top of page
  • Writer's pictureTedy Rafailova

"Завръщане" от Яа Джаси


 “Завръщане” е дебютният роман на Яа Джаси. Книгата е колекция от истории от живота на две сестри с обща майка и коренно различна съдба и техните потомци.

„ – Белият мъж дойде от Кейп Коуст да отведе Аджуа, а след него ще дойдат и други да искат дъщерите ни. Но за теб, моята дъщеря, съм намислил по-големи неща от туй да станеш жена на бял мъж. Ти ще се ожениш за човек от селото. “

 Ефия, красивата дъщеря на Кобе от племето Ашанти е обещана за жена на бъдещия Голям мъж и водач на селото. Тя тръпне в очакване на деня, в който той ще се ожени за нея, но съдбата й е отредила друг път. Джеймс Колинс, новоназначеният губернатор на Кейп Коуст, избира Ефия за своя „държанка“ и я отвежда от селото й.

 Еси, нейната полусестра  е дъщеря на Големия мъж и най-добрия войн на селото, отведена и продадена в робство.

„А в моето село имат приказка за разделените сестри. Те са като жената и отражението й в езерото, обречени са да бъдат от двете страни на водата.“

 И наистина животът на Ефия и Еси е коренно различен. Ефия се радва на спокоен живот, съпруг, когото обиква и син – Куей. Еси ражда дъщеря, обречена да работи в памуковите плантации на Алабама.

 Започвайки от 18в. и достигайки до наши дни, “Завръщане” проследява политическите и социални промени в Гана, търговията с роби, индустриализацията на САЩ и сегрегацията в навечерието на Гражданската война.

 Книгата е безкрайно интересна! Както споменах, тя представлява колекция от истории, запознаващи ни с различни потомци на Ефия и Еси. Именно така Яа Джаси обръща внимание на изключително широк кръг теми. Тъй като самата тя е от Гана, Джаси успещно предава духа, традициите и обичаите на племената, техните легенди и тяхната мъдрост.

„ – Ако се налага, човек може да научи всичко. И да летиш можеш да се научиш, ако това ще ти осигури още един живот.“

 Чрез образите на губернатор Джеймс Колинс и Абееку тя представя гледната точка на търговците на роби и на племенните вождове, които търгуват с тях. Борбата за богатства и оцеляване е безмилостна и се води на всички фронтове – както между местното население и чужденците, така и между самите племена.

 Един от най-интересните за мен образи беше този на Джеймс Р. Колинс. Той е син на племенен вожд и внук на губернатора на форта Джейм Колинс – произход, който би му осигурил живот на богат човек. Разкъсван между любовта и съвестта си, той се отклонява от „определената нему“ пътека на търговец на роби и заживява в изгнание и анонимност. Години по-късно неговите потомци ще намерят обратния път до земите на предците си и корените на рода си.

 Темата за робството доминира първата част на книгата. Джаси брилянтно описва ужасът в килиите за роби и страха на жените в тях. Представянето на живота на робите в плантациите на САЩ, отношенията помежду им и борбата за оцеляването до голяма степен ми напомни на „Чичо Томовата къща“. 

 Говорейки за  Хариет Стоу, която пише „Чичо Томовата къща“ като реакция срещу криминализирането на помагачество на бягството на роби, трябва да спомена, че и Завръщане обръща внимание на законодателните решения на конгреса. Подробно е описан страха, който нов закон, обявяващ потомците на всички избягали роби, макар и родени свободни, за лица, подлежащи на връщане на господарите на родителите им. Расовата дискриминация и административната сегрегация, както и зараждането на движението за аболиционизъм също намират своето място в книгата.

 „Завръщане“ е книга за обратите на съдбата, за изборите, които те променят и болката от отнетата възможност да избираш. Историята докосва сърцето и провокира ума, защото често забравяме, че правата на живот, на достойнство и чест, не винаги са били „изконни човешки права“ и не всички човешки същества са били възприемани като такива. 

2 views0 comments

Comentarios


bottom of page