top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Ото и Дрипльовците: Гората на изчезналите неща" и невидимите деца


"Ото и Дрипльовците: Гората на изчезналите неща" е първата книга от поредицата на Матилда Удс, която издателство “Мармот” ни подариха в края на миналата година.


Ходелдорф е най-студеното място в света и новия дом на Ото. Известна с чудесните си палта, майката на Ото мести семейството там, за да развие бизнеса си. Мистериозното й изчезване обаче го оставя сам, а в града сякаш никой не е готов да му помогне. Изправен пред затворени сърца и врати, Ото наивно приема единствената му подадена ръка. Но фабриката на мисис Фрау е капан за децата на Ходелдорф.


“Ако се оглеждаш за дрипльовците, ще ги забележиш навсякъде в Ходелдорф, но повечето хора се обръщаха на другата страна.”

Малката група осиротели деца, която нарича себе си “Дрипльовците”, живее по улиците на града, спазва собствени правила и се грижи за оцеляването на всеки свои член. Малката и смела Хала е една от тях, а краткото й познанство с Ото я мотивира да му помогне да се освободи от робския труд във фабриката. Вече част от Дрипльовците, Ото трябва да докаже, че е достоен за тях, но и да спази обещанието към себе си и да открие майка си.

С приключенски дух и грижа Матилда Удс разказва история за приятелството между забравените от обществото деца и онези, които са готови да се възползват от тях.


Всеки от дрипльовците има своята история, своите чудесни качества и недостатъци. Героите на Удс са комплексни и интригуващи, а аз съм изключително щастлива, че издателство “Мармот” ме поканиха да участвам в разработването на забавен тест, който да помогне на малки и големи читатели да открият на кой герой приличат най-много. Открийте теста тук, а резултатите от него можете да ми споделите в Instagram.


bottom of page