top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

“Архив на малцината родени в космоса” - космическа сага за мечтатели от Беки Чеймбърс



“Архив на малцината родени в космоса” е третата книга в поредицата ”Дългият път към една малка, ядосана планета” на Беки Чеймбърс, изд. Артлайн.


В типичния за поредицата стил Чеймбърс създава научно-фантастичен свят на измислени герои и места, чиито проблеми се доближават до моралните въпроси, раздиращи душата на обществото ни днес.


“Архив на малцината родени в космоса” е метафора за сбъднатите мечти, които неминуемо носят разочарование. Именно това доказва историята на Екзодианската флотилия. Мечтата на поколенията, пожелали да покорят космоса е изпълнена. Стотици години след напускането на Земята те са сбъднали непостижимото - заживели са в космически кораби, адаптирали са се към живота сред галактическата общност.


“Какво е предназначението на един кораб, достигнал целта на пътуването си?”

Родените в космоса притежават само подарени им спомени за Земята. Любопитството, желанието да създадат свои приключения, е по-силно от невидимата нишка, която би трябвало да ги свързва с общността на първите изследователи.


Привидната фрагментарност, с която Чеймбърс разказва историите на своите герои, винаги покорява въображението ми. Всяка книга в поредицата успява да грабне читателското внимание, да го задържи достатъчно дълго, за да завърже разказаните истории в прекрасна космическа сага!


“Архив на малцината родени в космоса” бързо се превърна в любимата ми книга в поредицата. Героите, които ме очароваха, ще останат дълго с мен, както и посланията на Чеймбърс. Горещо препоръчвам това красиво издание, което ще стопли сърцето на всеки почитател на научната фантастика.





34 views0 comments
bottom of page