top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Препоръки – The Muggle Struggle Color(in’) Book Challenge 2019


Muggle Struggle Box – кутии с хендмейд щуротии за книжни ентусиасти.

The Muggle Struggle Color(in’) Book Challenge 2019:

1. Книга, която можеш да завършиш за ден.

2. Книга за магия / вещици / магически същества.

3. Книга, която събира прах в библиотеката ти от поне година.

4. Книга, вдъхновена от истинска история.

5. Книга с „мистериозен“ сюжет.

6. Биография / Автобиография на човек, на когото се възхищаваш.

7. Книга със забавен и лек сюжет.

8. Книга с митологични елементи.

9. Дуология.

10. Поезия.

11. Исторически роман.

12. Книга, научна фантастика.

 И така, ето ги моите препоръки за предизвикателството на Muggle Struggle Subscription Boxes (Instagram @mugglestrugglebox ).


1. Книга, която можеш да завършиш за ден.

 За почитателите на младежките романи, препоръчвам „На пет стъпки от теб“, която е само 211стр., но е пълна със смисъл и красота. Пълно ревю ТУК. 

 “Червена като кръв” от Сала Симура също е кратко, но вълнуващо четиво. Пълно ревю ТУК.

 Често ми се случва да прочитам книга „на едно сядане“ или в рамките на ден, понякога с цената на посрещането на изгрева. Но последната книга, която завърших за ден (вчера), защото беше хем кратка, хем увлекателна, беше „Моши моши Япония“ на Юлиана Антонова – Мурата. Авторката е български дипломат, която живее заедно със съпруга си в Япония. 

2. Книга за магия / вещици / магически същества.

 В тази секция предложения от мен до безкрай. Ето, няколко:

• „Поляната на дракона“ от Скарлет Томас – Пълно ревю ТУК 

• „The cruel Prince“ от Холи Блек, чиято втора част “The Wicked King” излезе вчера.

 Пренасяме се в света на феите. Когато е на седем, мистериозен мъж се появява на вратата на дома й, убива родителите й и отвлича нея и двете й сестри в света на феите. Бидейки човек, Джуд никога не би могла да бъде наистина част от този свят и нейните съученици – синове и дъщери на благородници, не спират да й го напомнят. Тя е безцеремонно малтретирана и методично унизявана ежедневно. Но независимо от това колко уплашена се чувства тя всеки ден, Джуд не се отказва от мечтата си да намери своето място в кралския двор.

 „The Cruel Prince“ е книга първа от дуологията на Холи Блек “The Folk of the Air”. ( можете да я прочетете и във връзка с №9 от предизвикателството)

• „Цветовете на магията“ от Виктория Шуаб


• „Софийски магьосници“ от Мартин Колев


 За целите на предизвикателството, аз ще прочета третата книга от поредицата на Касандра Клеър „Тъмни съзаклятия“, която ще излезе съвсем скоро и на български език.

3. Книга, която събира прах в библиотеката ти от поне година.

 За мен това ще е „Доктор Стъклен“ от Томъс Бренън. Книгата е с изключително красива корица, дело на Artline Studio, а сюжета звучи повече от обещаващо. Това е история за брутално убийство, разследване, провеждано от инспектор Матю Лангтън (главния герои) и мистериозна група, наречена „делваджий“ – крадци на души. 

4. Книга, вдъхновена от истинска история.

„The Gardner Heist: The True Story of the World’s Largest Unsolved Art Theft“ от Ulrich Boser е книгата, която ще чета в тази секция. Това е „хайст книга“, а аз винаги се оглеждам за такива! ( Хайст книга, т.е. книга, чиито сюжет се фокусира върху осъществяването на сложен план за кражба.) 

 Книгата разказва историята на най-голямата кражба на произведения на изкуството от музея Isabella Stewart Gardner Museum в Бостън, САЩ. Авторът, Ulrich Boser, е журналист, който решава да проследи случая до край след смъртта на главния разследващ детектив на случая. Книгата следва записките по случая на разследващите и версиите за престъплението и самоличността на извършителите.  

5. Книга с „мистериозен“ сюжет.

 Скоро изд. Ибис ще издаде „Truly Devious“ от Морийн Джонсън. Авторката познаваме от книгата „Сняг вали“ – три прекрасни зимни истории написани от Джон Грийн , Лорън Миракъл и самата Джонсън. 

 “Truly Divius” е закачлива криминална мистерия, първата книга от едноименна трилогия. 

 Действието се развива в Ellingham Academy, Върмонт. 

 Елинхам е частно училище за талантливи ученици, скрито в планините на Вермонт. Неговият основател Албърт Елинхам – ексцентричен гении – милионер – вярвал в абстрактното мислене и ученето чрез игри. Той искал да създаде малък академичен рай, в който учениците да развиват своите таланти свободно. 

 Няколко години след като академията отваря врати, съпругата и дъщерята на Елинхам са отвлечени, а една от ученичките открита мъртва.

 Стийви Бел, любител на истинските криминалните истории, който се надява един ден да разследва престъпления, започва първата си година в училището, надявайки се да разгадае мистерията на убийството в Академия Елинхам. 

 Докато събира сведения за интересуващия я случай, неин съученик загива при подозрителни обстоятелства. Стийви се оказва в центъра на съвсем истинска криминална история, достойна за вниманието на Шерлок.

6. Биография / Автобиография на човек, на когото се възхищаваш.

 В момента чета Becoming на Мишел Обама и горещо я препоръчвам!

7. Книга със забавен и лек сюжет.

 Първото заглавие, което ми хрумва е „До всички момчета, които съм обичала“ на Джени Хан. Една от най-сладурските книги, които съм чела. Цялата трилогия е страхотна!

 За това предизвикателство, аз си избрах „Всичко неочаквано“ от Морган Матсън и „Абсолютно забележителна история“ от Ханк Грийн.

8. Книга с митологични елементи.

 Ако все още не сте чели някоя от книгите на Рик Риърдън, можете да го направите. Която и да хванете, няма да се разочаровате. Ще се смеете, ще плачете (да, още не съм простила онова-за-което-не-говорим от края „Горящият лабиринт“), ще се забавлявате и ще научите интересни неща за гръцките, римските, египетските и скандинавските богове. 

 Ако обаче, не сте фенове на литературата за малки и големи, можете да прочетете „Скандинавски богове“ от Нийл Геймън.  Освен прекрасна корица, книгата си има и супер превод на български. 

 За феновете на младежкото фентъзи, препоръчвам „Цирцея“ от Маделин Милър. ПЪЛНО РЕВЮ ТУК 

9. Дуология.

 Тук ще препоръчам две дуологии, на които съм отдаден фен – „Странник Мечтател“ на Лейни Тейлър и  „Six of crows“ на Лий Бардуго (която скоро ще бъде заснета и като сериал на NETFLIX). Ревюта тук и тук.

 И двете дуологии са изпълнени с интересни герои, магия и много напрежение. „Странник мечтател“ ще се хареса повече на романтичните души, които обичат хубава, но и трагична книжна любов. „Six of crows“, макар и също да съдържа романтични сюжетни линии, поставя фокуса върху политиката, надлъгването и ами, престъпленията, които героите извършват. 

 Ако трябва да избера между двете, бих препрочела „Six of Crows“, но ако мога да избера, къде да се разходя за ден, би било в света на „Странник Мечтател“.

10. Поезия.

„Пияните мисли на една трезва глава“ от Ана – Мария Герасимова. Можете да намерите откъси от книгата в акаунта на unordinarypoetry в INSTAGRAM. Заслужава си вниманието.

The princess saves herself in this one (Women are some kind of magic #1) от Amanda Lovelace е прекрасна колекция от поезия, посветена „ на момчето, което оживя,  благодаря ти, че ме вдъхнови да бъда момичето, което оцеля“.

 Признавам си, че не чета много поезия. Не е моята чаша чай. Все пак, ще се опитам да попадна на нещо добро, за това предизвикателство.

11. Исторически роман.

 Друга моя слабост! Препоръчвала съм в блога многократно „Сол при солта“, „Крадецът на книги“, „Анна и Говорещия с лястовици“ и „Светлината, която не виждаме“. 

 За предизвикателството, мисля да прочета „The girl in the blue coat“ от Monica Hesse.  Действието се развива през 1943г. в Амстердам, а главната ни героиня работи за „черния пазар за стоки“. Заниманията й я срещат с жена, която я моли да открие младото еврейско момче, което е изчезнало мистериозно от скривалището си в дома й. Книгата често е сравнявана с „Крадецът на книги“ от Зюсак, така че се надявам да ми хареса.

12. Книга, научна фантастика.

*Представете си как прочиствам гърло с изражение „Отстъпете в страни! Дойде моят момент!“ *


 Разбира се, започвам с „Ренегати“ на Мариса Майерс и „Дъгата на Косача“ от Нийл Шустърман, защото никога няма да спра да препоръчвам тези книги. Никога. Същото се отнася и за „Илумине“. И за трите говорих в годишния си книжен обзор, така че няма да досаждам отново. линк

 Препоръчвам още:

• „Звезден полет“ от Мелиса Ландърс.

Космически кораби, гоненица с пирати, политика, цапната в устата главна героиня, какво друго му трябва на човек?

• Трилогията „Живият хаос“ на Патрик Нес


• „Стоманеното сърце“, „Зарево“ и „Злочестия“ на Брандън Сандерсън


• “Смъртоносни машини” от Филип Рийв – за любителите на стиймпънка.

• Life L1k3 от Джей Кристоф


Още една книга на Джей Кристоф, в която той ни пренася в пост апокалиптична силно роботизирана (и замърсена) Америка. Из бунището за скраб се срещаме с Eve и нейните приятели, които откриват повреден андроид – робот, който прилича на жив човек (Life Like). Днес всички андроиди са унищожени, разглобени и забранени. Освен този. 

 С надеждата, че откритието ще й помогне да събере достатъчно средства за лекарства за дядо си, Еve се заема да поправи андроида и… ами, може би това не се оказва най-добрата й идея.

 Тази книга е забавна и трогателна по онзи толкова характерен за Джей Кристоф начин. Ако сте харесали „Илуминае“, значи ще обикнете и Life L1k3. Надявам се, че скоро ще я имаме преведена и на български език.

• Много се вълнувам, че тук ще чета „Хартиената менжерия и други разкази“ от Кен Лиу.

Авторът е създател на стила „силкпънк“ – „смесица от фентъзи и технологии, вдъхновени от прототипи от античността на Източна Азия“ и това ми беше достатъчно, за да пожелая книгата! 

2 views0 comments
bottom of page