top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Книги за прекрасно лято – част 1

Updated: Mar 21, 2020


 Плажът е едно от любимите ми места за четене, но не от всяка книга се получава плажно четиво. Юли и август са перфектните месеци за семейна ваканция, затова реших да събера по пет книжни препоръки за всеки от семейството. 

 Днес ще започна с книгите „за мама“ и „за татко“, защото винаги е добра идея да направим подарък на родителите си!

1. Книги за татко

  1. · Скандинавска митология – Нийл Геймън


 Нийл Геймън е един от най-обичаните автори на фентъзи и научна фантастика. „Скандинавска митология“ е неговия поглед върху вечните истории на древна Скандинавия. Книгата вече може да бъде открита и четена безплатно в сайта chitanka.

  1. · Един аристократ в Москва – Еймър Тауълс


 „Един аристократ в Москва“ разказва историята на граф Александър Ростов, осъден на домашен арест от болшевишки трибунал. Изправен лице в лице със самотата, Ростов се учи да открива красотата в ежедневните задачи.

 Това е книга за малките радости и стремежа към живот, изпълнен с любов, която горещо препоръчвам.

  1. · Светлината, която не виждаме – Антъни Доер


 „Светлината, която не виждаме“ е една от любимите ми книги в историческия жанр, носител на награда „Пулицър“ за белетристика.

 Действието се развива преди и по време на Втората световна война, паралелно в Германия и Франция. Историята виждаме през погледа на двама главни герои, които се срещат за кратко едва в самия край на книгата.

 Вернер Пфениг е сирак, избран да служи в Хитлеровата младеж, а в последствие и във войските, пристигащи в Нормандия. Той е изобретателен младеж с усет към точните науки и презрение към войната и идеологията й. Това, което наистина ме впечатли беше способността му да се адаптира към обстоятелствата без да губи себе си.

 Мари-Лор Льоблан е дъщеря на ключаря на парижкия природонаучен музей. Липсата на зрение не спира Мари да мечтае, учи и да обича. Oбразът на баща й пък е прекрасен портрет на бащината любов и саможертва.

 Това е една от най-красиво написаните и трогателни книги, които съм чела. Българският й превод е просто брилянтен, а изданието е повече от красиво.

  1. · Ефектът на Лазар – Том Егеланд


 Секретен научен проект и древен египетски ръкопис? Звучи като обещаващо начало на страхотен трилър! Том Егеланд успява да зареди историята с много напрежение, което ще зарадва всеки почитател на жанра.

 Не бих могла да кажа много за книгата без да разкривам сюжета й, но горещо я препоръчвам !

  1. · Възмездителите – Брандън Сандерсън


 Ако сте любители на научната фантастика, X-Men и екшън антиутопиите, това е трилогията за вас!

 „Възмездителите“ на Сандерсън ни водят в свят, управляван от същества наречени „епични“. Хора, надарени с дарби, правещи ги безкрайно могъщи, но и зли. Някои градове, управлявани от епичните просперират, но хората в повечето изнемогват от бедност и болести. Единствено „Възмездителите“ все още се съпротивляват срещу царуването на епичните. Те са тайна, почти митична организация, от която нашия главен герои Дейвид желае да бъде част повече от всичко.

2. Книги за мама

  1. · Странната тъга на Ава Лавендър – Лесли Уолтън


 “Странната тъга на Ава Лавендър” ни среща с Ава Лавендър – момиче, родено по необяснима причина с крила. Ава разказва историята на любовта и живота на три поколения жени – прабаба й, баба й и майка й.

 Езика и изразните средства, които Уолтън използва правят книгата изключително приятна за четене. Макар книгата да е доста кратка (около 300стр.) образите, изградени я нея са ярки и завършени. Бих я препоръчала за четиво на всяка романтична душа.

  1. · Творци на съвпадения – Йов Блум


 „Ама че случайност!“ 

 Замисляли ли сте се, че може би наистина „няма нищо случайно“ и това, което често определяме като случайности, всъщност са внимателно дирижирани събития?

 Гай, Емили и Ерик са творците на съвпадения, работещи за тайна организация. Ако трябва да опишем работата им, вероятно бихме казали, че са архитекти на съдби или декоратори на животи. Но колкото и внимателно да планират, дори Творците не могат да предвидят всичко, което Любовта би накарала човек да извърши.

  1. · Сол при солта – Рута Сепетис


 „Вилхелм Густлоф“  е круизен кораб, преобразуван на военен транспортен кораб и в последствие потопен от съветска подводница, докато евакуира цивилни граждани. „Сол при солта“ разказва историята на четирима от бегълците на борда на „Вилхелм“. Всеки от тях има своята история, своите тайни, надежди и угризения.  

 Четох прекрасни отзиви за тази книга и наистина се надявам да оправдае очакванията ми, тъй като това е една от книгите, които ще ме придружава на плажа през м.юли.

  1. · Жълтият плик – Ким Динан


Това е книга, която подарих на моята майка именно с идеята да й прави компания под жаркото слънце и съм щастлива да споделя, че тя доста я хареса.

 „Жълтият плик“ е прекрасна история за пътешествие около света, която ще зарадва всяка авантюристична душа. От Южна Америка, Индия и Перу, през Германия до оризовите поля на Виетнам, авторката Ким Динан и съпругът й Браян ни правят част от тяхното приключение.

  1. · Карта от звезди и сол – Дженифър Зейнеб Джукхадар


 „Карта от звезди и сол“ е изключително въздействаща история, проследяваща две пътешествия през Средния Изток и Северна Америка. Докато Нур и семейството й бягат от войната в Сирия в търсене на сигурност, се запознаваме и с историята за Роя и нейният учител Ал-Идриси, които пътуват, за да създадат карта на света.

 Едно от най-ценните неща в тази книга е прекрасния начин, по който запознава читателя с историята, културата и легендите на Изтока. 

 Съвсем скоро ще ви споделя и плажните си книжни препоръки за тийнейджъри и деца. 

7 views0 comments
bottom of page