top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

„Призраци от пазара на сенките“ от Касандра Клеър

Updated: Mar 21, 2020


 Ще положа големи усилия това ревю да не съдържа спойлери за всички публикувани до сега поредици на Касандра Клеър, свързани с ловците на сенки. Все пак, предупредени сте.


 На финала на всяка поредица на Касандра Клеър част от феновете с болка се разделяме с някои от героите. Дали заради края на историята им или защото Каси ги убива (да, аз все още не съм й простила за Макс), налага се да им кажем „сбогом“. За щастие, героите често пътуват между книгите на Клеър и това ни дава шанс да ги срещнем отново. Друга възможност ни предоставят кратките истории, които понякога получаваме като електронни книги или добавки към книги от другите поредици.


 „Призраци от пазара на сенките“ ни представя колекция от десет истории от света на Ловците на сенки. Осем от тях са били вече публикувани като електронни книги, а последните две, са създадени специално за изданието. Самото то е дружна работа на Касандра Клеър, Сара Рийс Бренън, Морийн Джонсън (автор на „Мистерия в Елингхам“), Кели Линк и Робин Уосърман. Макар Касандра Клеър да не е единствен автор на историите, в тях ясно се чува нейния глас.


 Пазарът на сенките е добре познато място в света на Ловците на сенки.

„Нощем пазарът принадлежеше на долноземците.Вампири и върколаци, магьосници и феи се срещаха под звездите и под прикритието на магически прах, през който човешките очи не можеха да проникнат.“

 Пазарът на сенките събира представители на всички раси долноземци и макар да не е забранен за Нефилимите, то тяхното присъствие там не е желано. Децата на ангела рядко се появяват на пазара, но редовните разходки на един Мълчалив брат са станали нормални за търгуващите.


 Брат Закарая, който верните фенове на поредицата „Адски устройства“ познаваме още като Джем Карстерс, парабатаят на Уил Херондейл, е героят с който се разхождаме из Пазарът на сенките и който ни разказва историите на посетителите му.


 Този сборник е радост за душата на всеки фен, на когото му липсват герои като Теса, Рафаел, Магнус и Джейс. В една от историите срещаме и любимият ни злодей, Валънтайн Моргенстърн, още в дните му като ловец на сенки. В друга история срещаме Ливи, сестрата на Тай, от поредицата „Тъмни съзаклятия“. Двете ми любими истории от сборника бяха свързани с Матю Феърчайлд и с Анна Лайтууд. Това е всичко, което ще кажа за сюжета и героите.


 Историите в сборника допълват картината на вселената, която Касандра Клеър е създала. Освен, че ни срещат с много стари и обичани герои, те ни запознават и с нови лица. Всяка от историите от „Призраци от пазара на сенките“ е като съединително парченце между събития в други книги за ловците на сенки. Всичко пасва идеално и е наистина интересно да усетиш как собственото ти фен съзнание реди пъзела на този свят.


 В края на това ревю, припомням една максима от света на ловците на сенки, която важи и в „Призраци от пазара на сенките“: Ако си роден ловец на сенки, не си сигурен за своята фамилия, най-вероятно си Херондейл. Приятно четене!

2 views0 comments

Comments


bottom of page