top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Искрено Коварен: Мистерия в Елингам", кн. 1 от Морийн Джонсън

Updated: Mar 21, 2020


 Академията „Елингам“, по името на основателя си Алберт Елингам е неговата лаборатория за мечти на гении. 

„Той от много време мечтаеше да създаде училище, в което водещи да са неговите принципи и идеали – обучението като игра, смесване на богати и бедни ученици, всеки да учи със собствено темпо.“

 Вярвайки в игрите като най-добър начин за учене, той строи училището като лабиринт, пълен с тайни проходи, лабиринти и загадки.

 Загадки.

 Алберт Елингам обича загадките. Често съставя кодирани съобщения и гатанки.

 Но най-голямата загадка в „Елингам“, останала неразкрита повече от осемдесет години, не е дело на основателя му. 

„Вижте! Загадка! Време е за забавление! Въже ли да използваме, Или огнестрелно оръжие? Ножовете са остри И блестят толкова Прекрасно. Отровата действа бавно, А това е ужасно. Огънят весело свети, Давенето е бавно. Обесването е кофти Начин за умиране. Счупена глава, Лошо падане. Кола се блъска в стената Бомбите гърмят, Радост за душата. Добър начин да накажем лошите момчета! Не можем да решим Какво ще използваме. Както вие не можете Да избягате Или да се скриете. Ха-ха Ваш, Искрено Коварен“

 Повече от половин век след изчезването на дъщерята на Алберт Елингам и смъртта на една от ученичките, отговорът на загадката на Искрено Коварен все още вълнува съзнанието на любителите на мистерии. 

„Стиви Бел имаше едно простичко желание – да се надвеси над труп. Тя не искаше да убива хора, съвсем не. Чисто и просто искаше да е тази, която ще разбере от какво е умрял човекът.“

 „Любител на мистерии“ на е точното определение за Стиви. Академия „Елингам“ избира учениците си по уникален начин. 

„Не се подаваха молби, нямаше списъци с изисквания, нито инструкции, като изключим следната: „Ако искате да проучим дали ставате за академия „Елингам“, моля свържете се с нас.“
„Те търсят искрата. Ако видят искра в теб, можеш да станеш един от петдесетимата ученици, които приемат всяка година.“
„Вече почти столетие училището приютяваше креативни гении, радикални мислители и иноватори.“

 Талантът на Стиви Бел е свързан с криминалистиката. Желанието й е да разследва престъпления, да разгадава мистерии и най-сетне да разкрие загадката на Искрено Коварен. Ненадмината в своята наблюдателност и безпогрешна логика, Стиви е убедена, че ще се справи със задачата. Пристигайки в училището, тя не предполага, че преди да разкрие убийството на Доти Епщайн и изчезването на Алис Елингам, ще трябва да разбере как един от съучениците й е изгубил живота си в тунел на територията на „Елингам“.

 „Мистерия в Елингам“ е книга първа от една от любимите ми поредици – “Истински Коварен”! Тя е от малкото младежки книги с водещ криминален елемент, чието действие се развива в наши дни. Друга черта на книгата, която я отличава от повечето в младежкия жанр е свързана с героите. Макар да са изключително умни и добре образовани, те са представени напълно правдоподобно за възрастта си – емоционални, неспокойни и най-вече, все още зависими от своите родители.

 Стиви има сериозни различия с родителите си във връзка с интересите й и техните политически възгледи. Освен това, се бори и с паник атаки, които зачестяват с развитието на сюжета.

„Искахме жизнерадостно, пазаруващо, забавляващо се дете, а получихме това странно, тайнствено създание. Не че не го обичаме, но какви ги говори.“

 Съучениците й са изключително интересни всестранно развити личности, които също като нея крият своите тайни. Независимо колко добре пазени, тайните винаги намират начин да излязат наяве. 

 Морийн Джонсън развива две сюжетни лични паралелно. Последователното редуване на разкази за историята на изчезването на Алис и събитията в „Елингам“ в наши дни, дава интересна гл.т. на читателя и го държи в напрежение.

 „Истински Коварен“ е една от поредиците, които заслужават вниманието на всеки любител на криминални романи и разбира се, на младежката литература. Книгата е изключително пристрастяваща! За първи път я прочетох, когато излезе на английски език през януари 2018г. Чакането за част втора от трилогията беше болезнено (предупредени сте!). Радвам се, че изд. Ибис решиха да преведат поредицата на български език и разбира се, че ми предоставиха бройка, за да се влюбя още веднъж в нея.

 Тъй като съм чела книгата и на английски език, мога да потвърдя, че духовитите игри на думи и забавните моменти не са се изгубили в превода.

 Морийн Джонсън притежава завидна способност да изгражда пълнокръвни образи за кратко сюжетно време. В края на книгата, читателя симпатизира на героите и има искрено желание да разбере повече за тях. Паралелно с това, мистерията, която Джонсън заплита се завихря около читателя със завидна скорост и не му дава шанс да остави книгата и за момент. 

 „Мистерия в Елингам“ е интригуваща история, която дълго ще остане с вас. Приятно четене!

0 views0 comments
bottom of page