top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Нулева година" от Цветина Цолова

Updated: Mar 21, 2020


 Днес ще разкажа за една книга, която мога да определя само и единствено като безкрайно сладурска! И така, в първия ден на октомври, това е моята книжна препоръка.

„Цветина Цолова е родена през същата година като фрапучиното в Старбъкс и макарената. Заради любовта си към Yu-Gi-Oh! и други такива глупости учи японски в 18 СОУ. За да разочарова окончателно роднините, след това следва в НМУ (Нов Магически Университет) специалност „Кино и телевизия“. В момента Цветина се прави, че пише роман, но всъщност главно прекарва времето си с Алистър Додо Цолов (семейната котка).“

 Обикновено не си позволявам да определя някого като „българския еди-кой си“, но ще направя изключение. Само този път. Обещавам.


 Цветина и хумористично фантастичния й стил на писане ми напомниха много на книгите на Тери Пратчет и Нийл Геймън.


 Хайде, казах го. Олекна ми.


 „Нулева година“ съдържа двадесет хитроумни истории, разделени в четири тематични части – според годишните сезони. Разказите са безкрайно забавни, а всеки от тях съдържа в себе си и фантастичен елемент. 


 Цветина събира съчиняващи поезия суицидни гълъби с извънземни, отдалечени от дома, поставя ги в много разхвърляна кола, шофирана от кървящ цветя Купидон и уверено паркира цялата плеяда щурчовци на чело на списъка ми с препоръки за есента.


 Макар разказите да са с подчертано хумористичен тон, те насочват вниманието на читателя и към проблеми, които не са никак фантастични, а болезнено реални. Консуматорските наклонности, описани в “Къде се губи Плюшкин”, клиентските проблеми, достойни за книга на Кафка (“Паркет и половина”) и безсмислените реалити формати от “Кутия неопределеност” намират своето място в сборника “Нулева година”.


 Книгата ми беше изпратена от сладурите в изд. Асеневци, които освен талантлив магьосник на корици, притежават и канал в Youtube. За разлика от героя на Плюшкин, аз не обичам да трупам вещи, а и обичам да си споделям книгите, затова „Нулева година“ ще предам на друг любител на фантастичните истории – Ири от Iri.and.books (Instagram @iri.and.books). Нищо чудно нейния арт акаунт @nevermoreiri скоро да се изпълни с героите на Цветина в рамките на Inctober.


 Тефтерчето за „заклинания и лоши идеи“, което идва с всяка поръчка на „Нулева година“ от сайта на издателството, ще си запазя, защото е страхотно! Освен с илюстрации на корицата, то притежава и такива по страниците си. Джобен формат е, мирише на есен, а и не е като да страдам от дефицит на лоши идеи. (:

2 views0 comments
bottom of page