top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

„Пясъчният замък” – картинна книга за плажни дни и детски мечтиЕдно момиченце обича да строи пясъчни замъци.


Макар да съм прекарала по-голямата част от живота си около морето, спомням си ясно само един построен от мен пясъчен замък. Строихме го цяла сутрин и беше прекрасен! Заслугата за това беше на по-скоро на баща ми, разбира се. Но истинската стойност на преживяването дойде по-късно, когато наблюдавах как нощния прилив бавно изяжда творението ни. Тъжно беше и така пясъчните замъци станаха за мен синоним на преходност и надбягване с времето.


По-късно осъзнах, че в литературата и модерната култура крепостите от пясък са алегория за липса на устойчивост, връзка с реалността и безплодни усилия. Пясъчният замък” на Ейнат Царфати използва тази позната концепция, надграждайки усещането за преходност с детската склонност към постоянно преследване на мечти.


Едно момиченце обича да строи пясъчни замъци. Но не някакви обикновени…” В един летен ден момиченцето създава прекрасен пясъчен замък. Архитектурно чудо от пясък, той е изпълнен с красиви вещи и важни особи. Ексцентрични приеми и игри, ястия, за каквито гостите само мечтаят, всичко това заплашва да се превърне в спомен. Защото именно това остава след пясъчните замъци - спомен за красива реализирана мечта, която е невъзможно да задържиш завинаги.


Пясъчният замък” е прекрасна картинна книга, в която възрастни и деца неминуемо ще видят различна стойност. От символиката на създаденото от пясък, през луксозното издание, подходящо за подарък, до детайлните илюстрации, в които всяко дете ще се влюби, книгата е задължително лятно бижу, което да добавите в библиотеката си!
51 views0 comments

Kommentare


bottom of page