top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

„Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе“ от Ребека Рейзин

Updated: Mar 21, 2020



 След „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“ и „Малката книжарничка край Сена“, Ребека Рейзин е готова отново да зарадва българските читатели с „Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе“.


„Елате в Париж, казваха, ще усвоите изкуството на изтънчеността, казваха! Ще разберете защо французойките са толкова грациозни, толкова спокойни, ще научите всичко това и още много, ОСВЕН АКО НЕ СТЕ ДЕЛ! Бях тук от по-малко от двадесет и четири часа и бях успяла да привлека вниманието върху себе си по всички погрешни начини.“

 Дел – млада и талантлива парфюмеристка, пристига в Париж от Америка, за да участва в конкурса за нови таланти на Leclere Parfumerie. Leclere е една от най-луксозните, уважавани и обвити в мистерии, парфюмерийни къщи. Семеен бизнес и днес, къщата е в управлението на елегантната и грижовна Орели и нейния син – Себастиен Леклер.


„Процесът на кандидатване за конкурса на Leclere Parfumerie беше безкраен, с трудни изпити във всяка област на парфюмерийното производство.“

 Завоюването на първо място в конкурса на Leclere Parfumerie ще донесе на победителя не само солидна парична сума, но и възможност да създаде аромат, който да бъде включен в каталога на марката.Това е възможност, която никой парфюмерист не би искал да пропусне.


Самата Дел учи изкуството на създаване на аромати от своята баба. Тя има вроден талант, амбициозна натура и големи мечти. Въпреки това, Дел е все още неуверена в себе си. Дълги години тя е била част от дуо – „близначката на Джен“. Сега е сама, в непознат град, като участник в конкурс, който може да определи развитието не само на кариерата, но и на живота й. Неминуемо това оказва влияние върху нейната увереност, а и останалите шикозни и ексцентрични кандидати не я карат да се чувства по-добре.


 Независимо от съмненията в уменията си и склонността й да се открива в безумни, хаотични и откровено комични ситуации, Дел не губи ентусиазъм и винаги се води от (носа и) добрите напътствия на своята баба.


 Но магнетичния и загадъчен наследник на парфюмерийната компания – Себастиен, като че ли е изгубил своето вдъхновение. След смъртта на баща му, именно на него се пада задачата да следи за финансите, публичния имидж и развитието на Leclere. Административните дейности, с които Себастиен никога до сега не е свързвал компанията, изпиват желанието му да създава и твори. Именно това е и една от причините за организирането на конкурса, в който ментор е и самия той.


 Оказва се, че да бъдеш наставник на „момиче бедствие“ също има своите рискове.


„ – Мислех, че знам какво искам, че планът ми е сигурен, но животът не ни ли изненадва, когато най-малко го очакваме?Втренчихме се един в друг и въздухът натежа.– Наистина ни изненадва.“

 „Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе“ разказва много за семейството, връзките в него и наследството, което родителите оставят на своите деца. Историята е заредена с много романтика, но не е натрапчиво сладникава, което много ме зарадва! Дел пък е ходещо бедствие, което бе източник на много от забавните моменти в книгата.


 Картините от Париж и Прованс, които Ребека Рейзин рисува са истинско удоволствие за четене. Книгата повдига и завесата на парфюмерийната индустрия и създаването на ароматите, които смятаме за „класика и лукс“.


 Парфюмът е романтика, вдъхновение и топлота. Точно като тази история!


1 view0 comments
bottom of page