top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Личният стил" от Румяна Пенева

Updated: Mar 21, 2020


 „Що е то личният стил и има ли той почва у нас?“ – съчинение разсъждение от the_bilingual_reader

 Шегувам се 🙂  Не, наистина. Какво е личният стил?

 Дали е начинът, по който се обличаме, дали са дрехите и аксесоарите, които харесваме или е нещо коренно различно? Румяна Пенева прави опит (при това, успешен) да даде полезни насоки в навигацията из океана, заливаща ни мода. 

 С навлизането и трайното усядане в страната на марки, специализиращи в т.нар. fast fashion (букв. бърза мода) като HnM, дрехи, подобни на тези, които виждаме по модните подиуми, стават достъпни и за обикновения потребител. 

 Наистина е лесно да се изгубиш в морето текстил, щампи и аксесоари и да се окажеш пред препълнен гардероб с репликата „Нямам какво да облека!“. Тъкмо тук на помощ идва „Личният стил“.

 Книгата е структурирана по възможно най-приятелски за читателя начин. С кратки глави, много булети, цветни полета и разбира се, отговори на често задавани въпроси, „Личният стил“ на Румяна Пенева идва на помощ на всеки, който желае да подобри визията си.

„Една от целите на личния стил е да ни научи да откриваме онези дрехи, малки детайли и аксесоари, които ни помагат да подчертаем автентичната си и неповторима същност.“

 Ключови при изграждане на личния стил са определянето на емоционалния стил, който облеклото ни изразява (класически, естествен, романтичен, ангелски, игрив или драматичен) и познаването на цветната теория. 

 За да говорим с езика на цветовете и да ги комбинираме правилно, избягвайки всякакви инциденти в стил „коледна елха с елементи на светофар“, нужно е да определим, в кой от четирите „сезона“ попадаме. Освен, че ни помага да открием нашия сезон, Румяна Пенева ни разказва и за произхода на теорията на цветовия анализ и швейцарския художник Йоханес Итън, който пръв илюстрира цветовите семейства с имената на сезоните и характеристиките им. 

 След като определим нашия „сезон“, лесно откриваме и цветовете, които ни подхождат. Помага и това, че в книгата е включена подходящата цветна палитра за всеки тип.

„Комбинирането става много лесно, когато познавате цветовете от своята гама. Там няма неподходящо съчетание, защото всички нюанси помежду си са в хармония.“

 Като много хора, аз също обичам черните дрехи. Ако трябва да избера един единствен ансамбъл, който да нося всеки ден, той ще бъде комбинация в стил Стив Джобс. Памучно черно поло, черен панталон, боти на висок, но дебел ток и голяма мека чанта – това е любимото ми ежедневно облекло. За мое съжаление, цветовата графика, а и мнението на околните, показва че ми отиват по топли и пастелни цветове, които да разведрят прекалено бялата ми кожа. 

 Признавам, в гимназията бях в постоянен cosplay костюм на Мортиша Адамс. ( Не питайте. И не искайте снимки. Моля. ) Днес стила ми, погледнат по графиката, предоставена от авторката, е по-скоро комбинация между класически и игрив стил, понякога с нотка на драматизъм. Ако смятате, че такава комбинация няма как да има – не сте виждали гардероба на юрист с интерес към хендмейда и блогърстването. В гардероба ми се помещават както модели с доста ексцентрични детайли (повечето шити от мен) , така и по-консервативни „отивам по работа“ тоалети. Наистина, изглежда сякаш имам дрехи за два паралелни свята и признавам си, успях да ги съчетая в хомогенен стил с цената на много модни инциденти. 

 Затова и много се зарадвах, когато Мила Ташева и изд. Софтпрес ме изненадаха с тази книга!  Хубаво е човек да си има такива стилови справочници под ръка и в помощ при нужда. Не е глупаво и не е безполезно да четеш и да се консултираш, търсейки собствения си стил.

„Консултацията със специалист по цветови анализ и личен стил не означава непременно, че имате проблем с външния вид или че нямате представа кое с какво да съчетавате.“

 Когато бях по-малка, моята супер баба ми подари книга с модни съвети „за момичета“. Макар да не бе толкова луксозна, тя ми помогна много. Научи ме как да се гримирам, избягвайки ефекта „панда с махмурлук“, как да комбинирам различни цветове без да приличам на клоун и как да избирам дрехи без да се разорявам в мола. Да, вярно е, шия и преправям повечето си дрехи сама, но и това дължа на една и две книги (и youtube DIY tutorials). По тази причина, наистина ценя книги като “Личният стил”.

 „Личният стил“ е ценен помощник, ако решите да освежите пролетно гардероба си и най-вече, да го хомогенизирате стилово. Това в никакъв случай не означава да изхвърлите 2/3 от дрехите си и да се втурнете към магазина за нови. Както споделя и авторката, за да притежаваш собствен отличителен стил не е задължително да похарчваш колосални суми.

 Сред ключовите черти на личния стил са индивидуалността и постоянството. 

 „Подходете творчески и изградете своя запазена марка – тип обувки, отличителна връхна дреха като пелерина или аксесоар като бомбе или барета.“

 Понякога изграждането на „запазена марка“ става несъзнателно. Преди няколко месеца с изненада започнах да установявам, че всички около мен са толкова свикнали да ме виждат с някакъв тип шапка, че се шокират, когато тя липсва. Само преди седмица Краси (@krasis_bookish_world) сподели, че първоначално не ме е познал, защото е търсел момиче с шапка. Не съм избрала шапките като своя запазена марка, но пък много ги харесвам, така че защо не?

„Вашите дрехи разказват вашата лична история.“

 Така е. И ако мислите, че това твърдение е прекалено повърхностно и проява на ненужна суетност, позволете да споделя още един личен пример. [ Брей, този мой безкраен нарцисизъм в това ревю… ] Независимо къде отивам и по какви дела, винаги се опитвам да инкорпорирам литературен елемент в облеклото си. Без значение дали ще бъде забавен аксесоар или друг детайл, то „нещо“ винаги присъства. И често хората го забелязват. „Аз съм читател и книголюбец по душа и ти го виждаш, дори когато не чета“. 

 Доказателството, че не само слаби, млади и конвенционално красиви хора, могат да имат отличителен стил, който да буди възхищение за мен е Мадлин Олбрайт. И друг път в блога съм споменавала бившия държавен секретар на САЩ, като пример за силна личност, разчупила много културни норми и изградила своето име в международната политика. Не съм споменавала обаче, че години наред г-жа Олбрайт изпращаше своите политически послания чрез своите брошки. Нейната известна фраза „Read my pins“ ( букв. “Четете по брошките ми“) е може би сред най-ярките примери за предаването на скрити послания чрез универсалния език на модата. 

 Стилът има значение, той говори вместо нас, когато предпочитаме да мълчим. А често ни позволява да споделим и неща, които не бихме изразили гласно. Защо иначе толкова ще обичаме тениски с щампи като „I am late cause I didn’t wanted to come“ и „Can’t go out, my evening is BOOKed“ ? 

 Да откриеш своя стил и не е загуба на време, а инвестирането в кратък, полезен и много красиво изработен наръчник като „Личният стил“ на Румяна Пенева не е разхищение на средства. 

 Независимо обаче какви са нашите стил, цветови предпочитания и финансови възможности, то винаги ще разполагаме с един аксесоар, достъпен за всички ни и идеален за допълнение към всеки тоалет – нашата усмивка. Така че, нека не забравяме да я добавяме към всеки наш тоалет и момент!

0 views0 comments

Комментарии


bottom of page