top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

„Твоята перфектна година“ от Шарлоте Лукас

Updated: Mar 21, 2020


 Купих си „Твоята перфектна година“ още лятото, от Алеята на книгата във Варна, но преднамерено я запазих за началото на 2019г. Това е първата книга, която прочетох тази година и се радвам, че се „въздържах“ да я започна по-рано.


 Шарлоте Лукас ни запознава с Йонатан и Хана – две личности, различни като Слънцето и Луната.

Хана е позитивна, енергична и вечно усмихната. Упорита, неуморна и винаги готова да намери светлина в тунела, тя е наистина страхотен герой. Животът обаче й разпределя странни карти и тя се оказва лице в лице с Йонатан.

Йонатан е „буден гражданин“ на Хамбург и приема титлата изключително присърце. Какво означава това ли? Това означава, че Йонатан ще остави назидателна бележка на колата ви, когато сте паркирали не в очертанията на паркомястото или ще пише на общината с оплакване от боклукчиите, пеещи коледни песни, или ще възроптае срещу собствениците на домашни любимци, разхождащи ги в парка по „непристоен“ начин.

 На кратко, той е от онзи вбесяващ тип мърморко, които при среща бих заклеймила като „глътнал бастун“ и „способен да убие само с изсумтяване всичко забавно и цветно“.

 Всичко, което Йонатан върши е ефективно, подредено и методично. Хаосът смущава (по-скоро, вбесява) Йонатан, а да открие чужд планер (на всичко отгоре, попълнен със задачи), закачен на колелото му, си е безредица в най-изявена форма.


 Будният гражданин Йонатан Н. Грийф няма никакво намерение да се откаже да върне дневника на собственика му. Устремен да открие автора му, Йонатан се впуска в неочаквано пътешествие извън зоната на своя комфорт, зареден с много предубеждения и (хм, хм…) мнения.

Спомняте ли си началото на Хобит (филма, не книгата)? Сега си представете Йонатан в ролята на Билбо и ще добиете бегла представа за щуротиите, които му се случиха благодарение на анонимния дневник. В крайна сметка обаче, също като Билбо, в края на книгата Йонатан не беше същият „глътнал бастун“ сноб от глава първа.


„Твоята перфектна година“е написана с много тънко и приятно чувство за хумор, но същевременно засяга важни проблеми. Самотата, разочарованието, семейното щастие или неговата липса, комфорта на рутината и търсенето на смисъл ежедневно, са само част от темите, които Лукас засяга.

 Трагедията, която главната героиня преживява, наистина носи болка на читателя, нейния непоклатим оптимизъм е заразителен и способен да смекчи удара.


 Книгата ми хареса. От време на време е хубаво да си напомняме (или да ни се напомня), че всеки ден е подарък и благословия. 

 Всеки ден, ние разполагаме с възможността да живеем пълноценно, цветно и щастливо, а изборът дали да се възползваме от нея е само наш.


 Единствената ми забележка е към стила на писане, който бих определила като прекалено семпъл за моя вкус. Истината е, че май съм се поразглезила с всички фентъзи книги в библиотеката ми. Оценката ми за „Твоята перфектна година“ е 3/5 и определено бих я препоръчала на любителите на съвременните романи.

0 views0 comments
bottom of page