top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

3 книги от издателство ЕМАС, които да потърсим на Коледен панаир на книгата 2021


Да избера само три книги от издателство ЕМАС, които да препоръчам, отне повече от час дебатиране. Това е издателството, което даде дом на трилогията “Цветовете на магията”, “Чудовищата от Искреност”, “Невидимият живот на Ади Лару”, всички прекрасни заглавия от колекция “Музи” и “Бунтарки”.... как да избереш?!


Започвам с препоръка, която няма да изненада – Злодей” от В. Е. Шуаб. Прочетох книгата още през 2018 г. и не вярвах, че ще бъде издадена и на български език. Но ето ги, издателство ЕМАС ме зарадваха с чудесно издание и прекрасна корица!


“Злодей” разказва история за приятелство, за любов и хюбрис – онази най-привична човешка черта, която никога не води до нещо добро. Приятелството на Ели и Виктор се превръща в борба за отмъщение, когато студентски експеримент се обърква ужасяващо. Налудничава теория, че можеш да придобиеш свръхестествени сили, ако оцелееш след “преживяване, близко до смъртта”, поставя началото на теорията им и мотивира Виктор и Ели да опитат да получат суперсили. Желанието им е изпълнено, но с цената на изгубен живот, разрушено приятелство и покварени души…


“Злодей” е многопластова история, която подлага под съмнение традиционното разбиране за герой и злодей. Сивотата, с която Шуаб рисува героите си, е пленяваща!


„Наръчник за убийства за добри момичета“ от Холи Джаксън е друга книга, за която ви съветвам да се оглеждате. Макар да няма да можете да я вземете на панаира, защото излиза чак на 17 декември, направете предварителна поръчка. Не е книга, която искате да изпуснете!


Определено не съм фен на криминалните романи, но историята за разследването на убийството на Анди Бел ме впечатли. Пипа Фитц-Амоби е толкова усърдна ученичка, че дори Хърмаяни Грейнджър би се възхитила от енергията, която влага в проекта си за лятната ваканция. Решена да направи разследване на изчезването и убийството на своята съученичка Анди Бел с помощта на социалните мрежи, Пипа се впуска в шеметно приключение. Напрегнат сюжет, доза мистерия и много забавни моменти – така бих описала книгата. Докато четях, неволно се сетих за моменти от “Малки сладки лъжкини” и “Cruel summer”.


“Роми и пътят към Париж” е последното бижу в колекция “Музи” и напълно заслужава вниманието ви! Мишел Марли познаваме от „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ и „Мадам Пиаф и песента на любовта“, но в тази си книга надминава всички очаквания.


Разказвайки историята на голямата актриса Роми Шнайдер, Марли използва не само общодостъпни материали и биографични данни, но и собствените си спомени от личното си познанство с нея. За връзката между младите таланти и общественото мнение, за флиртуването с високопоставени лица и медиите, за страстните увлечения на сърцето и Ален Делон, за всичко това се намира място между страниците на тази лирична книга, която ме плени.
73 views0 comments

Comments


bottom of page