top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

“Идеите са единствената ти валута” от Род Джъдкинс

Род Джъдкинс и издателска и продуцентска къща “Жануа '98” представят 100 творчески задачи за развиване на креативността, с които стоенето у дома преминава неусетно!


Наричам ги мозъчни дъвки. Дали ще се опитвам да реша логическа задача, подредя ребус или отговоря на въпрос, винаги се опитвам да дам на мозъка си занимавка. Често с тези “мозъчни дъвки” контролирам собственото си безпокойство или се концентрирам.


“Идеите са единствената ти валута” е като кутия със сто разноцветни дъвчащи топчета. Когато за първи път я отвориш, искаш да опиташ всички. Едновременно. Знаеш, че не можеш, но все пак миришеш всички, за да избереш накрая едно топче, на което да се насладиш първо.


В началото не си давах сметка колко гениални в своята простота са предизвикателствата. На пръв поглед лесни за изпълнение, те са замислени брилянтно! Трудно би ми било да обясня това, без да дам пример.


Едно от предизвикателствата, които харесах най-много в книгата, гласеше:

“Нарисувай постер, който да откаже извънземните от желанието им да посетят Земята.”

Посланието трябва да бъде поставено на Златната плоча, която се рее в Космоса.


Задачата е лесна. “Просто ще кажа, че тук е гадно, че не е обитаемо...” Да, но как? Не можеш да използваш думи - извънземните не разбират нито един от нашите езици. Не можеш да си служиш с универсални символи - тях също не познават. Дори да запишеш аудио - отново не биха разбрали. Може би снимка? Но как ще я видят? Как ще разберат какво им показваш?


Колкото повече се опитваш да измислиш постер, толкова повече разбираш, че задачата не е лека или лесна. Достигаш до момент, в който наистина не си сигурен дали си достатъчно умен. И тук идват мненията от приятели и колеги! Неусетно имаш желание да споделиш, да разкажеш и да обмениш идеи с другите около себе си.


Щастлива съм, че съм част от креативен отбор - агенцията за дигитален маркетинг “BookMark”! Вярно е, нашите клиенти не са призраци, които имат нужда от визитна картичка или производители на пържен Mars Bar, които искат да рекламират онлайн, но те също имат нужда от нови и свежи идеи, разнообразни кампании и иновативен подход. И така, приключи ли карантината, напуснем ли презряното пространство “дом-офис” и преместим ли се в онзи офис, който често превръщаме в дом, с екипа ще опитаме да създадем поне една от визиите в книгата. Но дали ще проектираме отпечатък от обувките на съвременен грешник или ще дадем живот на екстремен хамстер, няма да разкрием… за сега.


“Идеите са единствената ти валута” не е само сборник с креативни предизвикателства. Тя е и книга, пълна с малки любопитни факти и забавно-поучителни цитати. От “Аполо-13”, през мостовете на Айнщайн-Розен, до Артър-Педрик - изобретател, чиито изобретения никога не проработват, Род Джъдкинс представя колекция от кратки интересни истории за света на науката, дизайна и филмовото изкуство.


Горещо препоръчвам книгата на всеки, който обича логически закачки!


Благодаря на издателска и продуцентска къща “Жануа '98”, че се свързаха с мен и ми изпратиха това бижу и подарък - прекрасен книгоразделител с послание: “Човекът на науката никога не е напълно удовлетворен”.


23 views0 comments
bottom of page