top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"С обич, Саймън" от Беки Албъртали

Updated: Mar 21, 2020


 Добре дошла на българския пазар на една от най-сладките книги, които съм чела! 

 Саймън Спиър е шестнадесет годишен сладур с прекрасно семейство, забавни приятели и голяма тайна. Никой друг, освен неговия имейл приятел – Блу, не знае, че Саймън е гей. Докато един ден, Мартин – негов съученик, не открива кореспонденцията между двамата. 

 Един пост в tumblr. Това е всичко, което е нужно, за да се преобърне живота на Саймън. Изведнъж сякаш всички гледат на него с други очи и преоценяват всички свои предишни срещи. 

„ Който и да си. Пубертетът е безмилостен. “ 

 „С обич, Саймън“ е книга преди всичко за личностното израстване – за превъзмогването на страха от отхвърляне, за победата над предразсъдъците и разчупването на заучените модели на поведение. Малко са книгите на българския книжен пазар, които засягат ЛГБТ общността и стигмата, която върви редом с нея. Затова съм изключително щастлива, че историята на Саймън вече има своя прекрасен български превод от Вера Паунова!

 Никога не бива да съдим някого, докато не сме извървели километър в обувките му. Именно това ни кара да направим „С обич, Саймън“. Искрено вярвам, че благодарение на брилянтно създадени книги като тази, все повече хора ще се научат да приемат и уважават „различните“.  

 Терзанията, страховете, мечтите и усмивките на Саймън и Блу са прекрасно предадени на читателя от Беки Албъртали. Вървейки ръка за ръка с героите, споделяйки техните емоции, неусетно разбираш, че историята на Саймън и Блу не е историята за две момчета, които се влюбват. Това е история на двама души, които се влюбват. Полът им няма значение, защото еднополовата любов е като всяка друга любов. Тя е всепоглъщаща, опустошаваща, пламенна, а пътят към нея е винаги съпроводен с несигурност и опасности. 

 В средата на м.март излезе и екранизацията на романа, озаглавена „Love, Simon“. Макар между книгата и филма да има някои разлики, горещо препоръчвам гледането му!

 Надявам се, че и другите творби на Беки Албъртали ще се появят на български език! Едно от интересните неща, свързани с книгите й е колко свързани са те помежду си, макар всяка една от тях да функционира като самостоятелна творба, а не част от поредица.

 “С обич, Саймън” ни запознава със Саймън, прекрасното му семейство и страхотните му приятели – Аби, Лия и Ник. Аби е братовчедка на близначките Моли и Каси от  друга книга на авторката – “The upside of urequited” (ревю тук). Трите, освен роднини са и близки приятелки, така че Аби се появява като персонаж, макар и за кратко.

 Най-добрата приятелка на Саймън от детство – Лия, пък е главна героиня в последния роман на Албъртали – “Leah on the Offbeat”, който също е с ЛГБТ тематика. “Leah on the OffBeat” ни връща при Саймън и компания, позволявайки ни да погледнем живота на героите след края на “С обич, Саймън”.

3 views0 comments

Comments


bottom of page