top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

3 книги от издателство „Софтпрес”, които да потърсим на (онлайн) Коледен панаир на книгата 2021

Updated: Dec 6, 2021


Не отричам, че шатрата, която на всяка Алея на книгата делят издателствата „Софтпрес" и ICU ми е любимо място, защото винаги е пълна с духовити и усмихнати издатели, с вкусна контрабанда от бисквитки и домашни соленки и с интересни заглавия. На 48. Софийски международен панаир на книгата „Софтпрес" ще участват само онлайн. Редица отстъпки и специални оферти, както и любимото колело с отстъпки, можете да намерите в сайта им!


Трудно беше да избера само 3 книги от всички страхотни заглавия, с които издателството ни зарадва през 2021. Все пак се спрях на три от най-новите бижута в каталога им.


Скреж” от Радостина А. Ангелова


Определено съм почитател на романите на Радостина А. Ангелова. Винаги успяват да ме накарат да чувствам с героите, да съпреживявам изпитанията им, да им симпатизирам.


„Скреж” се появи като първи сняг през декември – истинска изненада, която не очаквахме, но приветствахме с ентусиазъм! И си струваше! Още с първите глави, в които Радостина установява връзката между двете героини – някога неразделни приятелки, а днес поставени в ролите на пациент и грижовник в санаториум за смъртно болни, знаех, че тази книга ще остане дълго с мен.


С изключителен финес Радостина А. Ангелова успява да предаде палитрата от емоции, която героините й изпитват в различни моменти от живота си. Едновременно чуваме гласовете на младите Вида и Дима, но и техните мисли като сблъскали се с бруталната реалност възрастни. От минорността и огорчението в заника на живота се връщаме в ухаещите на трева детски мечти, споделени тайни и горки сълзи.


„Скреж” не е роман, който четох, заради сюжета (макар той да беше интересен), а роман, който изучавах като успешен езиков експеримент по емоционален натюрморт. Надеждата, с която той е пропит, действително го прави едно от четивата, които препоръчвам като напълно задължителни в студените и мрачни зимни дни.


Още една изненада през декември беше „Словник" от Виктория Бешлийска. Познаваме я като блогър и автор на бестселъра „Глина“ (ревю за него, тук), но с този й авторски проект, Виктория заема достойно мястото на “създател на един от най-креативните коледни подаръци, които можете да направите”.


„Словник" е луксозно издание, което събира 90 поетични, архаични и рядко срещани български думи и тяхното значение, изписани калиграфски. Но това не е всичко! Книгата дава възможност на читателите да продължат да попълват своите словници с думи, а защо не и обичаи, текстове на забравени народни песни или легенди. Така всеки би успял да създаде уникален за своето семейство словник, носещ духа на традициите и красотата на българския език. Казах ви, че е това е чудесен коледен подарък! Сега ми вярвате, нали?


Няма как да завърша препоръките си, но да не включа „Писателят” от Дж. С. Маетис – исторически роман за Втората световна война, видяна през погледа на двама писатели. Не е тайна, че харесвам такива книги. Винаги намирам утеха в надеждата, която струи от тези истории.


„Списъкът на Шиндлер” среща „Татуировчикът от Аушвиц”, пише в анотацията на книгата, а аз съм напълно съгласна, че книгата ще се хареса на читателите, които са останали пленени от тези романи. В “Писателят” обаче се прокрадва и онази безкрайна любов към писането и книгите, която видяхме в „Крадецът на книги” и „Парижката библиотека” от Джанет Скеслин Чарлс.


Все още дочитам книгата, но ви я препоръчвам без колебание. С трепет следя пътя на двамата ни герои, опитващи се да оцелеят в ужаса на войната, преследването на евреи, политически противници и интелектуалци, намирайки утеха в създаването на красота и смисъл с думи. И не се съмнявам, че сърцето ми ще бъде разбито, когато затворя последната й страница. Но това е една от чертите на хубавите книги – карат ни да чувстваме!





bottom of page