top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Как да четем повече книги? - Три лесни начина


Често ме питат как успявам да чета повече от 100 книги годишно. Винаги отговарям, че това е изключително лесно - въпрос на навик и дисциплина. Днес ще споделя няколко от “триковете”, които ми помагат.


Създай навик


Понякога споделям, че не чета за удоволствие, а по навик. Не, това не е нещо лошо. Когато казвам, че чета по навик, а не за удоволствие, това не означава, че акта е лишен от такова. Означава, че четенето е станало част от ежедневието ми.


Като сутрешната чаша кафе. Тя е навик, който ми доставя удоволствие. Черната напитка е част от моите сутрини, а присъствието й не подлежи на решение всеки ден. Тя просто е там. С книгите ситуацията е подобна. Когато имам свободен момент, запълвам го с четене.


Както винаги се стремя да имам кафе у дома, така винаги се стремя и да имам книга с мен. По този начин мога да си “открадвам” и минутки за четене, когато съм в движение, чакам на опашка или за среща.


Зарежи книгата, ако не ти допада


Дните ни са прекалено заети, за да посветим свободното си време на книги, които не ни допадат. Все по-често започвам и оставям недочетени истории, които не са ме впечатлили.


Открих, че когато се опитвам “на инат” да довърша книга, която не ми допада, понякога изпадам в т.нар. книжен махмурлук. Трудно преминавам към следващото четиво и не изпитвам удоволствие от четенето.


Аудикниги и Бързи книги


Многократно съм споделяла любовта си към аудиокнигите, които ми позволяват да “чета”, докато извършвам други дейности - разхождам се в парка, пазарувам, снимам или се грижа за дома си. Дълго време използвах Audible, но в последните години по-скоро използвам Storytell.


“Бързи книги” е друга платформа, в която се влюбих последните месеци. Признавам, че макар да обичам да чета, книгите на бизнес тематика не са ми любими. Бих ги сравнила със здравословна храна, която знаеш, че трябва да консумираш, правиш го, но не й се наслаждаваш истински.


От друга страна, все по-често откривам, че автори, които имат желание да споделят вижданията си за предприемачество, лидерство и знание, ненужно разтягат обема на книгите си. Така често се оказва, че една 16-часова аудиокнига или един 800+ страници труд, могат да бъдат синтезирани в няколко минути. Именно тук първи асистент ми стана “Бързи книги”.


Използвам платформата, за да слушам предимно резюмета на книги за маркетинг, лидерство на мисълта и бизнес, но в нея могат да бъдат намерени и много класически и модерни заглавия.


Ето, няколко предложения, които можете да откриете там:


“Изграждане на бранд история” от Доналд Милър е сред най-често цитираните и препоръчвани книги, когато става дума за сторителинг. В нея ще откриете отговори на въпроси, които дори не сте си задавали, и полезни съвети как да изградите собствения си бранд, използвайки формулата на перфектния сторителинг.


“Маркетинг 4.0” от Филип Котлър - още една от книгите, които откриват място в почти всеки курс по дигитален маркетинг. Тя изследва промените в правилата за ефективна комуникация в прехода от традиционен към дигитален маркетинг.


“Разбивай като предприемач” от Гари Вайнерчук. Познат като един от най-известните и уважавани маркетинг експерти, полубожество в очите на много милениали, които следват религиозно мотивационните му съвети за успех, Вайнерчук успява да увлече читателите в ентусиазирано пътуване към успеха.


Спечелете абонамент за "Бързи книги"! Включете се в играта в Instagram.


Comments


bottom of page