Джийн, свързан с домашните печива е заразителен, така че минете през кварталната пекарна преди да четете.

10. Vicious – V.E. Shwaab


11. Косачи – Нийл Шустърман, изд. Orange books

Пълно ревю (български език) – https://thebilingualreader1.blogspot.bg/2018/05/blog-post.html

12. Създадена от дим и кост – Лейни Тейлър, изд. Егмонт

 След като през март прочетох „Мечтателя Странник“ и се влюбих в стила на писане на Лейни Тейлър реших да дам шанс и на други нейни книги. Останах приятно изненадана, че трилогията „Създадена от дим и кост“ е преведена на български език и издавана от Егмонт.

„Имало едно време ангел, който се влюбил в демон.“

 Действието се развива в Прага, Чехия. 

 Кару –момиче , отгледано от демони, е студент-художник през деня, актьор-вампир през нощта и антиквар-контрабандист в свободното си време. 

 Акива е серафим – войн на пълно работно време – острие във вековната война между ангели и демони. 

 Когато вратите между света на смъртните и този на серафимите и чудовищата изгарят, Кару е готова на всичко, за да се върне при семейството си – дори на съюз с ангела, опитал се да я убие.

13. Wonder Woman: Warbringer – Leigh Bardugo

 WW:Warbringer разказва историята на Даяна, принцеса на амазонките, която в стремежа си да спаси смъртен напуска острова и сестрите си. Познато? Да, но не съвсем. 

 Главната героиня в историята на Лий Бардуго е Алиа – дъщеря на молекулярни биолози, наследница на фондацията Кералис и потомка на спартанската принцеса Елена. Прокълната да донесе война на света, тя трябва да достигне извора на Елена или да умре преди да навърши седемнадесет. 

 Историята е забавна, чете се леко и оставя приятно усещане. Без да издавам сюжета, ще спомена, че в определен момент Даяна говори на български език ;).

14. Гемина, Досието Illuminae_02 – Ейми Кауфман и Джей Кристоф

 „Гемина“ отново доказва, че Маргарет Мийд е била права в твърдението си, че малка група хора могат да променят света. 

 Второто досие Илумине залага повече на фокуса върху трима основни герои – Хана Донъли – дъщеря на командира на станция Хиймдал, Ник Маликов – син на гангстер и Ела – паяк – хакер. 

 Докато Кейди Грант и „Хипатия“ са се насочили към Хиймдал, Хана, Ник и Ела са принудени да защитят станцията от нападение на отряд на БайТек. Наемниците, решени да изтребят всички на станцията са само началото на проблемите за обитателите й, тъй като генетично модифицирани (и кръвожадни) червей се разхождат из коридорите на Хиймдал в търсене на плячка. Междувременно неизправност в основния компонент на станцията – червейната дупка – създава аномалии във времевия и пространствен континиум и заплашва с масово унищожение.

0 views0 comments
bottom of page