top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

“Дракончето с шоколадово сърце” от Стефани Бърджес

Updated: Mar 21, 2020


 Издателство "Ибис" рядко издават мидългрейд книги, но когато го правят те наистина заслужават внимание. “Дракончето с шоколадово сърце” е прекрасна история за едно драконче бунтар, превърнато в малко момиче, което открива магията на шоколада. 

 Авантютин е още малък дракон, но вече е “най-свирепият и смел дракон в планината”. Родена със свободен дух, Авантюрин се чувства все по-отегчена в малката семейна пещера. След поредния спор с брат й Джаспър, който се интересува само от философия, общуване с храната (да се чете – хората) и книги. 

“Щях да покажа на Джаспър – и мама – точно колко способна бях да се грижа за себе си. Тогава възрастните вече нямаше да има извинение да ме държат скрита.”

 Като всяко малко момиче Авантюрин е убедена, че можа да се справи сама с всички предизвикателства, които света би й предложил. 

“Ловуването не се оказа толкова лесно, колкото бях очаквала.”

 След като Авантюрин напуска семейната пещера не всичко тръгва по план. Когато върви към плячка, камъчета, съчки и всякакви природни аларми предупреждават плячката. Слънцето пече повече от неприятно, а храната (да се чете – хората) май не е чак толкова глупава, че да се остави да бъде хваната. Или пък е? 

“Хората бяха най-опасната плячка на драконите.”

 В долината пее човек. Истински човек, който е запалил огън и стои в очакване да бъде пленен от нея, отведен в пещерата и показван за гордост на Авантюрин и урок на Джаспър. Но внезапно младият дракон – покорител на хора и отмъстител за наранена гордост спира настъплението си. 

“И тогава го подуших. Наситен, сладък, екзотичен аромат. Богат и разцъфтяващ и носещ се точно под носа ми.”

 Шоколад. Авантюрин никога не е чувала за шоколад. Още повече пък за горещ шоколад, на който странният човек настоява да сложи и подправки. 

“ – Внимавай, още е горещо. Отправих му презрителен поглед и протегнах едната си предна лапа.  – Аз съм дракон.”

А вантюрин – най-свирепият и смел дракон в планината, се оказва надхитрена от един кулинарен магьосник. Превърната в малко момиче с “ококорени, ужасени златисти очи” тя е принудена да се приспособи към живота на малко момиче, което никой не слуша, вижда и защитава. Но това не е проблем, защото Авантюрин най-сетне е открила своята страст – шоколада! 

“След всички тревоги на мама, най-накрая бях намерила своето призвание… но във възможно най-лошия момент.”

 Дракон или не, тя е твърдо решена да се научи да приготвя тази магическа субстанция на всяка цена. 

 Така започва веселото пътуване на Авантюрин в света на шоколада и кулинарната магия. Забавна и поучителна, “Дракончето с шоколадово сърце” е история за страстта и силата на мечтите. Авантюрин научава не само как да приготвя искусителни деликатеси, които всички да харесват, но как да бъде истински силна и независима. Между рецептите, тиганите и тенджерите в “Шоколадовото сърце” се крият приятелство, любов и много мъдри съвети. 

Стефани Бърджес е измагьосала прекрасна история, сладка като млечен шоколадов бонбон, донесен ти от приятел в края на напрегнат ден! И говорейки за приятели, трябва да спомена, че един от моите е замесен в издаването на “Дракончето с шоколадово сърце”. Преси Колева, която всички познаваме по голямата усмивка и хубавите ревюта в блога BookCompass е отговорна за превода на тази най-шоколадова книга на изд. Ибис. 

 “Дракончето с шоколадово сърце” можете да поръчате от сайта на изд. Ибис с безплатна доставка, картонена кутия и специални картички с рецепти за вкусен горещ шоколад!

5 views0 comments
bottom of page