top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

„Косплей момиче” – роман, който позволява да се потопим в света на косплей



Косплей (costume play) е цяла вселена, изпълнена с творчески натури, които изразяват себе си, създавайки невероятни костюми и сценични пърформанси, вдъхновени от любими герои. За родина на косплей” се приема страната на изгряващото слънце, манга и аниме – Япония. Именно там над 3 милиона дизайнерски къщи произвеждат костюми, които могат да бъдат закупени от ентусиасти, които желаят да се превъплътят в определен персонаж. Много от членовете на косплей обществото сами създават своите костюми, използвайки въображението и творческите си умения. Именно към тях се присъединява и главната героиня в първия роман, който позволява да погледнем зад кулисите на косплея.


Аличе е несигурна, срамежлива и креативна натура, която комбинира любовта си към научната фантастика и аниме с модерен дизайн, за да създава невероятни костюми. С тях печели множество награди на национално и дори се състезава на световно ниво, добивайки повече увереност и изграждайки име в едно малко, но сплотено общество. Сред косплейърите не се чувства странна”, а превъплъщаването в обичан образ от игра или аниме й дава увереност и нов поглед към света. Любовта й към този свят е поставена на изпитание след публична раздяла с друг известен косплеър и началото на интензивна унизителна онлайн кампания.


Един от най-сериозните проблеми, пред които жените със страст към косплей са изправени, е сексуалния тормоз. През 2014 г. започва и кампанията “Cosplay is Not Consent”, която има за цел да разпространи посланието за взаимно уважение по време на събития и онлайн.


Съвсем логично е, че като част от това общество, Нотари обръща голямо внимание на темата, превръщайки я в катализатор за разрива в отношенията между Аличе и приятелите й. Отчаяна и останала без най-близките си, тя се запознава с Феде, известна в косплей обществото като Суийт Пий. Богата и известна, тя е портрет на онова, което Аличе презира - плейър, който се радва на световна слава и хиляди последователи в социалните мрежи, благодарение на играта със сексуалните фантазии на аудиторията си. Приятелството между двете обаче се ражда естествено, а скоро прераства и в много повече.


Косплей момиче” следва познатата арка на младата и срамежлива жена, която тепърва открива своята красота и силата зад нея, а заедно с тях и обожанието, презрението и завистта на околните. Написан увлекателно, този роман ще ви накара да се впуснете в интернет спирала, за да научите повече за света на косплей. А децата на 90-те със сигурност ще разпознаят закачливите музикални и културни препратки, които Нотари е скрил в книгата.


Написана от световноизвестен косплеър, който е част от това общество почти две десетилетия, книгата представя чудесен поглед върху света на косплей и неговата магия.


Ако сте харесали Geekerella” и Елайза и нейните чудовища”, но сте надраснали типично тийн сюжетите и имате нужда от четиво за малко по-възрастни”, дайте шанс на Косплей момиче” от Валентино Нотари.






83 views0 comments
bottom of page