top of page
 • Writer's pictureTedy Rafailova

Книжни препоръки и обзор – Панаир на книгата НДК 28.05 – 2.06

Updated: Mar 21, 2020


Текат последните два дни от пролетния панаир на книгата в НДК, затова реших да направя бърз списък с книжни препоръки и разбира се, да споделя какво си взех аз. Сортирала съм заглавията по издателства, за да е по-лесно да се ориентираме.

 1. Изд. Ибис

 Сред книгите на изд. „Ибис“ се откриват доста от любимите ми заглавия, а повечето си имат самостоятелни ревюта в блога. Тъй като издателството покрива сравнително широк кръг от жанрове, ще разделя и препоръките си така.

 1. Младежко фентъзи – „Небе в дълбините“ (тук)

 2. Младежка романтична литература – „С обич, Саймън“ (тук) , Всичко, всичко , Елайза и нейните чудовища (тук), На пет стъпки от теб (тук)

 3. Младежка литература, мистерия – „Мистерия в Елингам“ (тук) – няма да се спра да препоръчвам тази книга, защото е страхотна!!

 4. Романтика – „Споделеният апартамент“ (тук) , “Никога повече” (тук)

 5. Романтика с крими елемент – тук препоръчвам книгите на К.А. Тъкър, напр. „Пречистваща истина“ (ревю тук)

Какво си взех аз? – Спрях се на „Може би някой ден“ на Колийн Хувър. Любовните романи не са ми страст, но Симона от a_bookwish ме запали по авторката и ще й дам шанс.

 1. Изд. Софтпрес

 Имам голям проблем с книгите на изд. Софтпрес. Всеки път, когато чакам на опашка в магазин Билла виждам техните заглавия и се поддавам на порива да добавя по някое в количката си. В резултат на тази тяхна „партизанска“ политика, съм сформирала добра колекция техни книги у дома. Ето ги препоръките:

 1. Виенският апартамент (ревю), Афиши в огледалото и Мулен Руж

 2. “Карта към теб” (ревю)

 3. “Малкото кафене в Копенхаген” (ревю)

 4. “Другите светове на Алби Брайт” от Кристофър Едж, която съвсем скоро ще има и свое ревю.

 5. „Книга за лятото“ на Мишел Гейбъл и „Басейнът“ на Либи Пейдж са две от заглавията, които можете да си заделите още от сега за лятната почивка.

 6. „Жената на поета“ на Дженифър Лам е друга книга, която всеки любител на романтиката би оценил. 

 7. “Личният стил” от Румяна Пенева (ревю) и “Етикет за всеки ден” от Силке Шнайдер – Флег  – са две от заглавията, на които можете да обърнете внимание, ако търсите нехудожествена литература и искате да подобрите начина, по който околните ви възприемат.

 Сред книгите на издателството наред с бижута на художествената литература се намират и биографии като тези на Стив Джобс и „Христо Стоичков. Историята“. Последната беше коледен подарък за баща ми, който не я пусна докато не я прочете. 

 Уолтър Айзъксън, автор на „Стив Джобс“, може да ви зарадва и с „Иноваторите“ и „Леонардо Да Винчи“, които също можете да намерите на щанда на издателството.  

 Какво си взех аз? – „Полунощ в книжарница „Блестящи идеи“ от Матю Дж. Съливан

 1. Изд. Прозорец

 Изд. Прозорец стремително се изкачва в личната ми класация на издателства с любими книги. 

 1. Поредицата “Светотръс” от Скарлет Томас ( ревю за част 1 и част 2 )

 2. „Падишахът на подправките“ от Сайгън Ерсин

 Защо тази прекрасна книга все още си няма самостоятелно ревю? Защото няколко пъти започвам да разказвам за нея и все се отказвам. Истината е, че „Падишахът на подправките“ е безкрайно интересна книга, но не само със сюжета и героите си. Начина на водене на повествованието е някак кинематографичен (ето, по тази причина не мога да й напиша ревю…) и те грабва още от първата страница.

 1.  „Пицария Везувий“ от Валтер Рисо (ревю)

 2. „Краят на времето“ от Йоран Салберг е малко на обем книжле, побрало изключително интригуваща (и забавна) история, развиваща се в средата на ХХ век в отдалеченото от света и хаоса градче Сконте. 

 3. „Плувай“ от Юсра Мардини – това е книгата, за която първоначално мислех да се отбия до щанда на издателството. Разбира се, разсеях се и забравих. 

Какво си взех аз? – „Аз, снайперистката. В боевете за Севастопол и Одеса“ от Людмила Павличенко 

 За първи път чух за Людмила Павличенко във връзка с американския музикант Уди Гудри. Него пък открих посредством „Хартиени градове“ на Джон Грийн. Позволете да обясня… 

 През 1942г. Уди Гудри написва песента Miss Pavlichenko , вдъхновена от младата съветска снайперистка Людмила Павличенко. Защитавайки родината си от силите на нацистка Германия, Людмила отнема живота на 309 души. По-късно, тя е изпратена е в САЩ като посланик на идеята за откриване на втори фронт. Във Вашингтон, Людмила е приета лично от съпругата на президента Рузвелт, тъй като интереса на към нея и историята й е огромен. 

Историята на Людмила Павличенко е история не само за любовта към родината и чувството за дълг. Това е и история на едно младо момиче, изтръгнато от своето юношество и хвърлено насред войната, което въпреки всичко намира сили и да обича. Нямам търпение да я прочета!

 1. Изд. Обсидиан

 Ако харесвате исторически романи, щанда на изд. Обсидиан е ваша задължителна спирка.  

 1. „Романът на Ава Вандербилт“ (ревю)

 2. „Единствената жена в стаята“ (ревю)

 3. „Елинор Олифант си е супер” от Гейл Хъниман

 Това е заглавие, което потърсих благодарение на Мони от a_bookwish. Голямо издирване падна, но книжарите – магьосници от книжарница Сиела в Мол София се справиха със задачата (буквално преровиха цялата книжарница!). 

 Елинор е забавна в своята безкрайна логичност и засрамваща в своята наивност. Малко ми напомни на героинята на Ейми от сериала „Теория за големия взрив“. Тя е затворена, организирана, търпелива, но и със склонност към обсесивност. 

 След като се влюбва от пръв поглед в музикант, когото забелязва на „социално събитие“, Елинор поема по (хм, не върви да го нарека дори спирала, тъй като то си беше цял ураган) пътя на методичното изследване на всичко, свързано с него и подготовката за бъдещата им връзка. 

 Не се шегувам, Елинор не просто постави каляската пред впряга, тя си направи интимна кола маска (безкрайно забавен момент!) преди дори да се представи лично на гореспоменатото лице.

 Разбира се, за странностите на Елинор се оказа, че си има обяснение, което съвсем не бе толкова забавно като опитите й да си купи подходящ за среща тоалет. Но това не придаде тъмен оттенък на книгата. Напротив, направи историята по-интересна и пълнокръвна. 

 1. Паолу Коелю „Хипи“ (ревю тук)

Какво си взех аз? – Сдобих се с книгата на Мелинда Гейтс „Няма връщане назад“. Съвсем скоро ще ви разкажа повече за нея, тъй като вече я започнах и съм възхитена!

 1. Изд. Ориндж 

 Заредете се с търпение, защото когато става дума за книгите на това издателство, аз имам много за споделяне. От прекрасните корици до разнообразието на теми и автори, Ориндж имат едно от най-интригуващите портфолиа. 

 1. “Всичко неочаквано” от Морган Матсън (ревю)

 2. Берлинска любовна песен от Сара Матиас

 Кафе машината у дома ми е свидетел, опитах се многократно да напиша ревю за тази книга и всеки път изтривах написаното. Историята в „Берлинска любовна песен“ е прекалено жестока в своята красота, а моето ревю въобще не й отива. Ще си позволя да я препоръчам на всеки, който е харесал „Крадецът на книги“, „Светлината, която не виждаме“, „Анна и Говорещия с лястовици“ или „Сол при солта“. 

 1. “Всички неща, които трябваше да знам” (ревю)

 2. “Косачи” и “Бурята” от Нийл Шустърман (ревю)

 3. “Завръщане” от Яа Джаси (ревю)

Какво си взех аз? – Това, за което аз се спрях на техния щанд са „Стените около нас“ на Нова Рен Сума. Книгата беше представена от Краси @krasis_bookish_world на събитието „BookMark представя“. 

 Издателство „Ориндж“ споделят щанд с издателство ICU, които бяха така добри да споделят с мен „Литературен обяд и други разкази“ от Ейлиш ни Гуивна. 

 1. Изд. Еднорог

 2. “Тайната история” на Дона Тарт

  Обичам тази книга и горещо я препоръчвам!

 Изд. Еднорог издава на български език и други две книги на Дона Тарт – „Щиглецът“ и „Малкият приятел“. Признавам си, те не ми харесаха толкова колкото „Тайната история“, но определено заслужават внимание.

 1. “Убийството е всичко” на Антъни Хоровиц (ревю)

 Какво си взех? – „Дневникът на един книжар“ от Шон Битъл

 Говорейки си с екипа на издателството за книгите на Хоровиц и техните кореспондиращи си цветово корици, получих и „Игри на злото“ от Анджела Марсънс. 

„Стандартните обяснение като че ли нямат място в този случай, тъй като зад действията на убиеца се мярка сянката на друг, по-страшен злодей – социопат, маскиран като пълноценен член на обществото, злоупотребяващ с психиката на хората, които му се доверяват.“ 

 Мисля, че книгата ще ми хареса в контекста на заниманията ми с наказателно право и криминология.

 1. Изд. Хермес

 Преди да започна с изброяване на заглавия, които според мен заслужават внимание, искам да направя следното изявление. 

 Изд. Хермес, (ако по някаква случайност четете това) благодаря за прекрасните пътеводители и разговорници, които издавате! В началото на този месец имах щастието да се разходя из слънчева Испания, водена от пътеводителя на National Geographic, превеждан и издаван от изд. Хермес. В тази малка книжка беше побрана толкова много информация, че човек наистина може да се почуди дали Хърмаяни и нейните магии за „всичкопобиране“ не са имали пръст в изготвянето й. 

 Други две книги на издателството, които също пътуваха с мен до Испания бяха:

 1. „Щастието е чаша чай с теб“ и „Времето на жените без часовници“ на Мамен Санчес

 2.  „Сърцето ми и други черни дупки“ от Джазмин Варга 

Това е една от любимите ми книги, която за жалост така и не получи достатъчно внимание. 

„Сърцето ми и други черни дупки“ ни запознава с Айсел и Роман, двама тийнейджъри, които решават, че ще си помогнат да се самоубият. Е, добре де, наясно съм, че не звучи като леко следобедно четиво за плажа. Въпреки това, книгата е изключително жизнеутвърждаващо четиво и искрено я препоръчвам!

 1. Изд. Мармот

 Издателство Мармот ме зарадваха с книгата на Радостина Николова „Шантàвия до шия“, която по-късно днес ще има и своето самостоятелно ревю тук. 


 Какво забравих да си взема: 

 1. „Плувай“ от Юсра Мардини, за която вече споменах.

 2. Макар да минах през щанда на изд. Рива, забравих да си взема „Татуировчикът от Аушвиц“. На щанда на издателството можете да намерите и „Водната кула“ от Диана Петрова – книга с интригуващ сюжет и самостоятелно ревю (тук) .

0 views0 comments

Comentarios


bottom of page