top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

3 книги от издателство ICU, които да потърсим на Коледен панаир на книгата 2021Любимото ми издателство ICU можете да откриете на щанд №121 в НДК. Вдъхновени от прекрасната корица на „Чудати разкази” от Олга Токарчук, те са посветили темата на щанда си на “книжната зимнина”, а аз не мога да съм по-щастлива!


Именно „Чудати разкази” от Олга Токарчук е и първата ми препоръка. Този сборник от десет разказа е предизвикателство за въображението и представата ни за фантастичното. Книгата е истинска колизия на въображението, която ще допълни по прекрасен начин декемврийските ви дни.


Прекрасната корица и специалния мърч, който от издателството са подготвили (емайлирано канче и тематична чанта от плат) правят книгата идеална за подарък.


Не е изненада, че втората ми препоръка е “Просто Селест” от Джесика Парк. Забавна, предизвикателна и чувствителна – така бих описала тази книга. Това е третата книга в поредицата на Джесика Парк “Просто любов”, която обаче може да бъде четена и самостоятелно. Повече за нея можете да прочетете в ревюто ми, тук.


“Просто Селест” е среща със социално странното, но духовито поведение на онези, които винаги се чувстват някак различни. Това е роман, който дава увереност на всеки с “различни интереси”, че в различността има магия. Джесика Парк рисува портрет на всички младежки несигурности, показвайки красотата и силата им. Не пропускайте този духовит поглед върху чувствата, които (не само) тийнейджърите изпитват!


“На смелите се прощава” от Крис Клийв е един от най-силните романи, които съм чела! Това е книга, която знаеш, че ще те нарани, ако се обвържеш емоционално с героите, но все пак го правиш. Защото те не ти оставят избор. Препоръчах я миналата година, препоръчвам я отново.


Крис Клийв пише книгата, вдъхновен от любовните писма на своите баба и дядо в годините на Втората световна война. Също като тях, героите са разделени – от войната, от дълга, от онова, което смятат за редно, а понякога и от собствения си инат.


“На смелите се прощава” е роман за младостта, отнета от войната, надеждата, решена да не напусне човешкото сърце, и любовта. Любов, скътана между страниците на писма, разцъфнала и умряла в разкъсвания от бомбардировки Лондон, пазена като последно пламъче живот във войнишките окопи на Франция и Малта.


Десет са цитатите, рисуващи картините на любовта по време на война в “На смелите се прощава”, които бях избрала за “Аз чета”.

Commenti


bottom of page