top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"The upside of Unrequited" от Беки Арбертали

Updated: Mar 21, 2020


 Моли и Каси са близначки, които едва ли могат да бъдат по-различни една от друга. Каси е уверена,красива и се радва на завиден успех в сферата на любовта. Моли е несигурна, срамежлива и напълно уверена, че никое момче не би желало да бъде с нея.

 Самоопределя се като кралица на безнадеждните влюбвания. За своите седемнадесет години тя е харесвала 26 момчета ( + 1 Лин Мануел Миранда), но нито веднъж не е имала смелостта да действа в съответствие с чувствата си.

 Моли е внимателна.Да бъде отхвърлена от обекта на желанията си е най-големия й страх. Все пак кой би искал пълничко момиче като нея за гадже?

 Месец преди сватбата на майките си (действието се развива през юни 2015г. в САЩ, когато сключването на еднополови бракове става възможно във всички щати), Каси има нова приятелка – Мина, а Моли се чувства по-самотна от всякога.

 Страхувайки се, че сестра й се отдалечава все повече, тя се опитва да се сближи с Уил – сладък хипстър и приятел на Мина. Но несигурността и притесненията, които я съпътстват всеки ден правят общуването с веселия и разкрепостен Уил изключително трудно.

 С Рийд, колегата й от работа, от друга страна няма никакви притеснения. Той е забавен гийк, фен на Толкин, който обича великденски шоколадови яйца и котки. Пълна противоположност на Уил.

 Героинята на Моли очевидно се бори с anxiety (безпокойство), което я прави изключително чувствителна и ранима. Това е ежедневна битка, която с развитието на сюжета става все по-ожесточена. Тъй като повествованието се води от нейно име, съпреживяваме всички нейни страхове от отхвърляне, притеснението от собственото й тяло и болката, когато се чувства пренебрегната. Често Моли се чувства излишна дори сред собственото си семейство – сякаш за останалите дали е там или другаде не би имало значение.

 С прогреса на сюжета Моли се развива все повече и повече, откривайки своята увереност и преодолявайки несигурността си.

 Книгата определено има интересен и свеж сюжет. Оказа се изключително приятно и леко четиво. Любовта към готвенето, към правенето на аксесоари и украшения, семейния уют и сестринската любов ми напомниха на книгите за Лара Джийн на Джени Хан.

 Бек Арбертали е автор на три тийн романа, които напълно оправдано печелят все повече популярност и фенове. Нейната първа книга Simon vs. the Homo Sapiens Agenda излиза през 2015г., а тази година беше екранизирана ( Love, Simon ) с участието на Ник Робънсън в главната роля.

 Едно от интересните неща, свързани с книгите на Арбертали е колко свързани са книгите помежду си, макар всяка една от тях да функционира като самостоятелна творба, а не част от поредица.

“Simon vs. the Homo Sapiens Agenda” ни запознава със Саймън Спинър. Той е шестнадесет годишен сладур с прекрасно семейство, забавни приятели и тайна. Никой друг, освен неговия имейл приятел – Блу, не знае, че Саймън е гей. Един ден, Матрин –негов съученик, попада на кореспонденцията между двамата и я публикува в интернет, преобръщайки живота им.

 Аби е една от най-близките приятелки на Саймън и има ключово значение за сюжета на книгата. Същевременно, тя е братовчедка с героините от The upside of urequited. Трите освен роднини са и близки приятелки, така че Аби се появява като персонаж и тук, макар и за кратко.

 Най-добрата приятелка на Саймън от детство – Лия пък е главна героиня в последния роман на Арбертали – “Leah on the Offbeat”.

 Хронологично събитията в книгите следват поредността на издаването им.

 През октомври ще излезе и „What if it’s us“, която Арбертали пише в съавторство с Адам Силвера ( автор на “History is all you left me” и “They both Die at the end” ).

1 view0 comments

Comments


bottom of page