top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

“Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” от Мария Ангелова и Елена Владимирова

“Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” е най-новата книга за деца в каталога на издателство “Мармот”. Написана от Мария Ангелова и красиво илюстрирана от Елена Владинова, тя запознава читателите двама необикновени герои с авантюристичен дух.


Аз съм Синьокрачко - рядка птица от вида “Синьокрак рибояд”. Роден съм на островите Галапагос, но сега живея в тази гора.

Синьокрачко е приключенец по душа! Обиколил света, той има интересни теории за географията, за физиката, космоса и какво ли не още… Той е отворен към света, винаги готов за нови подвизи, безстрашен и дори малко безразсъден. Не съм сигурна, че аз бих искала да приключенствам със Синьокрачко като водач, но съм сигурна, че той е най-добрия възможен избор за партньор на Жужа.


Търся приключения, искам да обиколя света, а я ще ми се присмеят, я ще се изгубя, я ще падна в реката...

Жужа е пчела, която не приема подредеността и рутината в пчелния кошер. Нейната душа, макар и страхлива, жадува за приключения. Именно така се ражда и приятелството й със синекракото птиче - приключенец!


Еха! - развълнува се Жужа. - Аз ще съм ти верен приятел и спътник! Кога тръгваме?

Приключенията на Жужа и Синьокрачко ги отвеждат от гората, която е техен дом, до Северният полюс, напред в бъдещето и дълбоко в пещерите на Нова Зеландия. Един цял нов свят се открива пред тях всеки път, когато поемат на път, а приятелството им става по-крепко с всяко ново приключение.


Забавни и с чисти сърца, двамата герои няма как да не спечелят вашата любов!


Сред най-големите достойнства на книгата са нейните скрити послания. Докато образът на Синьокрачко показва осъзнатата себестойност на личност, която макар да знае, че света приема като странна, се е научила да обича себе си и да се гордее с това, Жужа все още се страхува от мнението на околните. В началото на книгата тя е все още раздвоена между желанието си да бъде тази, която смята, че трябва да бъде, за да се впише сред другите от вида си, и желанието да води живот, който я прави щастлива.


В книгата често виждаме как околните възприемат тази странна двойка приятели. Понякога те са обект на снизходителни погледи, учудване или откровено пренебрежение. И докато това все още тревожи Жужа, за Синьокрачко не е нищо повече от “фонов шум”. Синьокрачко знае кои са важните неща в неговия живот - приятелството и приключенията, и не се колебае да сподели мъдростта си с всеки, който е готов за нея.


Жужа е безспорно любимия ми персонаж в книгата! И с право! Винаги съм обичала пчелите и дори скоро успях да осиновя собствен пчелен кошер благодарение на платформата istinskimed.bg. Харесвам сложната структура на живота в кошерите и съм запленена от всички интересни черти на вида. Пчелите са едни от най-полезните и важни за оцеляването на планетата същества, на които рядко отдаваме дължимото. Щастлива съм, че Мария и Елена са избрали моето любимо животинче за герой в една толкова забавна книга, защото вярвам, че това е прекрасен начин да възпитаме любов към тези прекрасни същества у децата.


Жужа няма безразсъдно смелото сърце на Синьокрачко, но е смела по свои собствен начин. Тя се страхува от тъмното, но успява да открие решение - светещ челник, който й помага. Въпреки упреците на “светулките, които в тъмното я помислиха за една от тях и започнаха да се възмущават и да викат, че така не може и това на нищо не прилича”, Жужа продължава да осветява пътя си с челника и дори с гордост започва да го носи. Тя превръща своя страх от тъмното в нещо положително - в своя отличителна черта, което само може да ни накара да я ценим повече.


Мария Ангелова се е погрижила читателите да не скучаят! Приключенията на Синьокрачко и Жужа наистина са невероятни! По време на виртуалната премиера на книгата, Мария спомена, че идеята за книгата е дошла от нейните собствени приключения като дете и като възрастен. Тя обича да пътува и споделя своите пътешествия, а като дете често се е забавлявала, измисляйки си различни истории. Освен да вдъхнови млади читатели и да събуди у тях любов към пътешествията, Мария предизвиква и възрастните като автор на книгата “203 предизвикателства за пътешественици”, издадена от “Фабрика за книги”.


“Партньор в начинание” за Мария е Елена Владинова, която дава образ на двамата герои, света около тях и местата, които те посещават. Илюстрациите са красиви, цветни и също като текста на книгата, крият своите важни послания. Изданието на книгата е с твърди корици, а картините на Елена се открояват чудесно на искрящо белите страници.


“Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” са истинско удоволствие за четене, разглеждане и преживяване!


Книгата можете да откриете в сайта на издателство “Мармот”, а от виртуалната премиера на книгата можете да научите повече за това как тя се е превърнала от идея в реалност.




24 views0 comments
bottom of page