top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

3 книги, с които да се подготвим за „Литературните срещи” с Олга ТокарчукОлга Токарчук идва в България по покана на Фондация „Прочети София“ на 10 и 11 юни тази година. Наистина прекрасна новина за всички, които обичаме да се губим и откриваме в полската нобелистка! Тя е събитие в световната литература. А гостуването й в София е признание за отдадеността на българските читатели и любовта им към фината литература, към писането с провокация заради смисъла, а не заради шок стойността.


Дебютното издание на “Литературните срещи”, които Фондация „Прочети София“ организира, обещава да бъде интригуващо. А с почетен гост като Токарчук и обещание за разговор между нея и Георги Господинов, “Литературен бал” и пърформанс на режисьора Марий Росен, несъмнено ще бъде.


Ако вече сте се докоснали до магията на писането на Олга Токарчук, обикнали сте стила й и сте се припознали в много от философията й, то принадлежите към моята читателска кръвна група. Привет и ще се радвам да се видим на 10 и 11 юни!

Но ако все още се колебаете с коя книга на полската романистка и есеистка да започнете, може би препоръките ми ще ви помогнат да изберете.


„Бегуни” е роман, който изисква особена нагласа за среща с чудатото, за отправяне на взор към хоризонта и осъзната интроспективност. Не е случайно, че за него Токарчук е удостоена с престижната награда Man Booker International за 2018 г.


Заглавието препраща към руската старообрядническа секта на бегуните, които вярват, че съприкосновението със злото може да бъде избегнато чрез непрестанно движение в пространството. Останеш ли на място, си уязвим; движиш ли се, душата ти може да бъде спасена.


„Бегуни” е калейдоскоп от истории, в които реалност и магия се преплитат. Книга, в която пътуването е смисъл и начин за живот, а жаждата за непознатото пропива всяка страница. Горещо я препоръчвам на всеки, който все още търси себе си и смисъл в живота си.


„Карай плуга си през костите на мъртвите” беше книгата, с която се влюбих в стила на писане на Олга Токарчук. Освен прекрасна среща с поезията на Уилям Блейк, тя е и чудесно манифесто за екологичната и житейска философията на Токарчук. Мистерията на поредица убийства се преплита с несправедливостта на отношението към онези, които не можем да разберем – „изключените от живота хора” и животните, с магията на астрологията и с историята на Полша, за да създаде една наистина забележителна творба, която надскача жанровите ограничения.


Последната ми препоръка е за книга, която вярвам, че има смисъл всеки, който обича литературата, да прочете. „Чувствителният разказвач“ е първата книга на Олга Токарчук след получаването на Нобеловата награда за литература, а българското й издание е с предговор от Георги Господинов, който ще участва и в дискусията с нея в София на 10 юни!


Този прекрасен сборник от есета е красиво обяснение в любов към литература и създаващите я. Част от есетата, които той съдържа, са излизали в пресата, а други са лекции, изнасяни от Токарчук. Всички обаче носят в себе си дълбоко познание за психологията на литературното сътворяване, за ролята на боравещите с думите – читатели, разказвачи и преводачи.


Открийте ме в Instagram, където можете да спечелите книгата „Правек и други времена" от Олга Токарчук.

116 views0 comments

Comments


bottom of page