top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Furyborn от Clair Legrand

Updated: Mar 21, 2020


 Книжното разочарование на месеца този път е Furyborn от Clair Legrand.

 В последния месец това е една от книгите, които най-често срещам в bookstagram. Реших да й дам шанс и се разочаровах. Furyborn се оказа една от онези книги, които отново и отново предъвкват сюжета за избраната героиня, подложена на серия смъртоносни изпитания от враждебно настроения политически елит. Разбира се, тя е и влюбена в най-добрия си приятел, което я поставя в любовен триъгълник, който окупира мислите й значително повече от гореспоменатите смъртоносни тестове. 

 Книгата набира все повече популярност, затова сега сериозно и без сарказъм ще разкажа малко за нея.

 Furyborn е първата книга от поредицата Empirium на Clair Legrand и проследява историите на Елиана и Риел, две момичета, разделени от 10 века, но свързани от едно пророчество. Две кралици, една на слънцето, една на кръвта, ще имат силата да спасят или разрушат света. 

 Структурата на книгата е леко объркваща. Като за начало, единствено и само благодарение на анотацията й можем да разберем, че двете перспективи (на Риел и на Елиана) са разделени от 1,000 години. Повествованието лъкатуши между героините без да ни дава ясна представа за света им. Прологът към книгата пък, както се изясни към края й, се оказа в средата на времевата рамка на историята. Опитите ми да подредя събитията хронологично ми напомниха на онези математически задачи в стил „два влака се движат един към друг, кога ще се срещнат при съответна скорост и път“. 

 Героинята на Риел оправда всички YA фентъзи стереотипи и беше основната причина да не харесам книгата. Риел е надарена с дарбата борави с магията на седемте елемента, способност, която само Слънчевата кралица от древното пророчество може да притежава. За да докаже лоялността си към кралството и да бъде обявена за Слънчевата кралица, Риел трябва да премине през седем смъртоносни изпитания, които ще тестват волята и способностите й. Както споменах, нищо ново в света на младежкото фентъзи…  Момент, забравих за любовния триъгълник. Риел е влюбена в своя най-добър приятел, коронованият принц на кралството и годеник на нейната братовчедка и близка приятелка. 

 Елиана беше малко по-интересна като героиня. Нейният образ и историята й, са единствената причина да продължа да чета, макар и без особен ентусиазъм. Майката на Елиана, един от най-добрите наемни убийци, използвани от Империята, е отвлечена от дома им. Единственият начин да я спаси и да опази малкия си брат жив е да се съюзи с враговете на Империята и да се присъедини към съпротивата и последното свободно кралство.

 Може би забелязвате, че не обяснявам нищо за света и политическата му структура, за Империята, за системата на магията… Книгата е повече от пестелива по отношение на тези въпроси. Липсва дори основно изграждане на света и историята му, но за сметка на това, книгата изобилства от напрегнати екшън сцени. 

1 view0 comments
bottom of page