top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"За Коледа ще си бъда у дома" от Холи Хоби

Updated: Mar 21, 2020


 Ако някога сте се надявали да ви се случи чудо и някак да успеете да се приберете у дома за Коледа, то независимо на колко години сте, тази книжка ще стопли душата ви. 

 През 2011г. млад студент по право, първи курс, който нямаше ни най-малка идея за хаоса и битката за билети, които се развиват на ЦАГ гр. София, се опитваше да се прибере у дома за Коледа. На 23-ти декември, в 07:28ч. в столичната автогара, претъпкана с хора, движещи се целеустремено, студента виждаше себе си сякаш в сцена от филм. Целият свят бърза, всеки знае къде отива, но тя стои в безтегловност, без посока и … без билет. 

 Да, този жалък студент бях аз. Аз, която окачва коледните украси от началото на ноември. Аз, която от първи до двадесет и пети декември раздава малки подаръчета на всички, с които се среща. Аз, която планирам, сънувам и живея Коледа. АЗ не предвидих, че е възможно точно ЗА МЕН да няма билет за автобус, който да ме отведе при семейството ми.

 Такива неща ми минаваха през ума, както и положителни мисли като „Къде е сега Коледната магия? Ето ти, Коледно чудо!“. Само дето Коледното чудо се случи. В 07:29ч. жената от гише Информация ми помаха от бюрото си и с телефон, притиснат между ухо и рамо (казвам ви, като от сцена на филм беше!). Току що някой беше върнал билет за автобуса в 07:30ч., на който аз толкова исках да се кача. Коледно чудо! Както искате го наречете или отречете, но аз го вярвам. 

 Коледно транспортно чудо се случва и на Туут, който след много премеждия успява да достигне до своя приятел Пъдъл. В схватка със зимни виелици, непрогледен мрак и отменени полети, Туут почти губи надежда, че ще се прибере в Уудкок Покет. Междувременно подготовката за празника тече с пълна сила. Пъдъл приготвя любими ястия, украсява празнична елха, но от Туут няма и следа…. Добър странник се появява и по всичко личи, че Туут ще изпълни своето обещание и за Коледа ще си бъде у дома.

 Искрено се забавлявах с книжката и духовитите прасенца Туут и Пъдъл! „За Коледа ще си бъда у дома“ от Холи Хоби е перфектната празнична история, която да прочетете сами или с любим малчуган в навечерието на Коледа. Прекрасните илюстрации, дело на авторката, са магическо допълнение на една кратка, но топла  история, идеална за „лека нощ“. Изданието на изд. Дъбови листа е много красиво и разбира се, подходящо за подарък.

2 views0 comments

Comments


bottom of page