top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Класически наръчник за любовта" от Кърсти Грийнуд

Updated: Mar 21, 2020


 Съвсем скоро разказвах за книгата “Детска академия за добри обноски” от Невена Басарова – книга-наръчник, в която отделяме специално внимание на доброто поведение в обществото. Днес ще ви разкажа за една книга, която отново се занимава за важността на добрите обноски…макар и не съвсем.

 Матилда Бийм е известна със своите наръчници. Най-популярен от тях е публикуваният през 1955г. “Наръчник на Матилда Бийм за любовта и ухажването”. Изпълнен със съвети за добра фигура, изискан флирт и “привличане на подходящ мъж”, този наръчник съдържа правилата за поведение на всяка себеуважаваща се дама от средата на 20-ти век. Но в началото на 21-ви, внучката на Матилда не може да има поведение, което да стои в по-голям противовес с написаното от баба й.

 Джесика Бийм обича да се наслаждава на живота, да взема спонтанни решения и да пие крушов сайдер. Хаотична в живота и емоциите си, тя сякаш е оставила вихъра от организирана и целенасочена амбиция на най-добрата й приятелка Съмър, да я води.

 Съмър, създател на набиращ известност блог, е приятел на Джес, нейн хазяин и работодател. Тя е обсесивно организирана, притеснително припряна и прикрито егоистична. Но “Съмър в града” е инициатива на двете приятелки и място за егоизъм няма. Нали?

“ – Как въобще успя да закъснееш, Джес? Сериозно. Точно днес от всички дни? Вероятно най-важният ден в цялата ми, ни, кариера? Трябва да тръгнем за Лондон след по-малко от час, а ти изглеждаш ужасно, каква изненада.”

 В деня на срещата между двете приятелки и представител на голямо издателство, Джесика съвсем не е на висота. Оказва се, че това не е нищо ново и неочаквано. Нов е само съседа Пол, с когото Джес е преспала само час след като се е запознала. Когато срещата не минава по вода, а Джес успява да спретне и комична сцена пред бъдещата си издателка, за припряната и решена да успее Съмър изборът е само един.

 Останала без работа, без дом и с бивша най-добра приятелка, която твърди, че “я дърпат назад”, за Джес барът се оказва единственото свободно място. Търсенето на крушов сайдер прелива в търсене на бабата, която Джес никога не е виждала с надеждата, че тя ще й заеме пари.

 Друг план се ражда, а баба и внучка ще трябва да споделят знания и опит, за да създадат втора част на известната книга. Дали една парти двадесет и седем годишна англичанка ще се справи с корсетите, стягащите колани и изискванията на изискания етикет? Дали флирта в стил 1955 г. все още привлича представители на противоположния пол? В “Класически наръчник за любовта” има отговори на всички тези въпроси, както и много забавни случки, полезни съвети и моменти на семейна топлота.

 Книгата на Кърсти Грийнуд е забавна история, която прилича на романтична комедия с духовити главни герои, вълнуваща история и типично английско чувство за хумор. Подчертано архаичните препоръки от “Наръчник на Матилда Бийм за любовта и ухажването” в началото на всяка глава и поведението на Джеси, винаги в пътен контраст с тях, бяха прекрасно дъпълнение към сюжета!

 “Класически наръчник за любовта” е идеалната книга, която да вземете с вас за компания около празничното пътуване! Чете се достатъчно бързо, за да прекрате с нея целия досаден полет. Сюжетната линия е по-лесна за следване от инструкциите за закопчаване на предпазните колани, а пристъпите на смях, които книгата предизвиква, само ще затвърдят мнението на пътниците около вас, че няма нужда се опитват да ви разкажат за внуците, които отиват да посетят.

5 views0 comments

Comments


bottom of page