top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Книжни препоръки за ПроЛетен Базар на книгата 2021 - част 1



Започваме виртуалната си разходка на ПроЛетен Базар на книгата с изд. "Софтпрес"! Как да познаете шатрата на издателството? Просто търсете хората с най-широките усмивки. Шатрата им е любимото ми място на всеки Базар на книгата! В нея всички са усмихнати, шегуват се, смеят се. Удоволствие е да им гостуваш!


Какво препоръчвам?

Малко са книгите на издателството, които НЕ препоръчвам, но за целите на статията се ограничавам до една.

Парижката библиотека” от Джанет Скеслин Чарлс е вълнуващ роман за най-голямата любов – книгите. Всяка книга крие в себе си нов свят, който Одет няма търпение да покори. Лавиците на Американската библиотека в Париж са олтар на нейните мечти, а работата там е всичко, което някога е искала. Но войната достига Франция, за да пренареди живота в Библиотеката. Страст, страх и проза се преплитат в душата на Одет, а спомените, които е пазила в тайна години наред, ще намерят своето място в сърцето на едно младо момиче, загубило трагично майка си.


Десет цитата от нея можете да прочетете в статията ми за "Аз чета".


Както винаги издателство Софтпрес делят своята шатра (номер 41) с друго любимо издателство - ICU.


“Този път имаме и посуда”, похвали се Невена Дишлиева-Кръстева, показвайки чашите и емайлираните канчета с логото на издателството.


Освен да се сдобиете с чаша, канче и специален плакат за книгата “Просто Мат” от Джесика Парк, препоръчвам да дадете шанс и на романа “Град Бохейн”. Вълнуващ, различен, мрачен и напрегнат, той е чудесното лятно четиво! И да, знам, че лятото ни не прилича на лято. Но помислете си дали има нещо по-подходящо от мрачна ирландска литература, която да му подхожда?


Какво ще си взема аз? С нетърпение очаквам гостуването на Елин Рахнев и новото издание на неговата “Канела”.



(снимка: Невена Рикова)


През последните месеци с изненада забелязвам, че много от книгите, които чета са дело на изд. „Жанет 45“. Ще ги откриете на шатра 30.


“Децата от гаровия сейф” на Рю Мураками е книга, която горещо ви препоръчвам, макар да знам, че не е за всеки вкус. Затова ще си позволя да препоръчам още нещо на издателството, което смятам, че всеки трябва да прочете.


“Душата на октопода" е една от най-красивите книги, които притежавам! Обожавам оформлението със сините ъгълчета на страниците. Останах запленена от способността на Сай Монтгомъри да представи света на октоподите по толкова жив и емоционален начин. Горещо препоръчвам!


Двама са авторите, които задължително препоръчвам да потърсите на ПроЛетен Базар на книгата - Стивън Фрай и Харуки Мураками.


“Троя” от Стивън Фрай, както и “Митове” и “Герои”, можете да откриете при изд. "Еднорог". Фрай успява да разкаже ключови моменти от старогръцката митология по увлекателен начин, с много хумор и на достъпен език. Не е нужно да познаваш света на олимпийските богове, за да четеш книгите му.


Харуки Мураками пък можете да откриете на щанда на изд. "Колибри". Какво препоръчвам? “Норвежка гора” от Харуки Мураками. Историята е носталгична и романтична, с присъщата семпла, но реалистична перспектива на Мураками. Когато я четях, замислих се, че това е още една книга, която бих се вписала в така популярната #darkacademia #aesthetics. Макар и написан през 1987 г., романът притежаваше поразителна актуалност, разказвайки за пътя на загубата, израстването и откриването на истината за собствените ни желания.


Изд. "Ентусиаст" са дом на една от най-интересните книги от български автори, които съм чела тази година - “Трети шанс” от Валентина Мизийска. Ревю за нея можете да откриете тук.


Сред техните книги можете да намерите и ”Беззвездното море” от Ерин Моргенстърн - красиво написана история в стила на магическия реализъм, която вдъхновява и опустошава. Вълнуващ до последната страница, романът ни запознава със Закари, който търси своя път и призвание, своята врата. Страстен читател, той открива нерегистрирана книга в университетската библиотека. Никой не знае откъде идва книгата, но Закари е убеден, че тя ще го отведе при съдбата му. това е роман за всеки, който обича тайни общества, магични светове и скрити послания.


Част 2 от моите препоръки ще откриете утре!

Приключенията ми на ПроЛетен Базар на книгата 2021 можете да следите и в Instagram.


bottom of page