top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

5 нови крими книги, които заслужават вниманието виТрудно пиша за романи в този жанр. Винаги си мисля, че ако дори малко опитам да опиша сюжета, може да разваля нечия мистерия. Все пак, има няколко книги, които искам да ви препоръчам.


“Наръчник за убийства за добри момичета” от Холи Джаксън


Това е най-новото попълнение в книжните бижута, с които издателство ЕМАС ни зарадва този коледен сезон. Открих “Наръчник за убийства за добри момичета”, защото беше тийн роман, номиниран за книга на годината на Goodreads. Четеше ми се нещо в духа на “Искрено коварен” от Морийн Джонсън и тази книга попадна точно в целта!


Литъл Килтън е малко и спокойно градче, в което никога не се случва нищо лошо. Докато ученичката Анди Бел не е е убита от гаджето си Сал Сингх. С финално писмо, в което признава случилото се, Сал слага край на живота си. Пет години по-късно сянката на стореното от Сал все още тегне над семейство Сингх, от които града страни. Но не и едно момиче, което е решено, че ще посвети своя финален проект за завършване на гимназията на разгадаване на подробностите около случая.


“Наръчник за убийства за добри момичета” проследява разследването на Пипа – брилянтна ученичка, която вярва, че с помощта на социалните мрежи и свръхчовешките си организационни способности може да открие истината за случилото се. Книгата е сюжетно ориентирана с фокус върху разследването, но и достатъчно доза хумор, която позволява да харесаме героите.“Камък, ножица, хартия” от Алис Фини


Ако Мила Ташева не ми беше препоръчала тази книга, може би нямаше да й дам шанс, но тя го направи и аз я харесах. “Камък, ножица, хартия” от Алис Фини ми напомни малко на “Не казвай сбогом” от Джилиан Флин, защото ни кара да се замислим дали познаваме онези, които наричаме любими.


Атмосферата в книгата ме спечели! Пренасяйки се в Шотландия за един уикенд с двамата ни герои – Адам и Амелия, усещаме мъглата, хладния въздух, аромата на гора и трева. “Камък, ножица, хартия” е елегия за разпада на една любов. С неповторим замах “кралицата на сюжетните обрати” Алис Фини изненадва и заплита историята по неподозиран начин. Това е една от малкото книги, които наистина са ме изненадвали! Затова ви я и препоръчвам.“Вълче лято” от Ханс Русенфелт


Поредицата “Крими” на изд. EMAC с право покорява читателските сърца! Още един бисер в тяхната селекция е “Вълче лято” от Ханс Русенфелт. От Шотландия се пренасяме в Швеция, в малко и спокойно градче, в което на пръв поглед не се случва нищо. Докато труповете на два вълка не биват открити, а в тях – остатъци от човешки тела. История за подземния свят на сделките с наркотици, за наемни убийци, за жестоки престъпления и добри намерения, за травми и надежда. Книгата няма да ви остави да си поемете дъх!“Когато звездите угаснат” от Пола Маклейн


Запознах се с думите на Пола Маклейн с книгата й “Любов и разруха”, но с “Когато звездите угаснат” я видях в светлината автор, който изгражда пълни образи и напрегнат сюжет. Емоционално заредена история, тази книга няма да ви шокира със сцените си, а с проникновеността на вътрешния диалог. Ана Харт е експерт в издирването на изчезнали лица, която се бори със собствените си травми, докато разследва поредното изчезване. Но всичко й е прекалено познато… Минали случаи изплуват на повърхността заедно с мъчителни спомени.


Трудно се описва тази книга, но ще ми е приятно, ако я прочетете и ми споделите впечатления!Ново от печатницата! Тази книга може и да не е достигнала до близката ви книжарница в хаоса на предпразничните дни, затова потърсете я в сайта на Артемис Букс. Няма да съжалявате! Чета я в момента и не мога да я оставя.


Винаги съм намирала за интересна динамиката на новосформиращ се разследващ екип и именно това ми предложи Дебра Уеб. В разследването на двойното убийство в едно от най-известните и уважавани семейства в Бирмингам се впускат детектив Кери Девлин и новия й партньор Фалко. Той е… ами темпераментен и със собствен подход към работата, което предопределя и очарователната динамика помежду им. Нямам търпение да навляза повече в разследването с тях, защото книгата е завладяваща!


Това са препоръките ми за 5 нови крими книги, които заслужават вниманието ви. Открийте ме в Instagram и ми споделете своите препоръки за крими четива.


Поздрави и прекрасни празници,

Теди


178 views0 comments

コメント


bottom of page