top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Renegades" (Renegades #1) – Marissa Meyer

Updated: Mar 21, 2020


 Години наред феноменалните (the prodigies) – хора с изключителни способности, са били експлоатирани, осмивани и избивани. Стотици години. До появата на Анархистите – група феноменални, които сломяват установения ред, детронират управляващата върхушка, разбиват армията и инфраструктурата. 

 Групи от феноменални – банди и кланове, владеят територията на Галтон Сити (Gatlon City). Престъпността и контрабандата процъфтяват. Беззаконието е закон. 

 Като лъч светлина в тъмната нощ се появяват Ренегатите. Супер героите обещават ред, закон и сигурност. Побеждават Анархистите, разбиват бандите им и установяват своето управление. Градът процъфтява. История с щастлив край.

 Не.   Това не е края, а началото на тази история. 

 Десетилетие след края на Ерата на Анархията, Съветът на ренегатите управлява Галтон Сити, докато в тунелите под града малка група анархисти все още се подготвя за война.

 Кошмар, Фобия, Цианид, Детонатор, Кукловодът и Кралицата на Пчелите все още пазят спомена за погубения си лидер – Ace Anarchy, все още се борят за каузата на анархистите. Ден след ден те водят партизанска война и макар атаките им понякога да успяват, те не са достатъчни, за да детронират управлението на Съвета. 

 Нужен им е шпионин. Анархист, предрешен като Ренегат. Кинжал в сърцето на Съвета. Истински… Кошмар.

 „Кошмарът“ Нова Артино е смела, умна и изключително креативна. Отгледана от анархистите,след като става свидетел на убийството на цялото си семейство, тя е експерт инженер, боец и както се оказва, доста добър шпионин. 

 Макар „Ренегати“ да е история за супер герои в нея няма перфектни образи. Точно както и в реалния свят и в света, изграден от Майерс нищо не е само черно или бяло. Героите не винаги са колоси на морала, а злодеите не винаги са зли.

 Сюжетът е динамичен и увлекателен, а героите са интересни.  

 Признавам си, че в началото на книгата имах своите предубеждения именно по отношения на сюжета. 

(този абзац съдържа спойлери) 

 За да се присъедини към Ренегатите, Нова трябва да премине определено изпитание, в което да докаже способностите си. Като всеки кален в „Игрите на глада“ и тичал из „Лабиринта“ дивергент – фен на YA антиутопиите съм доста уморена от този подход. Бях готова почти с ужас да наблюдавам поредния „Сезон на костите“ или Caraval, но за мое щастие това съвсем не е фокуса на книгата (благодаря ти, Мелиса Майерс!).

 „Ренегати“ е първата книга от едноименната SciFi поредица на Мелиса Майерс. Продължението на серията – Archenemies (Renegades #2) бъде в книжарниците през м. ноември. 

1 view0 comments
bottom of page