top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Какво да купим – Панаир на книгата, гр. София – 11-16 декември (част 1)

Updated: Mar 21, 2020


 Софийският международен панаир на книгата наближава, затова реших да събера и споделя няколко книжни препоръки. Ще ви разкажа за книгите, които спряха вниманието ми, подреждайки ги според тяхното издателство. В списъка си съм включила само и единствено книги, които вече съм прочела. Накрая, ще ви споделя и какво смятам да си взема от всеки от щандовете.

1. Издателство „Кръгозор“ 


„Под бадемовото дърво“ от Лора Маквеи – Този месец прочетох „Под бадемовото дърво“ и съжалих, че не съм я открила по-рано. 

 Докато пътува със семейството си по Транссибирската железница, Самара ни разказва трагичната, но и красива история на своето семейство. Пътуването им започва от Кабул, Афганистан и е в посока Москва, далеч далеч от дома… 

 Историята е невероятно истинска, сърцераздирателна, но и жизнеутвърждаваща. Определено ще се опитам да напиша пълно ревю за книгата, защото тя го заслужава.

 От щанда на изд. „Кръгозор“, мога да препоръчам също: „Анна и Говорещия с лястовици“ от Гавриел Савит (ревю), „Единственият спомен на Флора Банкс“ от Емили Бар (ревю) , „И аз съм Рейчъл“ на Кас Хънтър. 

Какво ще си взема аз от щанда им: „Момичето, което пишеше върху коприна“ от Кели Естес.


2. Издателство „Ентусиаст“


 От техния щанд ви препоръчвам да си вземете „Всички наши места“ на Дж. Нивън, по която скоро ще излезе и игрален филм с участието на Ел Фанинг.

 “Всички наши места” е дебютната книга на Дженифър Нивън, която скоро ще бъде и екранизирана с участието на Ел Фанинг.

„Не можеш да предпазиш другите от смъртта. Не можеш да ги спреш да си отидат. Не можеш и себе си да спреш.“

 Теодор Финч, чиято майка е твърд привърженик на тезата, че „ако не кървиш и нямаш температура, не си болен“, страда от биполярно разстройство.  Теодор прекарва дните си в разсъждения за смъртта и различните начини за самоубийство. 

 Вайълет Мърки е красива, едно от най-харесваните момичета в гимназията, популярна и безкрайно тъжна. Загубата на любимата й сестра отваря рана в душата й, а единствения лек за това тя вижда в смъртта. И така, на покрива на шест метровата часовникова кула в училищния двор, Теодор среща Вайълет.

 Звучи доста „депресарско“, но всъщност книгата е изключително забавна, жизнеутвърждаваща и сладка!

 Друга книга на издателството, която горещо препоръчвам е „С вкус на сол и мед“ от Хана Тъниклиф. Това е силно емоционално заредена книга, която засяга проблемите на самотата, загубата и семейните отношения. Признавам си, препрочитам части от нея понякога, за да открия нови и нови неща в нея. Бих я препоръчала на любителите на Хорхе Букай и Коелю, защото има много сходен заряд.

Какво ще си взема аз от щанда им: Смъртта – „Животът ми като смърт“, черна комедия, за която не зная почти нищо. Но може би, така е по-добре. 

3. Издателство „Ера“


„Утрото идва на време“ от Анджи Стантън е една от най-недооценените (по мое мнение) книги на издателството. Препоръчвам я с две ръце! 

 „Утрото идва на време“ ни запознава с Аби и Уил, които са обречени да пътуват във времето, разминавайки се.  Книгата е безкрайно сладка, а героите са просто невероятни! 

„Лешниковата гора“ е едно от новите заглавия на издателството в жанра младежко фентъзи. Макар аз да не съм най-големия фен на книгата (единствено и само заради дразнещата главна героиня) , тя определено е походящо четиво за зимната ваканция.  

 Историята ни среща с  Алиса и майка й Ела, които цял живот бягат от лошия си късмет. Но той винаги ги открива. Алиса никога не е срещала друг свой роднина. Единственото, което знае е, че има баба, която е писател и живее в своето отдалечено имение – „Лешниковата гора“.

 След смъртта й, Ела обявява „лошият късмет“ за изчезнал от живота им и решава да се установят в Ню Йорк. Алиса посещава престижно частно училище, живее с доведения си баща и дъщеря му в красив мезонет и не престава да мисли за своята непозната баба и нейната книга „Приказки от Отвъдната земя“. 

  Изглежда все едно лошият късмет наистина ги е напуснал… докато Ела не изчезва, отвлечена от същество дошло от Отвъдната земя. Приказките стават истина, а опасностите прекалено реални. За да спаси майка си Алиса обединява сили с Елъри Финч – неин съученик и фен на книгата на баба й.

 Друга любима моя книга, която вече съм препоръчвала е „Жълтият плик“ на Ким Динан.  „Жълтият плик“ е прекрасна история за пътешествие около света, която ще зарадва всяка авантюристична душа. От Южна Америка, Индия и Перу, през Германия до оризовите поля на Виетнам, авторката Ким Динан и съпругът й Браян ни правят част от тяхното приключение.

Какво ще си взема аз от щанда им: „Лятото на невъзможните неща“ на Роуан Колман, която гледам от месеци и все някак забравям да си взема, както и „Така го правят датчаните“ от Хелън Ръсел, която изглежда като перфектното самолетно четиво за голямото околопразнично пътуване.

4. Издателство AMG 


 Преди около месец обявих любовта си към „Ти си нощта“ на Франсеск Миралес, така че ще я препоръчам отново! (РЕВЮ) 

 Ако търсите подарък за дете, препоръчвам ви „Червената шапчица и града“ на Мари Войт. Освен всичко друго, книгата е и със страхотно графично оформление!

Какво ще си взема аз от щанда им: „Времето отвътре“ на Хелън Дънбар – младежки роман, който разглежда проблеми, свързани с психичното здраве. 

 В следващите два дни ще публикувам и своите препоръки и за издателствата „Ибис“, „Егмонт“, Анишър, „Прозорец“, Артлайн и Orange books. 

0 views0 comments
bottom of page