top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Квартални съновидения" от Емил Минчев - сладка носталгия за любителите на "Досиетата Х"


“Квартални съновидения” е петата творба на талантливия преводач Емил Минчев, когото познаваме и от детективската поредица за Бънк Ромеро. Колекция от пет истории с истински неочакван край, тази е книгата, с която той истински ме впечатли!


Детективските романи, дори да бъдат примесени с чудесен стиймпънк и интересни герои, каквито не липсваха в “Разследванията на Бънк Ромеро”, никога не са ме привличали особено. Но кратките разкази, пълни с мистерии, които “Квартални съновидения” съдържат, оставиха чудесно впечатление у мен.


“Детективска агенция “Трите нинджи” носи духа на детство, на невинни приключения, на великите мистерии, които само ума на три деца могат да поберат. Романтиката на игрите в квартала, изпълнените с разнолики истории огромни панелни блокове и жаждата за приключения се сливат в тази история. Тя ме усмихна, озадачи и зарадва.


Втората история в сборника “Двеста убийства” ме изненада и ми донесе онова познато чувство на удоволствие от незавършеното, което децата на 90-те асоциираме с епизодите на “Досиетата Х”. Не ми казвайте, че не ги помните! Канал 1, късно вечер и с минимален звук, защото отдавна се предполага, че трябваше да спим… и любимото “истината е някъде там”. Да, това е сладкото усещане на носталгия, което “Двеста убийства” ми подари!


“Дупките в нещата” и “Сладко от очни ябълки” също не ме разочароваха, но любим ми стана “Мензата”. Като бивш обитател на Ректората на СУ, който е преживял достатъчно лекции по конституционно право и обща теория на правото, моментално познах меланхолията на главния герои. Върнах се с него на опашките пред Отдел Студенти, банките в 272 (преди ремонта, защото никой, дори Емил, не може да ме убеди, че Боян е студент на следремонтна 272!) и коридорите с пропиваща се миризма “на готвено” от “мензата”.


“Квартални съновидения” беше чудесно преживяване, което горещо препоръчвам!


Изданието е с корица от Таня Минчева / Kontur Creative, която носи отговорността за оформлението и на редица други любими книги като “Карай плуга си през костите на мъртвите” и “Правек и други времена” от Олга Токарчук. Новото издателство, което е дом на творбите на Емил Минчев, е Vision Books, което познаваме и с “Книга за парите за деца и тийнейджъри” от Чавдар Атанасов.Comments


bottom of page