top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

The Radium Girls: The Dark Story of America’s Shining Women“ от Кейт Мур

Updated: Mar 21, 2020


През 1898г. Мария и Пиер Кюри откриват химичният елемент радий. 

 В началото на 20в. той вече е смятан за елементът на бъдещето. На радият са приписвани всякакви магически свойства – да лекува, да прави кожата и косата по-здрави и красиви, да помага срещу умора и т.н. Той бързо е инкорпориран и във всевъзможни стоки и става част от ежедневието на милиони. 

 Ню Джърси, навечерието на Първата световна война, компанията Radium Luminous Material Corporation произвежда часовници със светещи в тъмното циферблати.

Млади момичета са натоварени с отговорната задача да покриват часовниковите части със специална боя на основата на радий. Те използват фини четки, които често оформят с устни между нанасянията. Защо не? Работодателят им ги уверява, че боята е напълно безвредна, а слюнката определено помага за приглаждане косъмчетата на четките. 

 Работата е приятна и добре платена. Момичетата са млади, красиви, а вече и заможни. Дори в сянката на Първата световна война животът е хубав. Докато една по една не започват мистериозно да се разболяват.

 Лекуващите лекари нямат представа какво се случва с техните пациенти – момичета в началото на своите 20 години, които прогресивно се влошават независимо от полаганите грижи. Болестта започва с повреден зъб, продължава с болки във венците, разрушаване на костната структура на челюстта и носоглътката. Краят идва с адски мъки и неописуема агония. 

 Въпреки болестта си момичетата се борят. За живота си и за справедливост. 

“A woman is like a tea bag – you can’t tell how strong she is until you put her in hot water.” – Eleanor Roosevelt

 “The radium girls” разказва историята на една от най-големите индустриални трагедии от началото на 20век. Десетки млади момичета умират от отравяне с радий, а милиони страдат от ефекта на радия, инкорпориран във фармацията, козметиката и домакинството. 

 Години наред производителите на стоки с добавен радий ги маркетират като безвредни и дори полезни. Всички достъпни изследвания на радия са спонсорирани именно от тези производители. Държавни служители са подкупвани, а любопитни журналисти освобождавани от работа.

 Наистина звучи като поредната теория за конспирацията на големите корпорации срещу гражданите, но в последвалото дело срещу Radium Luminous Material Corporation всичко това бива доказано. 

 Книгата следи паралелно живота на момичетата, работещи студиото на компанията, процесите в самата компания, борбата на лекарите за живота на болните, откритията им и съдебната битка срещу Radium Luminous Material Corporation.  

The Radium Girls: The Dark Story of America’s Shining Women е история за заблудата, за сляпата вяра, която може да те убие, за силата на духа и желанието за живот. 

[!] Смятам за редно да предупредя, че в книгата има множество детайлни описания на симптомите, които отравянето с радий причинява, които могат да доведат до дискомфорт у някои читатели.

1 view0 comments
bottom of page