top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Еринор" от Стефан Козовски

Updated: Mar 21, 2020


 „Еринор“ е фентъзи роман на младия български автор Стефан Козовски. Това е история за един принц, едно кралство, една любов и времето в една нереална прогресия. Книгата е издание на Артлайн Студио, което идва с прекрасна корица дело нa Румен Тошков. 

„Успех не е да напишеш книга, а да има кой да я прочете.“ – Стефан Козовски

 Стефан Козовски ни води в замъка Артанон с неговите просторни градини, високи стени и дворцов живот. Трагедия спохожда кралското семейство и майката на принца умира две години след раждането му. Отгледан с много обич от придворните и баща си – крал Александър, принц Филип расте, подготвяйки се да поеме управлението на кралството. 

 Животът  на младия принц не е лишен от радост, но му липсва спонтанност. Макар на петнадесет години, той все още не е излизал от замъка, нито е общувал със свои връстници. Първият му досег със света извън Артанон е благодарение на енергичната и свободомислеща Вики, която дори не вярва, че той е принц. 

 Любовта, която се ражда между тях е по детски искрена и гори с младежки плам. Но Филип води двоен живот – сутрин е принц на кралството, а следобед „принц“ само за Вики. 

„ – Разбира се, че знам, че излизаш – та аз съм крал! […] Имаше достатъчно време да бъдеш честен с мен, принце! Но ти не го направи! […] Забранявам ти да излизаш от замъка, докато не навършиш пълнолетие!“

 Следващите години са мъчителни за Филип, но той не спира да мисли за момичето, чиято енергия и свободен дух го вдъхновяват. Едва навършил пълнолетие, той напуска замъка и тръгва из кралството, за да намери Вики. 

 Да откриеш някого, ако не си намерил самия себе си се оказва много трудно. Дълъг и изтощителен е пътят, който Филип трябва да извърви към своята любима. 

„ – Времето е относително понятие, Филип – усмивката не падаше от лицето й. – За теб времето може да е било дълго, но за друг е било просто миг.“

 Стефан Козовски споделя, че пише книгата в продължение на седем години и може би, не е случайно, че и героят на Филип преминава през седем изпитания, за да постигне мечтата си.

 „Еринор“ е красиво написано фентъзи, което напомня на детска приказка с философски и метафизични елементи. Света и образите в книгата са изградени с внимание към детайла и много символика, а в историята са вплетени и темите за прошката, семейния дълг, себепознанието и благодарността. 

 Структурата на романа е малко по-особена. Това се дължи на централната концепция за света в „Еринор“.  Идеята за времето, което тече различно в пространството и индивидуално за всеки е централна и според мен, най-голямото достойнство на книгата. 

 В заключение, ето пет причини да дадете шанс на „Еринор“: 

  1. книгата не е част от поредица, което е рядкост в жанра, 

  2. чете се леко и е увлекателна, 

  3. може да се чете както от деца, които ще се насладят на приказната й страна, така и от възрастни, които ще я харесат заради интересните философски елементи, 

  4. започва с текст от песен на Пинк Флойд,

  5. хубаво е да даваме шанс на млади и усмихнати родни автори, а Стефан Козовски е точно такъв!

2 views0 comments

Comentarios


bottom of page