top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Изчезващата стълба" (Искрено коварен, кн. 2) от Морийн Джонсън

Updated: Mar 21, 2020


Съдържа спойлери за част 1 “Мистерия в Елингхам”, ревю тук

 “Изчезващата стълба” е книга втора в трилогията на Морийн Джонсън “Искрено Коварен”.

 Историята в “Мистерия в Елинхам” ни срещна със Стиви Бел – новата ученичка в Академия Елингхам, която е решена да разкрие мистерията на изчезването на дъщерята на основателя на академията и убийството на ученичка, учила там по същото време. Разследването на Стиви среща пречка, когато един от нейните съученици, изгряваща ютюб звезда на име Хейес Мейджър е открит мъртъв в един от тунелите под училището. 

 Използвайки таланта си и години знания, натрупани като почитател на криминалните разследвания, Бел достига до заключението, че тяхната съученичка Ели е отговорна за убийството. Мотива на Ели е неоспорим, тя е истинският автор на шоуто, направило Хейес толкова известен. Вината й се затвърждава от бягството й. Ели изчезва, сякаш се изпарява от кабинета на Албърт Елингам и сега никой не знае къде е тя. 

“Къде би могла да отиде Елимънт Уокър посред нощ, без провизии, без телефон и без кола? Академия “Елингам” се намира в рядко населен планински район. Как е успяла да се измъкне? Помогнал ли й е някой от кампуса? Как е научила тя за тайния проход? Замесена ли е в убийството на Мейджър, или просто е избягала от страх?”

 Стиви е отведена от Елингам. Консервативните й родители, които не подкрепят дъщеря им да учи в мистериозна частна академия за даровити деца, настояват тя да се върне у дома в Питсбърг. Далеч от приятелите си, от аромата на планина и комфорта на училището, Стиви продъжава разследването си с помощта на четири предмета. 

“Тези обикновени предмети бяха първите реални доказателства по случая “Елингам” от повече от осемдесет години насам.”

 Стиви не вижда пътя си обратно до академията докато неочакван герой не идва на помощ. Едуарг Кинг, любимият сенатор на родителите й, които работят за неговите кампании, е “най-лошият човек в Америка” за нея. Като баща на друг ученик в Елингам, Кинг си е поставил за задача да направи кампуса по-сигурен и ключова роля в този му план има връщането на Стиви в училището. 

 Животът в академията е доста различен от това, което тя е оставила. Посрещат я нови мерки за сигурност са въведени в кампуса, проследяващи системи, видео наблюдение и осезаемо напрежение. Призраци витаят из въздуха, от Ели няма и следа, а Стиви има нова задача. Д-р Фентън, преподавател от Университета на Върмонт и автор на “Искрено Коварен – Убийствата в академия Елингам”, търси нов сътрудник за подготвянето на допълнено издания на книгата си. Работата ще даде достъп на Стиви до архивни документи и записи и несъмнено би й помогнала с разкриването на мистерията на убийството на Доти Епстийн. 

 Повече информация, повече отговори, но и повече риск. В знанието винаги има риск. Дали Стиви е готова? Само Искрено Коварен знае…

 В “Изчезващата стълба” научаваме много повече както за мистерията с изчезването на дъщерята на Елингам и убийството на Доти, така и за смъртта на Хейес и бягството на Ели. Книгата носи същата динамика като своята първа част, но образите на героите в нея са много по-ясно очертани. 

 Харесвам поредицата и стила на Морийн Джонсън. Не са много младежките романи с детективски елемент, в които действието се усеща реално и възможно. Действието се развива бързо, а различните гледни точки, които Джонсън представя допринасят за сглобяването на пъзела на картината на събитията в академията. Горещо я препоръчвам на любителите на мистерията и историите, свързани с живота в училищни пансиони. Атмосферата на книгата и аромата на пропукващи в камината дърва и гора, прави “Изчезващата стълба” страхотна компания в края на есента!

4 views0 comments
bottom of page