top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Топ 10 (самостоятелни) книги на 2018г.

Updated: Mar 21, 2020

Добро утро! Първият ден на 2019г. е и аз реших да го посветя на довършването на списъка Топ 10 на „самостоятелните“ книги, които прочетох през на 2018г. 

 Какво имам предвид под „самостоятелни книги“ – книги, които не са част от поредица. В списъка има книги с историческа, документална, феминистка, философска тематика, както и фентъзи, и младежки съвременни новели. Това са книгите, които оставиха най-силно впечатление у мен през 2018г.

· The radium girls: The Dark Story of America’s Shining Women – Kate Moore

“The radium girls” разказва историята на една от най-големите индустриални трагедии от началото на 20век. Десетки млади момичета умират от отравяне с радий, а милиони страдат от ефекта на радия, инкорпориран във фармацията, козметиката и домакинството. 

 Години наред производителите на стоки с добавен радий ги маркетират като безвредни и дори полезни. Всички достъпни изследвания на радия са спонсорирани именно от тези производители. Държавни служители са подкупвани, а любопитни журналисти освобождавани от работа. Наистина звучи като поредната теория за конспирацията на големите корпорации срещу гражданите, но в последвалото дело срещу Radium Luminous Material Corporation всичко това бива доказано.

 В навечерието на Първата световна война, компанията Radium Luminous Material Corporation произвежда часовници със светещи в тъмното циферблати. Млади момичета са натоварени с отговорната задача да покриват часовниковите части със специална боя на основата на радий. Те използват фини четки, които често оформят с устни между нанасянията. Защо не? Работодателят им ги уверява, че боята е напълно безвредна, а слюнката определено помага за приглаждане косъмчетата на четките.


 Работата е приятна и добре платена. Момичетата са млади, красиви, а вече и заможни. Дори в сянката на Първата световна война животът е хубав. Докато една по една не започват мистериозно да се разболяват.


Лекуващите лекари нямат представа какво се случва с техните пациенти – момичета в началото на своите 20 години, които прогресивно се влошават независимо от полаганите грижи. Болестта започва с повреден зъб, продължава с болки във венците, разрушаване на костната структура на челюстта и носоглътката. Краят идва с адски мъки и неописуема агония. 

 Въпреки болестта си момичетата се борят. За живота си и за справедливост.

Книгата следи паралелно живота на момичетата, работещи студиото на компанията, процесите в самата компания, борбата на лекарите за живота на болните, откритията им и съдебната битка срещу Radium Luminous Material Corporation.

The Radium Girls: The Dark Story of America’s Shining Women е история за заблудата, за сляпата вяра, която може да те убие, за силата на духа и желанието за живот.

· The Nowhere girls – Amy Reed

 Грейс е новото момиче в града. Къщата, в с която родителите й са се нанесли е красива и приветлива, но стената в спалнята на Грейс крие един отпечатък. Отпечатъкът на мъката на едно 14 – годишно момиче, изнасилено от трима свои съученици и осмято от целия град – Луси Мойнихам.


Дъщеря на пастор, Грейс вярва във върховенството на справедливостта и поставя за своя цел реабилитирането на Луси и изправянето пред властите на изнасилвачите. Но никой в новата й гимназия не желае и да чуе. Момчетата, възползвали се от Луси, са сред най-известните и обещаващи спортисти, а училищната управа е решена да защитава тях и реномето си на всяка цена.

Грейс и двете й приятелки – Росина Суарес, барабанист и дъщеря на пълен работен ден в семейство на мексикански емигранти и Ерин Делило, Стар Трек любител и безкраен извор на брилянтни идеи и факти за морската биология, са решени да направят нещо.


Групата, нарекла се “The NoWhere Girls” се събира тайно, за да говори за всичко, което се случва на момичетата в гимназия Прескот. Безвкусните подмятания, игри и точкуването на „забити момичета“ – постоянните практики на някои от момчетата в училището, скоро излизат наяве. С разрастването на групата и информацията, която те разпространяват се засилва и натискът над тях. Директорката и учителите са решени да спрат разпространението „на слухове“ и преследват всеки, който може би има връзка с анонимната група.


Книгата ми беше изключително интересна по няколко причини:

1. Написана е от множество различни перспективи. – Не само на герои, които познаваме имат възможност да разкажат за мислите и чувствата си. Страницата на книгата са изпълнени и с извадки от блогове, случайно уловени моменти и разговори с анонимни участници, които ни дават много по-пълна картина на случващото се.

2. Темите за сексуалното насилие и комформизъм, за сексизма и двойните стандарти заемат голяма част от книгата. – Четейки разговорите между момичетата, имах усещането, че чета извадки от есета, който авторката е писала през годините. Към проблемите, които се разискваха се подхождаше с разбиране и такт. В този смисъл, книгата беше информативно и провокативно четиво.

3. Разнообразието на герои. – Ерин, която е един от главните герои в книгата, е аутист. Тя е безкрайно умна и лоялна, но същевременно трудно тълкува човешките емоции. Самата тя се опитва да се справи с травма, но няма да навлизам в подробности, за да не издавам сюжета.

„The NoWhere girls“ e книга за откриването на силата – собствената и тази на момичетата като група. Това е първата книга от жанр „феминистка литература“, която чета. Определено ми хареса. Историята беше емоционално въздействаща, а на моменти дори ставаше прекалено трудно човек да чете. Безспорно Рийд има изключителен стил на писане, способен да предаде пълнокръвно на читателя емоциите на героите.

· Code Girls: The Untold Story of the American Women Code Breakers of World War II от Лиса Мънди

 Както и заглавието подсказва това е историята на хилядите жени, трудили се в задушните офиси на криптографските и графоложки центрове на американската армия по време на Втората Световна война. Написана с помощта на записки от дневници, статии, спомени и интервюта, Code Girls проследява пътя на жените до най-високите длъжности в американското разузнаване.


 Книгата ми беше безкрайно интересна, защото светът на математиката, кодовете и шифрите е бил винаги забулен в мъгла за мен. (Видя ли цифри и формули и просто включвам на режим stand by / hibernate.) Дори аз, математически идиот, научи някои доста интересни неща за кодирането и декодирането, с които да разсее в разговор поредното IT, което реши да ме поучава с най-наставнически тон за грижите за софтуера.

· Единственият спомен на Флора Банкс от Емили Бар

 В своя дебютен тийн роман лондонската журналистка Емили Бар ни разкрива прекрасния и объркан свят на Флора Банкс.


 Флора има антероградна амнезия. Събитията и постъпките остават в ума й в продължение на няколко часа, след което ги забравя. Единадесет годишна Флора претърпява операция за отстраняване на тумор, в следствие на което е завинаги лишена от способността да създава нови спомени. Благодарение на своите записки и приятелката си Пейдж, Флора вече шест години се ориентира в мъглата на собственото си съзнание.


„Аз съм на 17. Това е парти. Дрейк заминава. Дрейк е гаджето на Пейдж.“

В нощта на своето прощално парти Дрейк дарява Флора с целувка… и спомен.

Момичето, което няма спомени вече го няма, заменено от момичето единственият спомен. Времето минава, а Флора продължава да си спомня, да усеща вкуса на плажната целувка, да мисли за Дрейк.

„Никога няма да живееш на друго място, защото в Пензанс се чувстваш на сигурно място. […] Винаги ще живееш с нас и ние винаги ще се грижим за теб.“

Но Дрейк е в Свалбард, Норвегия. А Флора е убедена, че е влюбена в него. Дрейк пише, че също е влюбен в нея. Сигурна, че това е пътя, който трябва да следва, тя и нейните записки се отправят на пътешествие до Норвегия.


 Зная, че сюжетът не звучи особено завладяващо, но ви уверявам, че тази книга е невероятно трогателна, красива и жизнеутвърждаваща. В нея се крият безкрайни запаси от позитивизъм, доброта и житейски уроци.

· Анна и Говорещия с лястовици от Габриел Савит

 „Анна и говорещия с лястовици“ е исторически роман – дебют за американския автор Гавриел Савит, който ни пренася в Полша в навечерието на Втората световна война. Анна и баща й – професор по лингвистика, запълват дните си с книги, посещения при приятели и дълги разговори. Анна говори много езици – полски, немски, руски, идиш, но скоро ще трябва да научи друг език – езикът на пътя.

На 6-ти ноември 1939 година под ръководството на Бруно Мюлер са ликвидирани 183-ма професри от Ягелонския Университет, сред които и бащата на Анна. Сама и изоставена от приятелите на баща си, тя среда мистериозен господин, който сякаш има силата да говори с птиците.

Той няма име. Няма свой език и няма минало. Говорещият с лястовици използва езикът на пътя – комбинация от психология и илюзия, която ти помага да оцелееш.

Под опеката на Говорещия с лястовици и сянката на войната Анна се превръща в силна млада жена, която гледа на света с очите на изследовател, на пътешественик решен да пие от красотата на възраждащия се свят.


„Анна и Говорещия с лястовици“ е прекрасна история за метаморфозите, за промените, които обстановката ни налага и тези, които сами предприемаме. Това е книга за оцеляването на душата в бездушевен вакуум.

· Сол при солта от Рута Сепетис

 Още един исторически роман. „Сол при солта“ проследява историята на отчаяното бягство на четирима герои от настъпващите руски войски в окупирана Германия. Операцията по евакуацията на военни и цивилни носи името „Ханибал“, а сборният пункт за бежанците е пристанището в Готенхафен.


На 30 януари 1945 г. „Вилхелм Густлоф“ – немски луксозен круизен кораб, превърнат във военен и натоварен със задачата да превозва бежанци и ранени, потъва, отнасяйки със себе си над 9 400 души в дълбините на Балтийско море. Именно на борда на този кораб се намират и нашите герои – Флориан, Емилия, Йоанна и Алфред.


„Сол при солта“ е книга, която се чете на ръба на леглото с побелели от напрежение кокалчета и налети със сълзи очи. Едно от най-големите достойнства на книгата, заедно с майсторското разгръщане на персонажите, е начина, по който любовта и страстта са вплетени в сюжета. Читателят става свидетел на зараждането на привличането между Флориан и Йоанна и осъзнава с горчивина, че бъдеще за тях няма. Героите се отдават на емоциите си изключително лесно и с бързина преминават границата между мисъл и действие. Изтерзаните им от войната души, уморени от безкрайно бягство и самота, жадуват за близост, била тя и мимолетна. Когато бъдещето ти е в мъглата, стелеща се над морската вода, всичко което притежаваш в настоящия момент.

· Небе в дълбините от Адриан Иънг

 Самостоятелна книга в жанра фентъзи, вдъхновена от митологията на викингите – невъзможно, но факт. „Небе в дълбините“ е история за пътищата на съдбата, за любовта, надскачаща романтика или кръвна връзка и победата й над горделивостта. Адриен Йънг ни напомня, че кръвта не е единствената съединителна тъкан между душите, нито е определяща за семейната принадлежност. Любовта и утехата могат да бъдат открити в неподозирани краища на света, а надеждата за ново начало дебне винаги зад ъгъла.


Книгата е увлекателна и се чете на един дъх. „Небе в дълбините“ е дебютна книга за авторката Адриен Йънг, която в свое интервю за Goodreads признава любовта си към силни женски персонажи, които не се страхуват „да счупят някой зъб“. Умна, смела и непоклатимо лоялна е и главната й героиня Ийлин, викингски войн, решена да следва любовта, но и да почете рода си.


· Елайза и нейните чудовища от Франческа Запия

 Това е книгата, която винаги ще препоръчвам, макар да зная, че няма да се хареса на всеки. Обичам тази книга, защото в много отношения аз също съм Елайза, чувствала съм се и все още понякога се чувствам като нея.


 Франческа Запия ни разказва историята на Елайза – дъщеря, сестра, съученичка и създател на изключително популярен уеб комикс – “Чудовищно море”. В училище и у дома Елайза е тих и затворен човек, но в Интернет нейният глас се чува силно чрез нейните герои.

“Чудовищно море” е толкова популярен, че феновете му създават и свои собствени истории, вдъхновени от героите му. Случайността среща Елайза с най-известният създател на фенфикшън истории, базирани върху комикса – Уолъс. Заедно с приятелството им, расте и любовта им един към друг, а Елайза бавно се отърсва от постоянното си чувство на несигурност.


Но анонимността, която години наред я е предпазвала от любопитството и нетърпението на винаги разрастващата се фен база на комикса, ще постави на изпитание връзката й с Уолъс. Никоя тайна не може да бъде пазена вечно, а откриването на тази заплашва да разруши целия живот на Елайза.


Като човек, който се бори с безпокойство (anxiety) и твори в Интернет, сюжета ме заинтригува. „Елайза и нейните чудовища“ отдава дължимото уважение на създателите в Интернет и на отдадените им фенове. Изграждането на приятелски връзки на база общ интерес, свързан с определена книга, група или филм, винаги е било част от живота ми и искрено се зарадвах да видя това, пресъздадено тук.

Говорейки за приятелство, темата за „онлайн приятелите“ и „приятелите в реалния живот“ също не бе подмината. Е, аз си имам блог за книги, подвизавам се из bookstagram и goodreads, така че напълно разбирах близостта на Елайза с нейните „онлайн приятели“ и колко непонятна за околните е подобна връзка. (пълно ревю тук -> https://thebilingualreader1.blogspot.com/2018/07/blog-post_24.html ) Много обичам тази книга, споменах ли вече? Май да. Нищо, пак ще го кажа – обичам тази книга и искам всеки да я прочете!

· Как да бъдеш супершефка от Лили Слингх

 Причина 1 да харесам тази книга: Беше последната ми покупка на най-веселият ден на Панаира на книгата, този декември. До щанда на изд. Киви за нея се промъкна прекрасната Тея от @little.book.space (Благодаря ти!).


 Причина 2: Тя (книгата, не Тея) ме придружи на епично пътешествие до Израел.


 Причина 3: Книгата е наистина добра! Обикновено не чета такъв тип книги, но Лили Слингх съчетава важните уроци, които тя е научила с прекрасното си чувство за хумор.


 Причина 4: Един от цитатите в книгата ми стана като лична мантра, която си повтарям винаги, когато започна да се ядосвам на хората около мен – „Не мога да контролирам хората около мен, но мога да контролирам реакцията си“. Помага. Ама честно.


· „Завръщане“ от Ая Джаси

“Завръщане” е дебютният роман на Яа Джаси. Книгата е колекция от истории от живота на две сестри с обща майка и коренно различна съдба и техните потомци. Ефия, красивата дъщеря на Кобе от племето Ашанти е обещана за жена на бъдещия Голям мъж и водач на селото. Тя тръпне в очакване на деня, в който той ще се ожени за нея, но съдбата й е отредила друг път. Джеймс Колинс, новоназначеният губернатор на Кейп Коуст, избира Ефия за своя „държанка“ и я отвежда от селото й.

Еси, нейната полусестра е дъщеря на Големия мъж и най-добрия войн на селото, отведена и продадена в робство. И наистина животът на Ефия и Еси е коренно различен. Ефия се радва на спокоен живот, съпруг, когото обиква и син – Куей. Еси ражда дъщеря, обречена да работи в памуковите плантации на Алабама.


Започвайки от 18в. и достигайки до наши дни, “Завръщане” проследява политическите и социални промени в Гана, търговията с роби, индустриализацията на САЩ и сегрегацията в навечерието на Гражданската война.


Книгата е безкрайно интересна! Както споменах, тя представлява колекция от истории, запознаващи ни с различни потомци на Ефия и Еси. Именно така Яа Джаси обръща внимание на изключително широк кръг теми. Тъй като самата тя е от Гана, Джаси успещно предава духа, традициите и обичаите на племената, техните легенди и тяхната мъдрост.


„Завръщане“ е книга за обратите на съдбата, за изборите, които те променят и болката от отнетата възможност да избираш. Историята докосва сърцето и провокира ума, защото често забравяме, че правата на живот, на достойнство и чест, не винаги са били „изконни човешки права“ и не всички човешки същества са били възприемани като такива.

0 views0 comments
bottom of page