top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

Книжен обзор – м. юни

Updated: Mar 21, 2020


 Макар и малко закъснял, ето го книжния обзор за м. юли. 

 През миналия месец прочетох общо тринадесет книги, тук ще разкажа по малко за всяка от тях. 

1. „Обсидио“ от Ейми Кауфман и Джей Кристоф

 „Обсидио“ е третата и последна книга от поредицата Илуминае.

 След събитията от Гемина – унищожаването на станцията Хеймдал и (почти) гибелта на цялата Вселена, Хана, Ник, Ела и шепа оцелели успяват да се качат на борда на Хепатия. Сред спасилите се е и бащата на Кейди Грант. Радостта от срещата между баща и дъщеря е кратка, защото нови проблеми застигат космическите ни герои. Корабът няма капацитет да поеме всички нови пътници и както нашия любим изкуствен интелект – масов убиец напомня – шансовете за оцеляване са минимални.

 Паралелно с това историята проследява и събитията на Каренса. През погледа на Аша Грант – братовчедка на Кейди, проследяваме живота на оцелелите след атаката на Бейтек. Комуникационните канали са разрушени, а жителите на колонията са под обсада, принудени да работят в мините, за да помогнат на войниците на Байтек да се измъкнат от планетата. Шегите на съдбата не спират, защото един от техниците, разпределени в Каренза е именно бившето гадже на Аша – Линдъм. 

 Както и предишните две книги от поредицата, „Обсидио“ е напрегната и трогателна sci-fi история, която приковава вниманието на читателя. Книгата отново е оформена в добре познатия ни за поредицата стил – под формата на файлове, писма, протоколи и бележки. 

2. „Стъкларят от Мурано“ от Марина Фиорато

 „Стъкларят от Мурано“ е прекрасна история за миналото, което ни вдъхновява да създадем бъдещето си. 

 Когато Нора Манин, потомка на един от най-изкусните венециански стъклари, стъпва на брега на Мурано тя все още е преследвана от призрака на разбития й брак. Решена да се учи от майсторите стъклари, Нора се надява да изгради за себе си нов живот. 

 Харесах тази книга изключително много! Прекрасно лятно четиво! Все още не съм посетила Венеция или о. Мурано, но Фиорато успя да ме накара почти да усетя, че съм там. Прекрасните описания и историческите препратки, описанията на архитектурата и природата, изграждат изключително цветна и жива картина. 

3. „Елайза и нейните чудовища“ от Франческа Запия 

  Пълно ревю тук

4. „Божествени и прокълнати“ от Бри Диспейн

 Тази книга постави началото на серия странни четива, които ми се случиха този месец. Отбивайки се в супермаркета на път за плажа се спрях до щанда със списания и книги. Девойка на видима възраст 15-16 години си избираше четиво и в прилив на литературен авантюризъм я помолих да избере нещо и за мен. Това беше нейният избор. 

 Преди 7-8 години вероятно много, ама много щях да харесам тази книга, сега по-скоро бих я определила като предсказуемо, но все пак приятно четиво. 

 „Божествени и прокълнати“ разказва историята на Даниъл Калби и Грейс Дивайн. След три годишно отсъствие Даниъл се завръща в града. Обстоятелствата, при които е изчезнал са повече  от подозрителни предвид, че в нощта на заминаването му, неговият най-добър приятел (и брат на Грейс) е открит окървавен и полумъртъв. 

 Днес, Даниъл няма нищо общо със старото си аз, което Грейс е познавала и обичала. Нещо очевидно го измъчва и въпреки предупреждението на брат си да стои на страна от него, Грейс има желание да се сприятели отново с Даниъл. 

 Г-н Калби е типичен представител на литературния вид „ Джейс Уейланд “. От кожените дрехи, през сарказма до добре скритото златно сърце, двамата са си лика прилика. Грейс пък е типичната безнадеждна романтичка, която би направила всичко за момчето, в което е влюбена, дори ако това би означавало да се забърка със свръхестествени сили, проклятия и куп животозастрашаващи ситуации. 

5. „Диви нощи“ от Лайза Клейпас

 Тъй като нямах намерение да запазя книгата след като я прочетох, плажните ми книжни приключения продължиха. Размених я с продавачката от близкия сладоледен щанд, която току що беше завършила „Диви нощи“ от Лайза Клейпас. 

 До този момент не си спомням да съм чела друг типичен женски романтичен плажен роман, затова изживяването беше хм…любопитно. 

 Действието в книгата се развиваше в Лондон през 1883 година и проследяваше любовта между лейди Мадлин Матюс и актьорът Лоугън Скот. 

 Лейди Мадлин е обещана за съпруга на мъж по-възрастен от баща й и макар че този брак ще я осигури финансово, несъмнено за нея той ще е равнозначен на смърт. Завръщайки се за последната си година в девическото училище, Мадлин вижда фотография на най-желания актьор в Лондон – Лоугън Скот. Репутацията му на женкар е всеизвестна, а кой лорд би се оженил за жена, която вече е загубила девствеността си? 

 Планът, макар и безумно наивен, е начертан и Мадлин изоставя училището, за да се хвърли в ръцете на известният актьор. Г-н Скот обаче се оказва далеч от представата, която списанията изграждат за него.

 Определено не беше мой тип книга, но пък беше интересно четиво – от чисто любопитство към жанра. Героите бяха доста мелодраматични с характерните за сапунените сериали объркани семейни връзки, тайни и недоизказани изречения. Авторката беше заложила на множество секс сцени, повечето от които смущаващо описателни и включващи някакъв тип насилие, което просто не е нещо, което оценявам положително. Все пак, разбирам защо жанра си има почитатели, макар и аз очевидно да не съм сред тях. 

 „Диви нощи“ е част от колекцията „Любов и страст“ и се разпространява на български заедно с изданията на сп. Журнал.

6. „В лабиринта“ на Сиге Еклунд

 Освобождавайки се от „Диви нощи“ чрез поредната размяна получих „В лабиринта“ от Сиге Еклунд. „В лабиринта“ е съвременен шведски трилър, отново книга в жанр, който не чета. Въпреки това книгата ми хареса, тъй като притежаваше чертите на класическите психологически трилъри, комбинирани с онзи типично шведски стил на описания. 

 Магда Хорн е отвлечена от дома си, докато родителите й са на вечеря. Похитителят не е открит, нито пък тялото на Магда. Книгата разказва за живота на родителите на Магда, приятелите им, колегите и любовниците им. Всеки е заподозрян, а читателя има възможност да надникне в живота на всеки от тях, докато се опитва да разгадае мистерията.

 Единствената ми забележка е, че историята беше разказана в сегашно историческо време, което беше малко объркващо, тъй като действието се развиваше преди и след изчезването на Магда. 

7. „Чупливи неща“ на Нийл Геймън

 Реших да прекратя книжните експерименти и да заложа на нещо добре познато. Нийл Геймън е майстор на разказа, а „Чупливи неща“ е колекция от 31 негови творби. Сред тях са съчинения, поеми и кратки истории. Историите напомнят на стила Едгар Алан По и класическите готически автори. 

„Чупливи неща“ ми се струва прекрасно есенно четиво. Някак самата книга мирише на дъжд и мъгла. 

8. „Ace of Shades“ от Amanda Foody

 Една от книгите, които най-много харесах този месец! 

Срещаме Enne Salta на пристанището в New Reynes.  В града на греха, сред претъпканите улици и ярко осветените казина, тя се надява да открие майка си. 

„Ако не се върна до два месеца, значи съм мъртва.“ „Ако ти е нужна помощ, потърси г-н Levi Glaisyer“

 Г-н Глейзиер  се оказва младши главатаря на една от трите най-известни криминални банди в града, който си има куп собствени проблеми. Проблеми, които сумата, която Ен му обещава, ако й помогне да открие майка си, ще разреши. 

 Светът в Ace of Shades много се доближава до този на Кеттердам от Six of Crows. Историята е безкрайно интересна, а книгата е обещаващо начало на поредицата The Shadow game. 

 Героинята на Ен, както и Левай са интересни всеки по свои начин. Ен е момиче, отгледана да бъде дама. Години наред тя усъвършенства пируети и поклони, подготвяйки се за дебюта си в обществото. И макар тайничко да се надява, че ще открие майка си на време, за да се завърне в училище за последната си учебна година, Ен не храни илюзии за трудния път, който ще трябва да извърви, за да постигне целта си. Тя е умна и изобретателна, ината, но и изключително грижовна. 

 Левай е сладур! Надявам се, че ще научим повече за него в следващите книги от поредицата. 

 Ако ви се чете фентъзи с политически и исторически елементи и сюжет, който не е организиран около любовта на двамата главни герои – това е подходящ избор!

9. „Every heart a doorway“ от Шанон МакГуайър

 Как би се чувствала Алиса след като се завърне от Страната на чудесата? Шанон МакГуайър се опитва да даде отговор на този въпрос.

 „Every heart a doorway“ разказва историята на Нанси Уитман, новодошла в Домът на Елинор Уеаст за Своенравни деца – училище-пансион, в което пътували до отвъдни земи деца могат да се възстановят и привикнат отново към живота в обществото. 

 Наистина не мога да кажа нищо кой знае какво за тази книга. Прощавайте. 

 Това е книга първа от трилогията  на МакГуайър за „Своенравните деца“. Останалите две книги от поредицата също за издадени, но не мисля че бих им отделила време. Истината е, че книгата се оказа прекалено кратка, за да изгради по разбираем начин света и начина, по който функционира магията в него. Сюжет почти липсваше и цялото четиво ме подтикваше да се питам дали просто искам да дочета тази книга, защото е надявам все пак да стане интересна или от инат, защото не искам да я изоставя недочетена. Не бих я препоръчала. 

10. „The cruel Prince“ от Холи Блак

 “The Cruel Prince” се оказа изключително приятна изненада. Бях чула доста негативни ревюта за тази книга, но в крайна сметка аз я харесах много. 

 Пренасяме се в света на феите. Когато е на седем, мистериозен мъж се появява на вратата на дома й, убива родителите й и отвлича нея и двете й сестри в света на феите. Бидейки човек, Джуд никога не би могла да бъде наистина част от този свят и нейните съученици – синове и дъщери на благородници, не спират да й го напомнят. Тя е безцеремонно малтретирана и методично унизявана ежедневно. Но независимо от това колко уплашена се чувства тя всеки ден, Джуд не се отказва от мечтата си да намери своето място в кралския двор.

 За мен историята беше изключително интересна. „The Cruel Prince“ е книга първа от дуологията на Холи Блек “The Folk of the Air”.

11. Life L1k3 от Джей Кристоф

 Още една книга на Джей Кристоф, в която той ни пренася в пост апокалиптична силно роботизирана (и замърсена) Америка. Из бунището за скраб се срещаме с Eve и нейните приятели, които откриват повреден андроид – робот, който прилича на жив човек (Life Like). Днес всички андроиди са унищожени, разглобени и забранени. Освен този. 

 С надеждата, че откритието ще й помогне да събере достатъчно средства за лекарства за дядо си, Еve се заема да поправи андроида и… ами, може би това не се оказва най-добрата й идея.

 Тази книга е забавна и трогателна по онзи толкова характерен за Джей Кристоф начин. Ако сте харесали Илуминае #1, значи ще обикнете и Life L1k3. Надявам се, че скоро ще я имаме преведена и на български език. 

12. Code Girls: The Untold Story of the American Women Code Breakers of World War II от Лиса Мънди 

 Като част от личното ми книжно предизвикателство се опитвам всеки месец да включвам поне по една историческа или биографична книга в списъка си за четене. През м. юли избрах да прочета историята на хилядите жени, трудили се в задушните офиси на криптографските и графоложки центрове на американската армия по време на Втората Световна война. 

13. AC/DC – Двете страни на славата от Пол Стенинг

 AC / DC са музикални легенди. Тяхната музика е била саунтрак на младостта на не едно поколение. „Двете страни на славата“ разказва за пътя на музикантите от панелните блокове и сумрачните улици на Глазгоу, през съмнителните клубове, в които като млади свирят до Залата на славата на Рока. 

 Едно от нещата, които ме порази в тази книга беше колко смирено гледат на живота Ангъс и компания. Без суета, без излишна показност и деструктивен егоцентризъм, те успяват да създадат една от най-великите групи на всички времена. 

 П.С.: Винаги ще си спомням 8-часовото пътуване във влак с приятели за концерта на AC/DC в София през 2010г. Почти завършила 11 клас, макар и вече посещавала много други рок концерти, за първи път видях и усетих невероятната енергия, която феновете на групата и музикантите излъчват. Осем години по-късно, все още настръхвам спомняйки си за този концерт!

1 view0 comments

Comments


bottom of page