top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Митове" от Стивън Фрай

Updated: Mar 21, 2020 Когато бях малка, може би първи или втори клас, някой ми подари голяма красива книжка със старогръцки митове и легенди. Имаше красиви илюстрации, речник с пояснения за божествата, увлекателни истории – мечтата на всяко дете. Сугино съм я чела поне 100 пъти. Приказките бяха кратки и след време ми станаха много детски, затова посегнах към една доста разпарчатосана енциклопедия на съзвездията, в която бяха разказани подробно историите им първо на руски, който тогава учех, а след това на български. Така се роди любовта ми към митовете, която прерасна в любов към Пърси Джаксън и обсесията ми с историята, за която вече добре знаете. 

 Щастлива съм, че в седмицата на 10-годишнината от излизането на първата книга за Пърси Джаксън имах удоволствието да открия неговия вариант за пораснали деца – “Митове” от Стивън Фрай.

“Е, Кронос всъщност не бил точно онзи наскърбен и раним младеж от типа “Емо”, който може би сме започнали да си представяме от подвеждащите описания на Рея и Тартар, тъй като бил най-силният от един невъобразимо силен род.”

 Стивън Фрай е британски комик, журналист, писател, сценарист и драматург. Неговото ненадминато чувство за хумор завладява читателя и го пренася в Антична Гърция, среща го с титаните, първите богове и го води на опасни подвизи с герои като Еврипид, Крокос и Хиацинт.

“ – Но каква полза ще имаме ние от това, майко? – попитала Еврибия, за която се знаело, че има “сърце от кремък”. О, просто власт над света и всичко в него – отвърнала Гея.”

 Прекрасно преведена от английски, “Митове” запазва закачлив тон, докато разказва за легендите в старогръцката митология и току закача по някой социален проблем от настоящето.Томчето, съдържащо 528 страници се чете толкова бързо, че неусетно вече си жаден за още. В него са включени и прекрасни илюстрации на картини от античността, ренесанса и бароковата епоха, както и показалец с имена и бележки от Фрай за източниците, с които е боравил. 

 Най-голямото достойнство на книгата безспорно е нейната достъпност. За да бъде четена от читателя не се изискват никакви предварителни знания за митовете и легендите в Антична Гърция. Митологията вече не е запазена за изучаване и усвояване само в прашни университетски библиотеки от учени в задника на дни си. Тя е тук, за да увлича с магията си всеки, който се докосне до “Митове” от Стивън Фрай. 

 Епични битки, божествени сплетени и кавги, неволи на смъртни и изневери на любовници, всичко това е поднесено от Фрай с много ирония и закачливост и само чака своя нов читател. Митове идва на български език от изд. Еднорог и може да бъде спечелена в гивъуей на моя Инстаграм акаунт . Успех! 

6 views0 comments

Comments


bottom of page