top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Carry on" от Рейнбоу Роуъл

Updated: Mar 21, 2020


 Ако попитате Баз, аз съм срам за магическия свят.

 Ако попитате Събора, аз съм тайното оръжие на Магьосника.

 Ако попитате Магьосника , аз съм най-могъщия вълшебник.

 Ако попитате учителите ми, аз съм безнадежден случай.

 Ако попитате мен… знам ли. 

 Ето как стоят нещата.

 Посещавам училището за магия Уатфорд.

 Съквартирантът ми Баз се опита да ме убие. Неколкократно.

 В края на всяка учебна година задължително ми се случва по някоя катастрофа, включваща, но не ограничаваща се до отвличане, експлозии и близки до смъртта преживявания.

 Разберете, без да искам участвам в най-голямото пророчество в магическия свят (да се чете – аз съм най-голямото пророчество). 

 Никой, включително и аз, няма представа как и защо съм получил магическите си сили. 

 Никой, включително и аз, няма представа как да контролирам горепосочените магически сили.  

 Никой, особено пък аз, няма представа какво ще се случи в последната ми учебна година в Уатфорд.

 “Carry on” от Рейнбоу Роуъл е сатиричен поглед към Хари-Потър-о подобен свят с всички негови прелести, подправен с LGBT нотка. 

 На кратко : Саймън Сноу е сирак от дома за деца в Lancashire, който посещава училището за магия Уатфорд, дружи с отличничката на випуска и има за заклет враг силен магьосник. Негов ментор е Магьосникът – директор на училището и глава на магическия свят.

“Just when you think you’re having a scene without Simon, he drops in to remind you that everyone else is a supporting character in his catastrophe.”

 Историята е разказана от гл.т. на различни герои и това определено помага за разгръщането на концепцията за този магически свят. Политиката в света на магьосниците и обществените конфликти и тук, както в Хари Потър, се въртят около елитаризма. Но в Carry on противоречието не е между чистокръвни и мътнороди, а между силни и не толкова способни магьосници. 

 Самата книга е забавно написана, сюжета е увлекателен, а героите са щастие за всеки читател. 

 Спойлер? 

 В определен момент от книгата, след продължително безвестно отсъствие Баз се завръща в училището с „танцова стъпка“ и репликата (не се шегувам!) „What did I missed?“ все едно е Давид Дигс (в ролята на Томас Джеферсън) в Hamilton: An American Musical. Смях се с глас!

 Друга книга на Рейнбоу Роуъл – „Fangirl“ е косвено свързана с историята в “Carry on”. Главната й героиня пише фенфикшън истории за Саймън и приятелите му. Все още не съм чела „Фенка“, но за разлика от “Carry on”, тя е преведена на български език и издавана от изд. Егмонт.

0 views0 comments
bottom of page