top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Книжен обзор – м. май

Updated: Mar 21, 2020


 Време е за книжния обзор за месец Май. Повечето от книгите, които прочетох този месец си заслужиха пълни самостоятелни ревюта, но все пак бих искала да направя и официален обзор.

1. „Момичето, което изпи луната“ от Кели Барнхил – романи за деца (и възрастни); 4/5


 „Момичето, което изпи луната“ е сладка приказка за едно необикновено момиче, мила вещица, блатно чудовище с афинитет към поезията и дракон в джобен размер.

Написана е изключително увлекателно, а българският й превод  е просто прекрасен!

2. „To kill a kingdom“ от Alexandra Christo – младежко фентъзи; 3/5 


 Вдъхновена от приказката за Малката русалка, To kill a kingdom ни представя загадъчния свят на сирените и тяхната брутална природа. 

 Александра Христо ни среща с Лира – принцесата на сирените, изпратена в изгнание сред най-презрените същества – човеците и Елиан, принц, посветил младостта си на преследване и унищожаване на сирени.

„To kill a kingdom“ беше една от най-очакваните книги на 2018г. 

Пълно ревю тук

3. „The Hazel wood“ (The Hazel Wood, #1) от Melissa Albert – младежко фентъзи ;2/5

 Моето книжно разочарование на месеца. Наистина не харесах главната героиня и нихилистичното й отношение към света и някак това очерта цялото ми отношение към книгата. 

 Пълното ми мрънкащо ревю е тук

4. „Странната тъга на Ава Лавендър“ от Лесли Уолтън, изд. Прозорец – магически реализъм; 3/5


 „Странната тъга на Ава Лавендър“ ни среща с Ава Лавендър – момиче, родено по необяснима причина с крила. Ава разказва историята на любовта и живота на три поколения жени – прабаба й, баба й и майка й.

 Езика и изразните средства, които Уолтън използва правят книгата изключително приятна за четене. Макар книгата да е доста кратка (около 300стр.) образите, изградени я нея са ярки и завършени. 

 Бих я препоръчала за четиво на всяка романтична душа.

 През март тази година беше публикувана и втората книга на Лесли Уолтън – “The price guide to the occult”.

5. „Carry on“  – фентъзи, хумор, LGBT; 4/5 

 Тази книга! Това е първата книга на Рейнбоу Роуъл, която наистина харесвам. 

 Истината е, „Елинор и Паркс“ определено не се оказа мой тип книга, а „Връзката“ ме отегчи толкова, че дори не я дочетох. Но Carry on е съвсем различна.

 Carry on е забавен поглед към магическият свят и пророчествата за избрания. Тя комбинира всичко, което харесваме от света на Джоан Роулинг с хуморът на хардкор Хари Потър-tumblr-фенове. 

Пълно ревю – тук

6. Изпитанията на Аполон: Горящият лабиринт от Рик Риърдан  – романи за деца, хумор, митология; 5/5 

 Една от най-очакваните от мен книги за 2018г. и за мое щастие Рик Риърдън определено не ме разочарова.

 Третата книга от поредицата „Изпитанията на Аполон“ е просто великолепна! Поредицата проследява приключенията на бог Аполон, преобразен в смъртен тийнейджър и изпратен от Зевз да изкупи греховете си сред смъртните. 

 Той ще възвърне божествените си сили само ако победи възродилите се древни римски императори и спаси петте древни оракули. В усилията си Аполон е подпомаган от Мег Макафри – най-опърничавата дъщеря на Деметра и редица познати ни герои от предишните книжни поредици на Риърдън – Пърси Джаксън, Гроувър, Лио Валдес, Пайпър, Джейсън Грейс.

 Пълно ревю за кн. 1 от „Изпитанията на Аполон“ – тук

 Пълно ревю за кн. 3 от „Изпитанията на Аполон“ – тук

7. We are okay от Nina LaCour – YA, contemporary, LGBT; 4/5


 “We are okay” е книга за изгубеното доверие. Наистина не мога да кажа много за нея, защото бих издала прекалено много от сюжета й. Все пак ще опитам…

 Мирън (англ. Marin) е единствения студент, който остава в общежитията на колежа си за коледната ваканция. Пред нея са седмици на желано усамотение и тишина. 

 Мирън обича да бъде сама. Тя обича тишината. 

 Седмици на усамотение и тишина, освен в трите дни, в който приятелката й от детство Мейбъл /Mable/ ще й гостува.Тя е спомен от живота, който Мирън е загърбила. 

 Преди година идеята да прекара три дни в общежитието си в Ню Йорк заедно с Мейбъл би й се сторила страхотна, но днес визитата я изпълва с притеснение. 

 Всеки, който някога е виждал отегченото лице на депресията ще я познае в меланхолията на Мирън. 

 Наистина харесах тези книга! Харесах и Мирън и желанието й да продължи с живота си, загърбвайки своите разочарования. 

 Историята е невероятно трогателна и жизнеутвърждаваща. 

8. The princess saves herself in this one (Women are some kind of magic #1) от Amanda Lovelace – поезия; 3/5

Прекрасна колекция от поезия, посветена „ на момчето, което оживя,  благодаря ти, че ме вдъхнови да бъда момичето, което оцеля“.

9. „Нещата, които трябваше да знам“ – YA, contemporary, LGBT; 5/5


 Ако днес трябва да препоръчам една единствена книга, която да купите и подарите на приятел – независимо от възрастта, пола и професията му, то това ще бъде „Нещата, които трябваше да знам“ на Клер Лазебник. Тя е увлекателно написана история за важни социални проблеми, пречупена през красивата призма на връзката между две сестри. 

 Пълното ми ревю е тук.

10. Renegades – Sci-FI, YA, fiction; 5/5

 Ренегати поставя началото на нова Sci-Fi поредица, която несъмнено ще плени сърцата на много читатели. Сюжетът е повече от интересен. Мога да го опиша само като микс между „Възмездителите“ на Брандън Сандърсън и X-men.

 Повече за сюжета на книгата има в пълното ми ревю – тук.

11. „The Radium Girls: The Dark Story of America’s Shining Women“ от Кейт Мур – история, биография; 5/5


 Пълно ревю за книгата – тук.

 The radium girls разказва историята на една от най-големите индустриални трагедии от началото на 20век. Десетки млади момичета умират от отравяне с радий, а милиони страдат от ефекта на радия, инкорпориран във фармацията, козметиката и домакинството. 

 Години наред производителите на стоки с добавен радий ги маркетират като безвредни и дори полезни. Всички достъпни изследвания на радия са спонсорирани именно от тези производители.  

 Наистина звучи като поредната теория за конспирацията на големите корпорации срещу гражданите, но в последвалото дело срещу Radium Luminous Material Corporation всичко това бива доказано. 

 Книгата е базирана на документи, съдебни протоколи, лекарски експертизи, извадки от лични дневници и интервюта. 

[!] Смятам за редно да предупредя, че в книгата има множество детайлни описания на симптомите, които отравянето с радий причинява, които могат да доведат до дискомфорт у някои читатели. 

12. “Truly Divius” от Морийн Джонсън – крими и мистерия, младежка литература; 5/5


 Морийн Джонсън познаваме от книгата „Сняг вали“ – три прекрасни зимни истории написани от Джон Грийн , Лорън Миракъл и самата Джонсън. 

 “Truly Divius” е закачлива криминална мистерия, първата книга от едноименна трилогия. 

 Действието се развива в Ellingham Academy, Върмонт. 

 Елинхам е частно училище за талантливи ученици, скрито в планините на Вермонт. Неговият основател Албърт Елинхам – ексцентричен гении – милионер – вярвал в абстрактното мислене и ученето чрез игри. Той искал да създаде малък академичен рай, в който учениците да развиват своите таланти свободно. 

 Няколко години след като академията отваря врати, съпругата и дъщерята на Елинхам са отвлечени, а една от ученичките открита мъртва.

 Стийви Бел, любител на истинските криминалните истории, който се надява един ден да разследва престъпления, започва първата си година в училището, надявайки се да разгадае мистерията на убийството в Академия Елинхам. 

 Докато събира сведения за интересуващия я случай, неин съученик загива при подозрителни обстоятелства. Стийви се оказва в центъра на съвсем истинска криминална история, достойна за вниманието на Шерлок. 

0 views0 comments
bottom of page