top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

“Трети шанс” - приказка от реалността за прошката и любовта
Роман за раздяла, роман за невъзможността да кажеш “прости ми”, роман за силата да продължиш напред и да се преоткриеш за света, за семейството и за любовта - “Трети шанс” е всепоглъщащ!


По всички обществени стандарти Ани е “златния идеал”. Има чудесен съпруг, известен в цяла България, прекрасни деца с любящ баща, работи по големи проекти за чуждестранни компании. Но под повърхността на красивото езеро могат да се крият ужасяващи чудовища, дълбоки води от мъка и скелетите на милион мечти.


Тайните. Онези стаени истини, които дебнат затворени в най-тъмните кътчета на душата, крият неподозирана сила. Изпускането на свобода на дори само една от тях може да разруши крехкия баланс в един семеен живот, изграден върху взаимни компромиси.


Изправена пред най-страшната дилема за всяка майка и съпруга, Ани трябва да преоткрие себе си, своите сила и път, за да бъде истински щастлива. Нейна е историята за прошката, за доверието и реставрацията на пречупените мечти.


“Трети шанс” е роман, в който много читатели ще се познаят. Независимо дали сте преживели раздяла или сте осъзнали, че е време да кажете “сбогом” на един период от живота си, той ще намери път до сърцето ви.


Валентина залага на реализма, което за мен беше най-голямото достойнство на книгата! Обичам да правя статии с цитати от книги, които откриват своето място в Аз чета, затова и вече неволно се оглеждам за онези шокиращо красиви или проницателни изречения, които са скрити в почти всяка книга. Понякога дори без да им е мястото там. Просто за красота. Валентина изоставя този подход и ни пренася в света на героите по най-реален начин.


Емоциите им не са предадени чрез безкрайни вътрешни монолози, които препращат към велики източни философи или обявяват гръмки заключения за света и повратностите на съдбата. Не е и нужно, защото опознаваме героите достатъчно добре чрез ежедневните им интеракции един с друг - от поведението им с колеги, до отношението им по време на терапевтичен сеанс и начина, по който пишат в чат. Опознаваме ги по същите начини, по които и приятелите, колегите и партньорите си. Затова ги чувстваме и много по-реални, много по-близки.


Нямам опит с изневерите, а с разводите и семейния живот - още по-малко. Имам опит обаче с работата в екип по творчески проекти за клиенти. Затова мога чистосърдечно да кажа, че описанията на работата в офиса, които Валентина е включила в книгата, улавят безумния стрес във всички негови грозни реалности.


Често, когато споделя с какво се занимавам, получавам коментари, че това е “мечтана работа”, че “звучи невероятно”. Разбира се, никой не си дава сметка, че това не е работа, която приключва с работното време, че не е нещо, което можеш да правиш без да залагаш името и репутацията си всеки ден. От пропуснатите моменти със семейството, през разпадащите се връзки с приятели, до чистата форма на безсилен гняв, който те обзема, когато някой просто реши “да не си дава зор”, Валентина представя чудесна 360 градусова картина на тази професия и живота, който предполага.


И така, в края на един особено неприятен вторник, предхождан от напрегнат понеделник, който неминуемо предвещава сряда, в която най-голямото предизвикателство ще е да не изпуснете нервите си и да споделите някоя болезнена истина, прочетете “Трети шанс”. Повярвайте ми, че четенето предоставя утеха, която не прилича на никоя друга! А този роман… този роман ще ви даде нужната вяра, за да продължите да вървите - може би не към офиса, но със сигурност към себе си.


162 views0 comments

Comments


bottom of page