top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

“Когато всичко е изречено” - елегия на един живот от Анн ГрифинОбичам ирландската литература! Отговорността за това е на издателство “ICU” и чудесната им селекция от красиви романи на Колъм Тойбин и Кевин Бари. Рядко откривам книги на ирландски автори извън техния каталог, затова се изненадах приятно, когато издателство “Артемис Букс” обявиха излизането от печат на “Когато всичко е изречено” от Анн Грифин.


Романът е типичен представител на красивата меланхолия, която свързвам с ирландската литература.


В залеза на своя живот, Морис Ханиган се завръща към най-важното - връзките с любими и значими хора. Пет тоста и пет ретроспекции, рисуващи потрета на закъснели извинения, недоизказана обич и наранени чувства. Това ни предлага Анн Грифин, обвивайки го в тежкия дим на луксозни пури и твърд алкохол.


Равносметката на един живот, с всички негови радости, с грешките, присъщи на всеки човек, баща, съпруг, приятел, никога не е била по-вълнуваща!


“Когато всичко е изречено” ще се хареса на всички, които ценят интроспекцията като похват за опознаване на душата на героите и света им. Това е книга, която ще допадне на влюбените в атмосферата на “Нора Уебстър” и “A Star Called Henry”. Мрачна, но красива, дръзка в похватите и дълбоко емоционална, тази история неминуемо ще остане с вас дълго след като затворите книгата.


Comments


bottom of page