top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Книги за прекрасно лято – част 2

Updated: Mar 21, 2020


 Втора част на моите книжни препоръки за страхотно лято. 

 Плажът е едно от любимите ми места за четене, но не от всяка книга се получава плажно четиво. Юли и август са перфектните месеци за семейна ваканция, затова реших да събера по пет книжни препоръки за всеки от семейството. В част 1 (тук) разказах за десетте книги, които препоръчвам  „за мама“ и „за татко“. Днес е ред на „тийнейджъра“ и „детето“. 

1. Книги за тийнейджъри 

  1. Хартиени градове – Джон Грийн

 Безспорно една от любимите ми книги! „Хартиени градове“ е една от книгите, които носят онзи авантюристичен дух, толкова характерен за лятото. 

 Докато Куентин и приятелите му се опитват да открият мистериозно изчезналата си съученичка Марго, те скрепяват приятелството си и създават спомени за цял живот. Преди всичко това е история за израстването, за преодоляването на табутата, които сами си налагаме и надскачане на бариерите, поставени от обществото. 

 Марго е магнетична, объркана и мистериозна. Животът й е приключенска история с отворен край, в която много тийнейджъри ще се припознаят. Самата аз не веднъж съм се виждала отразена в героинята. 

„Марго винаги е обичала мистериите. И след всичко, което се случи по-късно, започнах да вярвам, че тя толкова много обичаше загадки, че в крайна сметка самата тя се превърна в такава.“

 „Хартиени градове“ е увлекателна история, написана в типичния за Джон Грийн духовит стил, която мотивира да се усмихнеш на залеза в очакване на следващото епично приключение.

  1. “Денонощната книжарница на Мистър Пенумбра” – Робин Слоун

 Въпросът „ще изяде ли мишката книжката“ намира своя отговор в книгата на Робин Слоун. 

 Клей Джанин е поизгубил пътя в живота си. В опит да вземе съдбата си в свои ръце той започва работа в „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра”. Мястото изглежда като излязло от въображението на Луис Карол, препълнените лавици заплашват да се срутят всеки момент, а клиентите, които идват и си отиват по всяко време на денонощието са повече от мистериозни. 

 Решен да разгадае загадката на тайното общество четящи, Клей обединява сили със своя приятелка, работеща в Google и се впуска в приключението на живота си.

  1. “The gentleman’s guide to vice and virtue” – Mackenzi Lee

 Многократно вече съм споменавала тази книга в блога си, но не мога да не я препоръчам отново.  

 „The gentleman’s guide to vice and virtue“ разказва историята на Хенри Монтагю „Монти“ – син на британски благородник, който заедно със своя най-добър приятел Пърси и сестра си Фелисити, правят своята „голяма обиколка на Континента“. От залите на Версай до гръцките острови, пътуването съвсем не е толкова мирно и спокойно, колкото бащата на Монти е очаквал.  Хенри Монтагю, наследник на семейното име и достойнство, тича гол през градините на Версай, пътешества с пирати и дори потапя цял остров.

 Между шеговито изписаните страници на книгата могат да се открият и интригуващи дискусии за расизма и хомофобията, властващи в Европа в началото на 19в. 

 Фелисити, сестрата на Монти, пък е една от любимите ми героини въобще. Тя е от момичетата, които трудно могат да бъдат забелязани без книга в ръка. Оказва се, че зад кориците на леките й романчета са скрити учебници по анатомия, химия, биология. В началото на 18ти век, когато образованието за момичетата от благороднически семейства е концентрирано върху развитие на техните социални и комуникационни умения, Фелисити мечтае да учи медицина. Родителите й не биха одобрили, разбира се. Затова тя трябва да бъде гъвкава и находчива,използвайки всяка възможност, за да се самообучава. 

  1. “Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената” – Бeнджaмин Caeнц

 Каквото и да кажа за тази трогателна история ще е малко. С прекрасния си стил на писане Саенц ни позволява да надникнем в света на две момчета – Аристотел и Данте и да ги придружим по техния път към мъжествеността. 

 Книгата носи дъха на пустинята и отрупаното със звезди лятно небе, нощите в които сънуваш буден и дните, в които всичко е възможно.

  1. “Деца от кръв и кости” – Томи Адейеми

 Една от най-новите книги на българския книжен пазар, преведена и издавана от изд. Егмонт. „Деца от кръв и кости“ преплита западно-африканската митология с приключенското фентъзи, за да ни даде един емоционално наситен шедьовър. 

„Смелостта невинаги крещи. Доблестта невинаги блести.“

2. Книги за деца 


  1. “Отвъдземя” – Тахере Мафи

 Добре дошли във Ферникова гора – свят на цветове и магия. Алис Куинсмедоу единствена е родена без магически способности и без собствен цвят, факт, който не се харесва особено на майка й. Баща й обаче винаги е бил до нея. С топла усмивка и добра дума, той успява да разсее Алис от самотата й и да сложи цвят в душата й. До деня, в който безследно изчезва…

 Три години по-късно, Алис е решена да го открие. Пътувайки през странната и опасна Отвъдземя, където нищо не е каквото е,а  хартията оживява, тя ще открие не само баща си, но и истинската си същност.

 Историята е забавна и много поучителна. Книгата е типичен пример за приключенско фентъзи за малки и големи. 

  1. “Къщата на тайните” – Крис Кълъмбъс и Нед Визини

 Ако има детска книжна поредица, пропита с повече любов към книгите и магията, моля опровергайте мнението ми. До тогава обаче, аз ще твърдя, че „Къщата на тайните“ е дневник на сърцето на всеки книголюбец. 

 Какво ще стане, когато на две деца, свикнали да разчитат предимно на информация от електронните си устройства им се наложи да се преместят във викторианска къща и да разкрият отдавна забравена мистерия? – На кратко, пълен хаос. 

 Книгата мога да определя най-точно като „Джуманджи“ среща „Поредица от злополучия“ в Нарния. 

  1. “Пърси Джаксън и Боговете на Олимп” от Рик Риърдън

 Лагерът на нечистокръвните, заедно с Хогуортс и Нарния, е едно от трите места, които всяко дете (дори и вече пораснало) иска да посети повече от всичко. Четейки поредицата докато растях, прекарвах всяко лято в Лагера, макар и косвено. 

 Приключенията на Пърси, Анабет и Гроувър и хуморът на Риърдън са перфектна комбинация за лятно четиво. Една от супер силите на Рик Риърдън е вплитането на сериозни теми и предаването на важни житейски уроци по ненатрапчив начин чрез книгите си. 

 „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, разказва за приятелство и лоялност, за силата на семейството и безрезервната майчина обич. Не всеки може да бъде герой, воюващ с меч и щит, но всеки може да бъде рицар на добротата. 

 Това е поредица, която винаги ще препоръчвам! 

 Ако пък сте се запознали вече с Пърси и неговите приключения, винаги можете да продължите с „Героите на Олимп“ или с приключенията на „Магнус Чейс и боговете на Асгард“ (да, братовчеда на Анабет). Която и от книгите на Риърдън да изберете няма да останете разочаровани, гарантирам! 

  1. Истории за лека нощ за момичета бунтарки от Елена Фавили и Франческа Кавало

Сто вдъхновяващи дами са намерили своето място в този прекрасен сборник. От Мадам Кюри и Роза Паркс до Хилари Клинтън и Малала, момичетата – бунтарки ни вдъхновяват да преследваме мечтите си и да не слушаме никого и нищо, освен собственото си сърце.

Бъди следващата бунтарка, която ще промени света!

  1. “Момичето, което изпи луната“ от Кели Барнхил 

 „Момичето, което изпи луната“ е сладка приказка за едно необикновено момиче, мила вещица, блатно чудовище с афинитет към поезията и дракон в джобен размер. Написана е изключително увлекателно, а българският й превод  е просто прекрасен!

3 views0 comments
bottom of page