top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Погребани тайни" от К. А. Тъкър

Updated: Mar 21, 2020


„Погребани тайни“ е втората книга на К. А. Тъкър, която чета. Също като „Забравена истина“, тя е част от колекцията „Избрани съвременни любовни романи“ на изд. Ибис.

 Ноа Маршал е портрет на златното американско момче. Син на началничката на полицията в Остин, Тексас, мил, възпитан и добре сложен,  Ноа разделя времето си между работа и игрището за баскетбол. Спокойният му живот е нарушен от самоубийството на майка му. 

– Тя пиеше уиски.  – Само тази вечер ли? Поколебавам се, а после поклащам глава.  Той поема дълбоко дъх.  – От колко време? – Няколко седмици. – Снишавам гласа си. – Тя говореше всякакви откачени неща тази вечер, Сайлъс. 

 Измъчвана от дълго пазена тайна, Джаки Маршал слага край на живота си, оставяйки единствено сак с пари и бележка с адрес. Ноа трябва да достави парите на дъщерята на бившия партньор  на Джаки в полицията – Грейс Ричардс.

„Той беше добър човек. Ние сме лоши хора.“

 Убит в престрелка, Ейбрахам Ричардс е обявен за „корумпирано ченге“, заговорничело с наркодилъри. Това разрушава семейството му. Грейси е прекалено малка, за да помни скандала, но живее с последиците от него всеки ден. 

 Четиринадесет години след смъртта на Ейб, заедно с майка си, Грейси живее в „Долината“ – парк за каравани в Тусон, Аризона. Майка й е попаднала в прегръдката на хероина и се е предала напълно. Поредната свръх доза на Дина, съвпада с появата на Ноа в парка за каравани. 

 Момчето, което тя е познавала, когато е била „онова свое старо Аз“ вече е мъж. Мъж с тайна и желание да помогне на нея и Грейси.

  Всичко, което Дина иска е да бъде свободна от призраците на миналото. 

 Всичко, което Грейси иска е да й помогне да пребори зависимостта си. Изглежда, че ако изчисти името на баща си и разкрие тайната, довела Джаки Маршал до самоубийство, тя ще постигне именно това. Но някои тайни е по-добре да останат погребани. 

„Погребани тайни“ е доказателство, че децата не бива да плащат за грешките на родителите си, но могат да опитат да ги поправят. 


 Както споменах, „Погребани тайни“ е втората книга на К.А.Тъкър, която чета. Също както в „Забравена истина“, действието танцуваше „стъпка напред, стъпка назад“ между настояще и минало. Но като цяло „Погребани тайни“ определено ми допадна много повече!

 Грейси и Ноа харесах от пръв прочит. Грейси е разумна, макар и малко импулсивна, силна и изключително състрадателна. Тя гледа живота в очите и не се бои да се изправи срещу предизвикателствата му. 

 Едно от нещата, които ми направиха впечатление в Грейси бе това, че макар да обича майка си, не се заблуждава за състоянието й. 

„ – Ако оживее ще й помогнат да се изчисти. Но тя ще напусне болницата прекалено рано и ще обещае да се запише в една от онези тъпи безплатни рехабилитационни програми. Ще отиде на една или две срещи и ще реши, че това не е за нея и че тя може да се справи и сама. Ще остане чиста за няколко дни. След това ще излезе, ще си вземе бутилка водка и ще я изпие набързо. После ще установи, че това не й е достатъчно, и отново ще започне да вкарва какви ли не боклуци във вените си. Накрая, някой ден ще се прибера у дома и ще я намеря в безсъзнание. Или мъртва.“

 Това е порочният кръг на зависимите от хероин и Дина е обречена да остане в него, докато не открие нещо, заради което да живее. 

 Книгата се чете бързо и леко. Сюжетът е увлекателен, развива се с главоломна скорост и неусетно 444-те страници са изчезнали под пръстите ти. 

 „Погребани тайни“ е по-скоро криминален, отколкото любовен роман. Той носи всички белези на класическия крими екшън – тайни за стари случаи, политически интриги, наркотици, семейна драма, разнообразие на героите, много движение и  (е, добре де!) красива любов. 

 Това е идеалната книга, с която да се свиете на дивана в дъждовен следобед! 

Благодаря на изд. Ибис за прекрасната книга, пристигнала точно на рождения ми ден, както и за възможността да изпратя въпроси към авторката К.А. Тъкър! Пълното интервю, в което К.А. Тъкър отговаря на въпроси от български блогъри тук

0 views0 comments
bottom of page